URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Promoció productes locals. Propostes 2

Alternativa | 20 Gener, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

 Durant el darrer mes, des d'Alternativa per Pollença hem estat fent feina amb el tema dels pressuposts i hem elaborat un llistat de propostes que, des del nostre punt de vista, seria interessant incloure en uns pressupost , que vam presentar el passat divendres a la Junta de Portaveus i que aniren publicant a aquest bloc.

3-Promoció producte local

Aquesta proposta nostra respon a una moció que presentàrem i que va ser aprovada el febrer del 2014. En el pressupost de 2015 ho vàrem presentar com a al·legació, i es va acceptar però només formalment ja que la partida que s'hi va destinar va ser de 0,01€.

El que proposàvem i es va aprovar per unanimitat és fer la promoció dels productes locals de proximitat de forma més coordinada i programada. Es tracta de promocionar productes de quilòmetre zero, productes de qualitat que donen vida al nostre municipi, fent que els doblers es reinverteixin en el mateix municipi, creant així nous llocs de treball.

Es tracta de buscar sinèrgies entre diferents sectors vinculats amb el producte local: producció, elaboració, comerç, restauració i turisme. Tot plegat permet un desenvolupament rural integrat amb un eix comú: el producte local.

El primer que caldria seria identificar tots els productors (agroalimentaris, artesans...) i els productes locals i detectar les seves necessitats. I després l’Ajuntament hauria d’afavorir el treball en xarxa i l'associacionisme en el sector:

Facilitar eines als elaboradors i productors per promocionar i comercialitzar el seu producte.
•Sensibilitzar i donar valor als productes locals de qualitat i artesans i identificar-los no només com a productes de qualitat sinó també com un símbol de cultura i identitat del territori.

Vincular els sectors agroalimentari i artesanal amb la restauració, el comerç i les rutes turístiques de la zona amb l'objectiu final d'induir un desenvolupament rural integrat.


Incrementar el creixement econòmic de les activitats agroalimentàries i artesanals, donar suport als emprenedors en el seu impuls inicial i facilitar la creació de noves accions empresarials que girin al voltant de l'eix principal del projecte.

Hi ha municipis on per exemple s'han introduit productes locals als menjadors escolars, fent a més a més unitats didàctiques, utilitzant mitjans audiovisuals, per transmetre tot el que hi ha darrere del producte local; la seva qualitat, la traçabilitat, l’impacte socioeconòmic i la seva influència directa sobre el paisatge del territori; a més de fer reflexionar el consumidor i donar criteris suficients perquè en la propera compra elegeixi el producte local...

És una iniciativa que ens beneficia a tots i potencia tot un sector estratègic de la nostra economia.

La moció era la següent: 

Moció presentada pel grup municipal A, PSOE, ERAM i Regidors no adscrits per promoure els productes locals i de proximitat

En els darrers temps les grans distribuïdores comercials, han aprofitat les condicions que ofereix el mercat lliure, per monopolitzar la majoria de prestatges dels comerços d’arreu del món.Aquest fet, com tots i totes coneixem, ha tingut fortes repercussions en la nostra feble estructura productiva, com ara deslocalitzacions, externalitzacions... i alhora, ha acabat de perjudicar a aquells sectors de l’economia local més febles. No obstant, en la conjuntura socioeconòmica actual, hi ha centenars d’exemples arreu del país, de persones i empreses que aposten per la qualitat del producte local i la distribució d’aquest de forma directa, en els comerços de proximitat, creant un mercat emergent que cada cop té més públic, tant de la ciutadania autòctona com de turistes que volen emportar-se un producte característic del territori que visiten.

Per tal de donar major projecció a aquestes iniciatives, diferents institucions han desenvolupat campanyes publicitàries i de conscienciació per promoure els valors característiques d’aquest model de producció, distribució i consum. El creixement d’aquest sector, implica no sols oferir uns productes de major qualitat i una nova cultura del consum, sinó també garantir la creació de nous llocs de treball al

nostre municipi i a les nostres comarques, així com revertir l’evolució de sectors econòmics, que arran de la globalització de l’economia neoliberal, han tendit a convertir-se en un reducte folklòric. I, alhora, des del punt de vista del sector turístic, una campanya de promoció d’aquestes característiques representaria un atractiu més, que Pollença podria oferir en la seva oferta de serveis i productes a les persones que ens visiten des d’altres municipis i països.

Acords:

Primer.- Que l'Ajuntament estudiï les diferents campanyes de promoció de productes locals que ja s’estan desenvolupant ciutats de dimensió similar a la nostra o en d’altres municipis que puguin servir de referència.

Segon.- Elaborar un esborrany de campanya per a la nostra ciutat, perquè pugui ser esmenada i complementada pels grups municipals de l’Ajuntament i aquelles entitats properes en aquest àmbit de treball.

Tercer.- Aprovar la implementació d’aquesta campanya, un cop existeixi un consens entre totes les parts participants en la redacció d’aquesta 

                                                  Exemple de la Diputació de Barcelona

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb