URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Pla de recuperació de Sant Vicenç, barreres, camins,herbicides. Propostes 3

Alternativa | 22 Gener, 2016 08:00

-Pla Recuperació Cala Sant Vicenç

Aquesta proposta fa, com a mínim, dos anys que la proposam en els pressuposts, basant-nos en un dossier que l'Associació de Veïns havia fet on s'identificaven tota una sèrie de mancances i feines a realitzar per millorar l'espai públic.

Partint d'aquí i amb l'ajuda de l'associació es podria fer una detecció i recull sistemàtic de problemes, una valoració de cost, i una planificació calendaritzada de les intervencions per solucionar-los en el que queda de legislatura, començant enguany i havent-hi una partida per a tal efecte.

-Pla accessibilitat i supressió barreres arquitectòniques

Respon a una moció aprovada al 2007. S'ha presentat com a al·legacions altres anys i no s'ha acceptat.

S'ha de fer un projecte integral per cada nucli de població, que reculli els problemes (voravies, forats dels arbres, obstacles...) i una planificació calendaritzada de les intervencions per a solucionar-ho en el que queda de legislatura, començant enguany i havent-hi una partida per a tal efecte.

-Millora del catàleg de camins

Ja ho havíem demanat als pressuposts 2015.

-Conscienciació i mitjans tècnics i materials alternatius als herbicides

Ho vàrem presentar com a al·legació als pressupost de 2015 que no es va acceptar i respon a una moció aprovada el maig del 2013.

La moció:

MOCIÓ PER ACABAR AMB LA FUMIGACIÓ AMB HERBICIDES

Atès que a Pollença és habitual la fumigació amb herbicides per a controlar la vegetació que creix a les voreres i que a alguns productes tenen com component principal, el glifosat que és bastant persistent, acumulant-se en el sòl durant mesos i essent susceptible d’arribar als nivells freàtics. I que a més de l’impacte sobre la vegetació, existeixen múltiples estudis científics que citen efectes negatius sobre animals i els seus sistemes endocrins.

Atès que l’Ajuntament té la responsabilitat de vetllar pel manteniment d’un entorn saludable per a la vida de les persones, així com per la sostenibilitat medi ambiental, ja que té atribuïdes competències en salut pública i medi ambient.

Atès que la vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins juga un paper important, no només estètic durant la floració primaveral, sinó també ecològic, a causa de la seva elevada diversitat biològica i per la producció de recursos tròfics que són aprofitats de forma important per moltes espècies d’invertebrats i d’aucells. Al llarg de les darreres dècades, les poblacions d’aucells lligats als paisatges agrícoles són les que més han minvat a Europa (un 48% en el període 1980-2007), fet que es podria explicar en bona part per un model amb menys diversitat d’espècies cultivades i un ús important de pesticides. A les voreres de camins i carreteres hi viuen moltes espècies de flora, fet que ajuda a compensar encara que sigui mínimament la pèrdua de biodiversitat a la resta de l’àmbit agrícola.

Atès que, en cas de necessitat, hi ha altres formes de controlar la flora dels camins, ambientalment menys impactants i no contaminants, com el desbrossat de forma manual o mecànica.

Atès que a altres ajuntaments, com és el cas d’Andratx, Porreres, Artà, Felanitx... ja s’han abandonat les fumigacions amb herbicides de manera positiva.

Atès que l’eliminació mecànica s’utilitza també per part de la Direcció Insular de Carreteres, i és l’únic sistema emprat a Menorca i Eivissa. A Menorca el Pla Territorial Insular estableix que “Es prohibeix l’ús d’herbicides en el manteniment de les voreres de carreteres i camins, havent-se de realitzar el control de la vegetació a través de mitjans mecànics” (article 20.3.8).

Atès l'aprovació aquest mes de maig per unanimitat al Consell de la proposta que fa anys que impulsa el Gob, d'eliminació de l'ús de glifosats en el tractament de les voreres de carreteres i camins el mantenimant dels quals són competència d'aquella administració.

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta.

Per tot això:

1.- L’Ajuntament de Pollença es compromet a deixar d’utilitzar en el termini d’un any la fumigació amb herbicides i plaguicides agrotòxics, concretament els productes emprats a l’actualitat que inclouen en la seva composició química glifosat i cipermetrina, en particular Clinic N, Roundup energy Pro i Fastac, per al control de la vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins. Tenint en compte primerament les zones més perilloses de ser contaminades com les zones humides, zones boscoses, el casc urbà, torrents o síquies. En cas de considerar-se necessari el control del creixement de la vegetació s’empraran sistemes ambientalment menys impactants i no contaminants, com el desbrossat amb maquinària específica o de forma manual opràctiques alternatives de jardineria fonamentades en l’ús de productes biològics acceptats en la pràctica de l’agricultura ecològica.

A Alternativa demanam fer una campanya per conscienciar a la gent i fer una campanya informativa (es pot fer via xerrades, internet , taulers i ràdio municipal) a la que s'expliqui que és més important la salut que l'estètica. L'ajuntament ha d'informar i conscienciar als particulars sobre els perills de l'us d'herbicides i pesticides, i fomentar l'abandonament d'aquesta pràctica nociva amb la biodiversitat i la salut humana, així com fomentar la seva substitució per mètodes alternatius.

En la majoria dels casos no hi ha una justificació racional per fumigar sobre herbes que no representen cap risc en relació a possibles incendis forestals, que no afecten la visibilitat circulatòria de la carretera i que no suposen cap risc per a la seguretat de les persones. Es confon la “netedad” amb la destrossa d’hàbitats i ecosistemes posant en perill la nostra salut i es confon "males herbes" amb plantes que compleixen un paper clau als nostres ecosistemes.

El Consell ja no esquitxa gens. Abans aplicaven pesticides tres o quatre cops l’any i ara, es deixen créixer les herbes fins a un cert punt i es desbrossen tant manualment com mecànicament dos pics l’any.


 

 Fotografia playas.io

 

 

 


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb