URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Un estat aconfessional?

Alternativa | 10 Agost, 2015 07:00

PENSA L’AJUNTAMENT COM A TAL SEGUIR ASSISTINT ALS ACTES RELIGIOSOS CATÒLICS? La resposta era molt simple, o sí o no, però el batle va optar per una resposta sense contingut. No és va voler pronunciar de forma tan clara com quan fa referència a la retirada del Crist de la sala de plens. Ara bé, era qüestió de temps, bastava esperar fins dia 2 d’agost per obtenir una contesta; tot i que amb la convidada per part de Batlia a assistir a l’ofici religiós crec que ja no la necessitava, vaig decidir esperar. I dia 2 l’equip de govern i el Batle varen donar la resposta: l’Ajuntament segueix assistint als actes religiosos. La neutralitat que fins avui han pregonat sembla que ha deixat d’existir, i ho ha fet ben aviat.

.

CAP CONFESSIÓ TENDRÀ CARÀCTER ESTATAL. Això és el que diu la Constitució vigent del nostre estat, i no és que en sigui un gran admirador, de la Constitució del 78. Però, si aquesta frase fos realitat, crec que em sentiria bastant satisfet. Encara que la veritat és que l’estat i el poble en què vivim disten molt de ser aconfessionals.

.                                                                                                                                  

Sent regidor o batle d’un poble és molt fàcil parlar que cal reduir el pes de la religió a l’educació o als mitjans d’informació, o criticar el concordat entre l’estat i l’Església catòlica que fa que aquesta darrera gaudeixi d’importants privilegis econòmics. Tot això cau enfora.  Però és aquí on vivim, i aquí on hem d’actuar. És cert que varen començar la legislatura retirant una representació de Crist de la sala de plens, és un bon gest, necessari, però és molt fàcil i insuficient. El que cal de veritat és separar d’una vegada la religió de les institucions.  Les creences religioses han de quedar a casa de cada persona, han de tenir caràcter íntim i personal, i no anar de la mà de les institucions, ja que al poble viuen persones de moltes creences i l’Ajuntament representa  totes les persones, per tant, ha de ser neutral en aquest sentit. I aquesta era una bona oportunitat perquè l’equip de govern començàs aquest procés, però l’ha desaprofitada. I per a mi ha estat una gran decepció ja que creia que una coalició que es defineix amb paraules com «progressisme», «socialisme» o «esquerra», faria més passes per aconseguir de forma real i a la pràctica aquesta aconfessionalitat.

.

Si realment no han estat capaços, com a mínim, de no assistir a oficis religiosos, la sensació que es transmet (a part que els conceptes que utilitza per a definir-se tal vegada no són els més adequats) és que en aquest tema la situació avançarà molt poc, per no dir que quedarà pràcticament com fins ara.

.

Al nostre poble la unió de les institucions va molt més enllà que la presència a actes puntuals. Si pegam una ullada als fills il·lustres de Pollença, veurem que molts d’ells són religiosos, i el pitjor de tot és que alguns no han fet cap mèrit que no sigui de caràcter religiós. N'hi pot haver alguns que mereixin la distinció, com per exemple Costa i Llobera, però que la mereix per la seva aportació a les lletres catalanes. Però considerar il·lustre una persona pel simple fet de fer carrera dins una institució com l’Església és bastant trist, i una falta de respecte per als no-creients i als que confessen altres creences. I entre els molts de casos n’hi ha de vergonyosos com el de Gabriel Fàbregues i Ferrer, secretari del Tribunal de la Inquisició, o del bisbe Joan Baptista Desbach i Martorell, que abans de ser premiat amb el bisbat va exercir primer de fiscal i després d’inquisidor del mateix vergonyós Tribunal. A més, el paper de Desbach exercint els dos càrrecs va ser macabre. Tenim un fill il·lustre que ha presidit actes de fe on ha mort gent cremada de viu en viu!!! (Per a més informació sobre Desbach recomano el llibre: Llorenç Cortès, La nissaga d’un xueta, Lleonard Muntaner, Palma, 1995).

.

Per tant, molts dels fills il·lustres del nostre poble no mereixen tal consideració, i ja és ben hora que deixin de tenir aquesta distinció. Tot i que sembla evident que a l’equip de govern aquesta opció ni li ha passat pel cap.

.

I amb els carrers passa tres quarts del mateix que amb els fills il·lustres. I a part de l’Inquisidor Desbach fins i tot hi ha dos papes, Joan XXIII i Pius XI, amb un carrer dedicat. I ja me direu quin mèrit han fet aquests papes per tenir un carrer a Pollença que no hagi fet cap jornaler del camp o treballadora de la fàbrica de Ca’n Morató, per exemple.

.

Tot això i més coses fan que a Pollença no és pugui dir que vivim a un poble aconfessional. A Pollença la religió catòlica i els catòlics tenen una consideració preferent per part de les institucions. Fa anys que és així (no sempre) i per desgràcia sembla que així seguirà. És molt fàcil i còmode deixar les coses com estan, sempre ha estat així i ja va bé diuen molts. Però un partit d’esquerres ha de tenir voluntat de canvi, de transformar la societat, de fer-la millorar o progressar, de fer-la més digna, igualitària i justa. I entre aquestes millores, que sempre hem defensat la gent d’esquerres, hi ha evidentment la separació dels poders públics i l’Església catòlica.

.

I per això i molt més treballam i lluitam a Alternativa, per aconseguir aquesta separació, perquè la religió sigui una cosa íntima de cada un, que el que vulgui creure ho pugui fer, però sempre a títol personal, perquè les institucions i els càrrecs que la representen, com a tal, no han de professar creença alguna, han de ser neutrals i per tant ni participar de segons quins actes ni retre segons quins homenatges o concedir segons quines distincions. 

.

Pere Josep Coll

Comentaris

Rrrrrtrr

Re: Un estat aconfessional?

Rrrrrtrr | 13/08/2015, 12:10

Ja tens rao, si llevam els cuadros dels fiïs ilustres de pollenca que tenen que veure amb l'esglesia les parets quedaran buides, i si canviam el nom dels carrers tendrem una feinada de cercar-nen de nous. Teniu feina per a tota la legislatura.

venga qui la diu mes grossa

Re: Un estat aconfessional?

venga qui la diu mes grossa | 12/08/2015, 20:44

Jo daria bulldozer a la parròquia, que trobau?

Pere Josep Coll

dia de la celebració

Pere Josep Coll | 12/08/2015, 17:06

Jo tampoc veuria malament que es celebràs dia 31 de maig. I si la gent ho vol un altre dia que no sigui el 31 de maig, doncs es fa un altre dia i cap problema. I si s'ha de canviar el crit d'en Joan Mas també es pot canviar. Les festes com totes les coses sempre van canviant.

Juan

Re: Un estat aconfessional?

Juan | 12/08/2015, 09:41

Si fuera por mi, me da igual que le cambien el día a las fiestas. No haría un drama.

Maria

Aconfessional

Maria | 11/08/2015, 23:11

Ido, ara la patrona sera dia 31 de maig?
Ho dic porque es celebra el dia de la marededeu dels angels, en honor a n'aquesta.

M'agradaria saber que n'opinau?

Joan CC

Re: Un estat aconfessional?

Joan CC | 11/08/2015, 21:25

Margalida, pens que està més que explicat, el problema no és que el batle vagi o no a veure els cosiers,el problema és que vagi a un ofici religios com a batle i tengui un lloc reservat per exemple o anar-hi amb la vara de batle. Fer-ho aixi es incoherent amb dir que l'ajuntament no ha de participar en els actes religiosos. Es com dir-se republica i anar a fer de cortesà al palau de Marivent

Pere Josep Coll

Re: Un estat aconfessional?

Pere Josep Coll | 11/08/2015, 19:24

Vàries coses:
1- En Pepe no ha dit mai bajanades. Ha estat una de les persones més coherents que han passat per la política del nostre poble, i així ho reconeixen tant companys com adversaris.
2- Relacionat amb això anterior, na Marina no va entrar per donar serietat, sinó per representar una assemblea, i per tant no és un ninot, sino una persona que quan actua ho fa en nom d'un grup de gent, i ho ha fa fantàsticament, i amb el pas del temps la gent ho reconeixerà, igual que amb en Pepe.
3- Jo tampoc crec que sigui el problema més important que té el municipi, i crec que no ho he dit enlloc. Hi ha molts temes importants al poble, i basta seguir un poc la nostra tasca per veure que tots ens preocupen.
4- Tot i
5- Margalida moltes gràcies per firmar els teus comentaris. No crec que sigui ridícul discutir o dubtar que el Batle cregui en un estat aconfessional si va a un ofici religiós. No basta pensar, cal demostrar, i aquesta vegada no ho han fet. I pel que fa a la pregunta sobre l'ortografia de la paraula "Crist" no és ridícula, i sinó demanali a un filòleg a veure que en pensa. Vaig tenir els meus dubtes sobre com posar-ho i al final vaig pensar que la paraula l'estava utilitzant com un nom propi i no com un "títol" i per tant ho vaig posar en majúscules. Però probablement hauria estat millor escriure Jesús.

Margalida Amengual

Re: Un estat aconfessional?

Margalida Amengual | 11/08/2015, 15:11

Jo ja ho vaig dir l'altre dia, crec que hi ha actes religiosos, com l'ofici de la Patrona, que són més una costum, tradició o lo que li vulgeu dir que assistir a un acte religiós per se. El batle sempre ha estat molt vinculat als cossiers i crec que això també el va fer decidir anar-hi. Es igual que anar al Tedeum, segur que hi han anat regidors de tots els colors i no per assistir a un acte religiós sino perque es tradició que els cristians hi vagin. Crec que no heu de confondre les coses. Ara, si no volen llevar el Santcrist ja seria una altra cosa. Per cert, no m'he enterat, ja l'han llevat o no? Si ens posam tant radicals, com així escrius Crist en majúscules si per lo que deduesc tu, Pere Josep, ets no creient? A que aquesta pregunta es ridícula? idò igual de ridícul me pareix que discutigueu si el batle no creu en un estat aconfessional per haver anat a l'ofici. També per Pollença hi ha gent que el critica per haver estat moro envers de cristià!

Garci

Re: Un estat aconfessional?

Garci | 11/08/2015, 09:42

Jo pens com tu, mentre hi vagin a títol individual i no representant al poble.

Tuu

Re: Un estat aconfessional?

Tuu | 11/08/2015, 06:49

A mi la veritat que me la du bastant fluixa que el batle vagi o no a missa. En temes de creences crec que pot fer el que vulgui, els regidors que hi vulguin anar que hi vagin i els que no , no. Es un tema de consciencia de cadadascun i les dues possibilitats son igualment acceptables. Igual que si els conviden vulguin anar a festes musulmanes,.....

Tuu

Re: Un estat aconfessional?

Tuu | 11/08/2015, 06:49

A mi la veritat que me la du bastant fluixa que el batle vagi o no a missa. En temes de creences crec que pot fer el que vulgui, els regidors que hi vulguin anar que hi vagin i els que no , no. Es un tema de consciencia de cadadascun i les dues possibilitats son igualment acceptables. Igual que si els conviden vulguin anar a festes musulmanes,.....

Garci

Re: Un estat aconfessional?

Garci | 10/08/2015, 21:22

Benvolguts anònims sense arguments. De gairebé tots els temes comentats hi hem fet feins. Si llegiu el bloc, fa uns dies, ho haurieu vist.
Per cert, l'article no es den Pepe. És de Pere Josep Coll. Haurem d'apendre s llegir i també a respectar que en Pepe pugui opinar obertament.
Ara us demanaría, si voleu, que tractem el tema de l'article i me digueu si son o no coherents fent una cosa quan fa uns mesos van votar la contrària.

de moneots

Re: Un estat aconfessional?

de moneots | 10/08/2015, 20:22

Pareixia que amb na Marina Alternativa guanyaria un poc de serietat però pareix com si només haguin posat un ninot de trap, se segueix sentint només a nen Pepe amb les seves bajanades.
Quina llàstima

Rrrrrrrtttr

Re: Un estat aconfessional?

Rrrrrrrtttr | 10/08/2015, 20:13

Ja teniu rao , es el problema mes important que te l'ajuntament de Pollença. Riu-ten de la ocupación de vía pública ( les taules surten mes que mai, pero aixo ara bee,... ), de la neteja dels carrers, dels jardins ( a la plaça de ca les munnares els Tarongers se están morí y de sed, pobres,....fan pena),.... Pero no el tema fina mental es si el batle va a l'acte institucional de l'esglesia el día de la patrona, ja te val......

Pepe

Re: Un estat aconfessional?

Pepe | 10/08/2015, 19:08

La incoherència de PSOE, PSM i Esquerra a aquest tema és total ja que a la legislatura passada van votar a favor de la nostra moció de separació d'actes institucionals.

Garci

Re: Un estat aconfessional?

Garci | 10/08/2015, 13:41

Bon article. Supòs que per l'equip de govern és molt més senzill deixar-se endur per "com sempre s'han fet les coses" que intentar canviar-les. Però tal vegada ens equivocam pensant que els de Junts Avançam son laicistes o pretenen defensar l'aconfessionalitat de l'estat. Tal vegada son confessionals. Si és així, que ho diguin clarament i ja no en tendrem tantes expectatives.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb