URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Així no es construeix un país

Alternativa | 08 Gener, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

És evident que la convocatòria d'unes noves eleccions suposa un fracàs tant per la CUP com per Junts pel Sí, ja que no han pogut complir el mandat que la majoria del poble de Catalunya els va encomanar. Ja s’han fet moltes anàlisis de per què no s’ha pogut arribar a un acord, la majoria fent-ne responsables a la CUP, personalment pens que de forma injusta, ja que el principal responsable i el que tenia la clau era el Sr. Artur Mas.

En tot cas, els catalans tindran l’oportunitat de depurar responsabilitats polítiques en les properes eleccions. La meva anàlisi va més dirigida a la societat civil que al meu entendre també hauria de fer autocrítica.

Fins fa molt poc el procés independentista havia destacat per ser un moviment totalment impecable pel seu civisme i el seu caràcter totalment pacífic. Més enllà d’assolir o no el seu objectiu aquest era un aspecte del qual sentir-se orgullós. Lamentablement aquests darrers mesos han posat de manifest una alarmant manca de maduresa i de cultura democràtica per una part important del sector independentista.

Puc arribar a comprendre que per els independentistes de tota la vida, el fet de tenir el seu objectiu més prop que mai els ha posat molt neguitosos i ha fet que superessin algunes líniis vermelles que no s’haurien d’haver traspassat i que són més pròpies dels sectors ultradretans de l’Estat del qual es volen separar.

Els resultats de les passades eleccions, i així es reconeix no sols per la CUP sinó també per Junts pel Sí, tenien el mandat clar d’iniciar el procés de desconnexió que hauria de culminar amb un referèndum, ja que el que no s’havia assolit era guanyar el plebiscit. Era, per tant, bastant clar que es necessitava convèncer a una part important de la població que se sumés al projecte de construir un nou projecte de país. Lamentablement, una part important no ho ha entès així, s’han cregut que l’objectiu s’havia assolit i s’han perdut totalment el papers. Donava tota la sensació que molts d’independentistes volien aprofitar l’oportunitat per assolir l’objectiu a qualsevol preu, era igual com, el que importava era única i exclusivament la independència. Guanyar a qualsevol preu.

Basta anar a qualsevol notícia relacionada amb les CUP des que es van iniciar les negociacions, per poder llegir multitud de comentaris totalment fora de lloc que bàsicament es dedicaven a pressionar mitjançant insults, burles i amenaces als membres de la CUP. Tot això s’ha agreujat, quan darrera de moltes dificultats, i segurament molts errors, s'ha pres la decisió final de no investir president a Artur Mas. En aquests moments ha estat quan hi hagut l’explosió de ràbia i s’han sobrepassat tots els límits. Com ja he comentat, segurament es poden discutir molts d’aspectes de la decisió de la CUP, però allò desitjable i constructiu hagués estat fer-ho amb arguments i no amb insults, respectant el dret de la CUP a prendre les seves decisions, pressionant de forma pacífica i amb consonància amb el grau de pacifisme i exemplaritat que havia seguit el procés.

Finalment, el més penós ha estat l’allau d’insults dirigits cap a les dones de la CUP que han posat de manifest una vegada més que vivim en una societat amb un grau de masclisme molt preocupant.

Gorda, vella, puta, lletja. Que abans de tenir relacions sexuals passa per assemblea. Cabells de guarra. Idiota, mala puta, traïdora, esperrucada, sense atractiu, filla de puta amargada. Valoracions sobre el físic, la sexualitat, la líbido, l'aspecte, la roba, l'edat, la professió” ha sintetitzat la diputada Mireia Vehí en un recent article. Comentaris com aquest han estat habituals a les xarxes aquests dies quan es parlava de les dones de la CUP, especialment d’ Anna Gabriel.

Sembla que hi ha molta gent que encara no té assumit que les dones han d’estar presents de forma activa en els espais de poder i en la presa de decisions. Es podrà argumentar que les xarxes socials sovint tenen un efecte amplificador, i que sovint un comentari aïllat pot donar la sensació de ser una corrent d’opinió. No ha estat el cas perquè el nombre de comentaris masclistes ha estat molt nombrós. Però per mi el pitjor no han estat els comentaris sinó la falta de reacció de la societat, que els ha acceptat de forma natural. Precisament perquè la xarxa té un efecte amplificador, la resposta hauria d’haver estat contundent. Realment ens hauríem de replantejar no sols el per què no s’ha avançat cap a la independència, sinó sobretot quin país es vol construir. Així no s’amplia la base independentista, així no es construeix un país.

 

Joan Cifre Cerdà

 

 

 

Comentaris

jrv

Lideratge.

jrv | 05/02/2016, 09:58

Una de les per a mi malalties de l'atrotinat estat espanyol, és una clase política que practicament no se renova des de Ferran VII..una clase política que majorment , salvades molt honroses excepcions , cerca més el privilegi personal i familiar que no fer progressar i millorar el pais. Dins aquest contexte ningú concebeix un cap de govern de l'estat català, per molt del PP que fos. A Rivera el fet de ser català li pesa electoralment, com ho hagués sigut a un xueta a principis del segle XIX a Mallorca.
L'esburbada mal anomenada premsa estatal( La Rasón, ABC, La Gaseta, també "el Pais"(La paÏssa?), i tota la llarga llista de canal televisius dels clergues i demés personal més propi de l'Espanya negra, pesen damunt una opinió pública que es més púbica que pública...i aqui estem ancorats, amb el salvavides europeus i turistics..mentres duri.

JRV

Exemple de negociació.

JRV | 05/02/2016, 09:47

Molts i variats comentaris, burles, fòbies va provocar els casi 3 mesos de negociacions entre CUP i Junts pel Si...amb resultat d'acord...mentres els partits estatalistees, d'estat únic, de pensament únic casi casi....mentres ells tenien la roba a l'estenedor . Ara les anades i vingudes, amb un rei pel mitg que no se que hi fa, pontificant amb un i amb l'altre. El resultat de les eleccions catalanes del 27 de setembre i la seva llarga negociació posterior eren una ocassió més per aprendrer el que és negociació amb voluntat de arribar al millor acord, però no hi ha pedagogia a bastament per curar l'arrogància, la sordera(diàleg de sords) i la soberbia del que és la mal anomenada clase política espanyola. Esperpèntica.

Joan CC

Re: Així no es construeix un país

Joan CC | 10/01/2016, 22:22

Gràcies Margalida!

Margalida Amengual

Re: Així no es construeix un país

Margalida Amengual | 10/01/2016, 10:32

Molt bon article Joan, estic totalment d'acord amb el que dius. En quan al tema de la dona, per desgràcia, ens volen humillar sempre que destaquem en alguna cosa, de manera explícita o més dissimuladament. Es trist però és la realitat.

Joan

Si

Joan | 09/01/2016, 18:06

Mas es retira, haurà acord de investidura...
h
ttp://www.mon.cat/cat/notices/2016/01/puigdemont_el_catalitzador_per_salvar_cdc_156440.php

Ni procés ni res

Serà això

Ni procés ni res | 08/01/2016, 23:40

Malaeducació n'hi ha hagut per les diferents bandes, tant convergència com les CUP han volgut quedar al seu espai abans de fer una pasa valenta, en Pere pot tenir raó en quan a que sembla una majoria insufcient, però entre uns i altres desbaraten una oportunitat de fer pases endvant tot per mirar-se el melic, tant l'argumentació de Convergencia com la de els CUP és respectable, però ni uns ni altres han irat més enfora dels seus interessos partidistes, és la meva opinió, de fet molts companys van votar a les CUP per accelerar el procés, em podeu dir que altres ho van fer per no investir en MAS, doncs bé, el dit, el que si han conseugit ambdos és trencar les il-lusions de molta gent.

Joan CC

Re: Així no es construeix un país

Joan CC | 08/01/2016, 22:01

Pens que Pere ha donat en el clau, la oportunitat històrica per aconseguir la independència. Molts de independentistes més que per ampliar la base independentista que dones legitimitat al procés el que volien es aprofitar el moment. Al meu parer a faltat maduresa, Per altre banda Artur Mas posa l'excusa que no pot renunciar a la presidència per que aixo significa renunciar a ampliar la base independentista, quan és tot lo contrari, la seva presència dificulta que molts si afegeixin. Per altre banda i com dic a l'article, la crispació, la mala educació i el masclisme presents en el pressing Cup tampoc han ajudat a sumar

Joan

interessant

Joan | 08/01/2016, 20:17

h
ttp://www.naciodigital.cat/opinio/12283/72/diputats/fallat?utm_content=bufferb2891&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Joan

Lleis i democràcia

Joan | 08/01/2016, 17:05

No puc estar d'acord, les regles anomenades lleis van avalar l'holocaust nazi ....

regles

Re: Així no es construeix un país

regles | 08/01/2016, 16:26

La democràcia no és fer el que vol la majoria, sinó respectar les regles, anomenades lleis. Això molts no ho teniu clar. Si necessitam la meitat + 1 per fer qualsevol cosa, res serà mai democràtic

Pere

Re: Així no es construeix un país

Pere | 08/01/2016, 16:13

Exacte.

Ido

Ido

Ido | 08/01/2016, 15:47

Com el que l'estat espanyol impedeix

Pere

Re: Així no es construeix un país

Pere | 08/01/2016, 15:27

No serà democràtic fins que es faci un referèndum.

Joan

Enserio

Joan | 08/01/2016, 14:47

Vist així tampoc és democràtic seguir a l'estat espanol vist que els unionistes van tenir menys suport que els independentistes...

Pere

Re: Així no es construeix un país

Pere | 08/01/2016, 14:30

Moment històric?

Anem a reflexionar seriosament sobre els dos escenaris possibles: eleccions i acord d'investidura.

1- Eleccions al març: Tothom dóna per fet que no guanyarà l'independentisme. Que aquest ha perdut suport i, per tant, que la societat catalana no serà majoritàriament independentista el mes de març.

2- Acord d'investidura: Un parlament de majoria independentista portarà un full de ruta de 18 mesos i declararà la independència de Catalunya, gràcies a un referèndum.

La reflexió que jo hi faig és que, si al setembre no hi va haver una majoria de catalans favorables a la independència. Si tots (inclosos els independentistes de Junts x Sí i la CUP) pensam que al març tampoc hi haurà una majoria independentista. Llavors, quina legitimitat té el procés? És per això que es parla d'oportunitat històrica, perquè hi ha un parlament independentista i una societat que no ho és i això és una combinació dificilment repetible. I la oportunitat és històrica en previsió de que no es repetirà, per la mateixa raó abans esmentada: la societat catalana no és majoritariament independentista per ara. Tot i que pens que en un futur pot ser-ho i no m'importaria gens.

Qui s'ha carregat el procés no és ni Convergència, la CUP, ERC o Junts x Sí. El procés, des del moment que no té el suport majoritari de la societat, està abocat a fracassar. Si ni el 27s ni al març hi ha una majoria, perquè hi serà d'aquí 18 mesos?

El que venc a dir és que investir en Mas, fer el procés i intentar declarar la independència no seria democràtic des del moment en que avui per avui tothom té clar que si es fessin eleccions, l'independentisme no les guanyaria.

Joan

Llàstima

Joan | 08/01/2016, 14:08

Una llastima que pels egos de uns (Convergència) i altres (mitja CUP) deixin passar aquest moment històric-

Joan CC

Re: Així no es construeix un país

Joan CC | 08/01/2016, 10:12

A Antonio Baños el que li vaig sentir es que entre un candidat de la Cup i Artur Mas i ha una amplia gama, inclus podia ser qualcu de convergencia. A tu dt recomano la entrevista a Joan Tarda

Joan C.

Re: Així no es construeix un país

Joan C. | 08/01/2016, 10:05

Te recomano l´entrevista a l´Artur Mas d´ahir a la nit a TV3.......pots estar d´acord o no.....però dir en aquestes alçades que la CUP "no veta a ningú"..... en fin!. Potser caldria també escoltar a Baños.

Joan CC

Re: Així no es construeix un país

Joan CC | 08/01/2016, 09:09

Aquest argument de Artur Mas té trampa. La CUP no aparta a ningú del procés, no veta ningú, demana un candidat de consens.
La clau per a mi seria saber les consesions que ha fet Junts pel si.

Joan

Construir

Joan | 08/01/2016, 08:53

Cert, in país s'ha de construïr vetant candidats, sinó intentant sumar gent.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb