URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Necessitam valentia, no neutralitat

Alternativa | 21 Agost, 2015 00:01 | facebook.com twitter.com

Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears

Hi ha coses que no canvien i com cada estiu els nostres representants democràtics han anat com menets de cordeta a rendir homenatge a la família reial al seu palau que en realitat és nostre.

En Miquel Ensenyat ha declarat que com a president del Consell havia d'anar a la trobada amb el rei, "ja que és el president de tots del republicans, dels monàrquics o dels que no saben que són." Això pot ser més o manco discutible, el que no és discutible és que Miquel Ensenyat també es president del Consell gràcies al vot de ciutadans republicans i sobirantistes.

La neutralitat institucional és una fal·lacia i exemples d'arbitrarietat per part de l'Estat en tenim cada dia, però encara que es cregui a la mateixa, el que és clar és que aquesta neutralitat té uns límits i que Miquel Ensenyat era totalment lliure per fer després un discurs davant la premsa molt diferent al que va fer quan va declarar que "és important que els reis venguin Mallorca perquè l'illa viu de la imatge i el turisme, i que l'estada estiuenca de la família real ajuda a la imatge exterior de Mallorca." Han ajudat a la imatge de Mallorca les notícies d'en Joan Carles i les seves caceres? O les notícies dels milions d'euros que té als estranger sense declarar? Ha ajudat la imputació als exducs de Palma?... Són aquests els referents que volem per a Mallorca? El que és positiu per a Mallorca és la imatge d'un poble que defensa el seu patrimoni cultural i natural que encara no ha estat destruït per aquells que en moltes ocasions són el seguici real.

No cal confondre la presumpta neutralitat institucional amb la invisibilitat de les pròpies idees, per alguna cosa són els representants democràtics els que van al Palau de Marivent i no és el rei qui va als edificis de les institucions democràtiques. La pressumpta neutralitat és ideologia de la que imposa silenci i no et deixa parlar. Entorns com el Palau de Marivent i institucions com la monarquia no han d'encegar als representants triats democràticament, i aquests han d'aprofitar la presència de la premsa estatal per expressar amb normalitat les seves tendències polítiques; republicanes i soberanistes.

Necessitam polítics republicans de bons i de veres que no s'acovardin davant la monarquia i li regalin una sèrie de televisió o diguin que ajuden a la imatge de Mallorca. Necessitam un president del Consell que recordi a la premsa estatal que el lloc on es troben, el Palau de Marivent, va ser arrabassat per la Diputació franquista a tots els ciutadans, incomplint la voluntat de la vídua del pintor Sadirakis que el va cedí a condició que s'hi creés un museu, que portés el nom del pintor i que romangués obert al públic, condicions que es compliren fins al 1973 quan la Diputació cedí la finca als aleshores Prínceps d'Espanya. O sigui portam més de 40 anys d'apropiació d'un lloc del qual hauríem de gaudir tots i al qual a més a més pagam amb generositat les vacances reals, amb el milió i mig d'euros que ens costa mantenir Marivent perquè la família reial la gaudeixi uns dies.

Necessitam polítics que s'adonin que els temps han canviat i que ha arribat el moment d'acabar amb la submissió a institucions anacròniques imposades per la dictadura franquista.

Necessitam polítics soberanistes que recordin davant de tota la premsa estatal que som tractats com una colònia, que denunciïn amb veu alta i forta l’expoli fiscal a què estam sotmesos. Que tot i ser el segon territori de l’estat amb més capacitat fiscal, som el que té menys finançament disponible amb indicadors força precaris en formació, infrastructures, serveis públics i cohesió social.

Neutralitat ve del llatí ne uter, ni l’un ni l’altre. Necessitam valentia no una neutralitat que serveix per mantenir el poder establert i amagar les realitats i els conflictes que cal resoldre a la nostra societat. Intentar vendre una suposada neutralitat és enganyar els ciutadans. Necessitam polítics valents que deixin la seva zona de confort i lluitin per canviar realment el sistema polític heretat de la transició.

DE COMO EL REY SE HIZO CON EL PALACIO DE MARIVENT. Iñaki Anasagasti

 

 

 

Comentaris

Alternativa

Re: Necessitam valentia, no neutralitat

Alternativa | 23/08/2015, 00:26

Gràcies per l'aportació Paco

Paco

Re: Necessitam valentia, no neutralitat

Paco | 22/08/2015, 14:06

h
ttp://cat.elpais.com/cat/2015/08/21/actualidad/1440143316_525140.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb