URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una Pollença neta és responsabilitat de tots

Alternativa | 07 Setembre, 2015 08:00 | facebook.com twitter.com

  Un estiu més ens hem trobat en plena temporada turística amb el problema no resolt de la neteja dels nostres carrers i espais públics. Com cada any per aquestes dades ens trobam amb carrers bruts, contenidors plens, males olors... En definitiva tant l'empresa responsable de la neteja dels carrers com l'encarregada del recanvi i manteniment dels contenidors queden desbordats.

A l'inici de la passada legislatura semblava que havíem avançat en el tema de la neteja dels carrers amb un plec de condicions molt ambiciós i destinant molt més diners. Poc anys després ens trobam amb què un tribunal ha anul·lat el concurs i, per tant, l'empresa ha perdut la concessió.

L'experiència ha demostrat que privatitzar els serveis públics no ha estat en absolut garantia d'un millor servei, sobretot perquè sovint és prioritza el servei més econòmic i no es vigila el compliment dels plecs de condicions.

Pensam que l'anul·lació de la concessió és una fantàstica oportunitat de remunicipalitzar el servei, tot i que tampoc ens agrada el funcionament d'EMSER, que és molt millorable, començant per la transparència de la seva gestió però també pel que fa referència a la qualitat del servei. En tot cas, els errors comesos en el passat ens han de servir per rectificar, millorar i no tornar-hi caure.

Però si de veritat es vol resoldre el problema d’arrel i aconseguir una Pollença neta cal enfocar el tema des de una visió integral que no es conformi amb donar un bon servei. Cal enfrontar el problema des de la responsabilitat col·lectiva, amb campanyes de conscienciació i educatives, que cerqui la implicació tant dels empresaris com de residents i turistes. En aquest sentit el reglament de participació ciutadana podria ser un element important.

Cal cercar solucions col·lectives al problemes, no amb ordenances repressives sinó partint d'una major conscienciació i responsabilitat dels ciutadans. Un exemple podria ser anar triant periòdicament delegats de barris encarregats de vigilar un bon compliment dels serveis per part de l'ajuntament, òbviament comptant, també, amb el comportament cívic dels propis ciutadans.

S’ha de cercar solucionar les causes i no sols els símptomes. Per exemple, si no volem excrements de cans als carrers tal vegada hauríem de considerar habilitar zones o espais i no sols multar.

Una de les conseqüències de la privatització dels serveis públics ha estat la delegació de la responsabilitat a una empresa externa i pensar que amb pagar el servei ja estava tot fet. Mai podrem tenir una Pollença neta sense uns ciutadans i ciutadanes exigents amb els serveis públics, però alhora respectuosos i responsables amb els bens públics.

L'educació no canvia el món, sinó les persones que canviaran el món.

Paulo Freire

Joan Cifre Cerdà 

 

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb