URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

OXI (no)

Alternativa | 09 Juliol, 2015 07:00

Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears

El passat diumenge els grecs ens han donat un exemple de dignitat democràtica contra la dictadura de la troica. Una victòria contra l’austericidi, contra la por i una llum d'esperança a la vegada tan gran i tan petita, com quan a la petita polis d'Atenes van inventar la democràcia en un món envoltat de faraons i emperadors, fills dels déus. Un model de democràcia limitat que va durar poc temps i que va desaparèixer durant milers d'anys. Avui en dia ens n'alegrem, però sabem que aquesta victòria és gran i petita i que de res servirà si no va acompanyada de solidaritat, lluita i noves victòries.

La breu història de la democràcia ens ha mostrat una vegada i una altra que capitalisme i democràcia són incompatibles. En cada ocasió que un govern democràtic ha intentat canviar per via parlamentària els privilegis econòmics dels qui realment tenen el poder s'ha hagut d'enfrontar a un cop d'estat. Al segle XX abunden els exemples, sent segurament el més significatiu el de Xile i el cop d'estat realitzat en 1973 contra Allende. Com va dir Henry Kissinger, el que llavors era secretari d'Estat dels EUA i suport fonamental del cop d'estat; "Si cal triar entre sacrificar l'economia o la democràcia, cal sacrificar la democràcia". En plena guerra freda era fàcil justificar la violència i realitzar un cop d'estat o envair un país amb l'argument de frenar el comunisme. Un cop entrat al segle XXI es pot dir que el que ha canviat és que en comptes d'utilitzar els exèrcits i la violència s'utilitza "el mercat, les primes de riscos, les agències de qualificació ..." El que alguns autors han denominat terrorisme financer exercit per la banca internacional i les grans corporacions que dobleguen als governs democràtics, amb els resultats de l'alt endeutament, una ocupació sota mínims, un debilitament de l'Estat del benestar i de la qualitat de vida de les persones, amb l'augment de la pobresa i la desigualtat.

A Espanya no hem tingut un govern com el grec que davant la dictadura dels mercats hagi apostat per la resistència democràtica. Tot el contrari PSOE i PP es van saltar els fonaments de la democràcia per canviar la Constitució d'esquena i d'amagat dels ciutadans, una reforma que obliga a l'estat a tenir un dèficit gairebé zero, sent el màxim deure de l'estat pagar el deute públic, forçant continuar unes retallades de despesa que impossibiliten que es pugui corregir l'enorme retard de despesa pública social que tenim.

La victòria de la democràcia a Grècia ens pot il·lusionar però no ens ha d'enganyar les qüestions polítiques d'importància són decidides en les institucions econòmiques que són les que tenen realment el poder, un poder dictatorial. Només es permet un simulacre de democràcia sempre que els parlaments no intentin legislar res realment important en el tema econòmic. No és que no hi hagi política, ja que FMI, Banc Mundial... sens dubte exerceixen un govern dictatorial el que no hi ha és democràcia.

Al segle XX els governs reformistes d'esquerres enderrocats per les armes intentaven un repartiment més just de les riqueses dels seus països. El govern grec simplement estan demanant més temps per aplicar les retallades i ajornar un deute que és injust i impagable ... Però ni això està disposada a acceptar la dictadura dels mercats que no volen perdonar ni un euro dels més de 300.0000 milions d'euros que deu Grècia. Què farien els creditors amb aquests milers de milions si s'arribés a l'impossible de pagar-los? Segur que entre els seus plans no s'hi troba un món més just i menys desigual. No ens enganyem, estem celebrant una victòria que segurament no impedirà que els perses arrasin l'àgora d'Atenes. Una victòria en una lluita de classes que com va dir el milionari Warren Buffet estan guanyant els rics i de golejada. Però és una victòria i com va dir William Morris; cal unir-se a aquesta lluita en la qual ningú fracassa, perquè encara que morim o desapareguem els nostres actes prevaldran.

Demà Divendres dia 10 de juliol a les 20:00 h a la Biblioteca Municipal de Pollença, Can Llobera (pl. Vella), la portaveu del GOB, na Margalida Ramis presentarà el monogràfic sobre el turisme «Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes». I el doctor en geografia Ivan Murray Mas farà  una xerrada sobre una problemàtica que aborda el monogràfic: l'ús turístic dels habitatges, que a Pollença és tant comú i un tema de primer ordre.Us esperam

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb