URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

MALGRAT L'AJUNTAMENT, LES COOPERATIVES AGRÍCOLES PODRAN VEURE REDUÏDA LA QUOTA DE L'IBI

Alternativa | 26 Desembre, 2015 08:00 | facebook.com twitter.com

Tot i que l'Ajuntament ha rebutjat les al·legacions d'Alternativa, finalment les cooperatives agrícoles es podran beneficiar de la reducció de l'IBI que vàrem proposar en el seu moment.Entre les esmenes i les al·legacions que des d'Alternativa vàrem presentar a la modificació de l'ordenança fiscal de l'IBI, i que la resta de partits polítics han rebutjat, entre altres coses proposàvem que s'incloguéssin un seguit de bonificacions a determinats supòsits. Alguns d'ells eren de tipus social (a famílies monoparentals, a rendes baixes...) i d'altres eren per afavorir l'economia social.

Així, demanàvem que en l'ordenança fiscal s'hi inclogués una bonificació del 70% de la quota íntegra dels immobles en què es desenvolupin activitats econòmiques que siguin declarades d'especial interès o utilitat municipal pel fet de concórrer circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques o de foment del treball que justifiquin tal declaració. Aquesta proposta es basa en l'article 74.2quáter de la Llei d'Hisendes Locals i podria haver estat una bona manera d'ajudar, per la via fiscal, aquelles activitats econòmiques que representin un bé pel poble. Aquí hi podrien entrar les empreses cooperatives (si al ple li interessés promoure el cooperativisme), entitats socials i solidàries...

L'altra proposta, era bonificar el 95% de la quota els béns rústics de les cooperatives agràries. Aquesta és una de les bonificacions obligatòries que estableix la Llei d'Hisendes Locals en el seu article 73.3 i que no sabem per què no s'havia posat mai a l'ordenança. Serà que no ha interessat o cap persona de cap equip de govern ha llegit mai la llei de l'IBI? Semblaria com si al municipi no tenguéssim cap cooperativa agrària... Fins i tot hem tengut batles o regidors que n'eren socis!

Més enllà de l'obligatorietat establerta per llei d'aquesta bonificació, és una forma d'incentivar una forma d'empresa, la cooperativa, que és la més justa dins l'actual sistema econòmic i la més marginada en tant que es dedica al sector primari. Preocupar-se fiscalment per aquestes activitats econòmiques i informar-les de les possibilitats, és molt més efectiu que els premis de la Patrona o anar a celebrar aniversaris, ja que resulta que fa anys que la cooperativa es podria haver beneficiat d'aquesta ajuda fiscal.

Havent consultat amb l'interventor de l'Ajuntament, se'ns va confirmar que encara que el Ple hi votés en contra, pel fet de ser una bonificació obligatòria recollida en una llei superior, era d'aplicació. Des d'Alternativa es va informar d'aquesta possibilitat a la cooperativa agrícola de Pollença, la qual se'n podrà beneficiar finalment des de ja. Malgrat l'Ajuntament.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb