URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Suspesos en Transparència

Alternativa | 25 Març, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

 Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears 

Al desembre de 2015 va entrar en vigor la Llei de Transparència que obliga les administracions central, autonòmica i local a publicar en les seves pàgines web tota la informació d'interès per al ciutadà; contractes, subvencions, pressupostos, sous, declaració de béns dels representants, etc. A més, tota la informació ha de ser comprensible, d’accés fàcil i gratuït. La Llei arriba massa tard i és molt limitada però els ajuntaments de les Illes de moment han estat incapaç de complir-la.

Durant el mes de gener de 2016 un grup de recerca del CESAG dins el projecte Infoparticipa ha analitzat les pàgines web dels ajuntaments amb més de 10.000 habitants de Balears i el resultat fet públic aquesta setmana és lamentable. Només quatre dels 22 ajuntaments aproven. Fent una mitjana només Castella-la Manxa i Múrcia estan pitjor que les Illes. Només el 41% dels Ajuntaments publiquen un document tan bàsic com són les actes dels plens, i només el 45% recull un tema tan fonamental com són els pressupostos, dels quals únicament l'Ajuntament de Palma publica informació sobre el seguiment de l'execució dels mateixos. Difícilment es pot fer participació ciutadana com han "predicat" molts de partits a la campanya electoral si els ciutadans no tenen informació.

La informació és un dret bàsic dels ciutadans per poder avaluar com gestionen els polítics els recursos públics i una eina fonamental per lluitar contra la corrupció, però als Ajuntaments de les Illes s'incompleix sistemàticament aquest dret apel·lant normalment a la manca de mitjans humans i a la dificultat de complir la Llei de protecció de dades personals que exigeix la censura prèvia d'alguns documents. És cert que la llei Montoro, en limitar la capacitat de contractació dels Ajuntaments, ha dificultat la millora de la transparència però també és cert que aquesta no ha estat una prioritat dels Ajuntaments i que els ciutadans tampoc han pressionat per demanar més transparència.

L'informe també deixa en evidència la falta de cultura democràtica dels Ajuntaments, que converteixen les pàgines web amb massa freqüència en eines al servei de l'equip de govern corresponent. A la majoria dels municipis només es publiquen les iniciatives del govern i ometen l'actuació de l'oposició. Únicament l'Ajuntament de Ciutadella (Menorca) publica notícies sobre les actuacions dels membres de l'oposició. En cap municipi apareix un Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública, un compromís imprescindible que va més enllà de les obligacions legals, i que suposa l'adhesió del govern local a qualsevol de les actuals propostes elaborades en aquesta línia com per exemple la de Transparència Internacional.

L'opacitat actual dels ajuntaments no fa sinó facilitar la corrupció, els tractes de favors i el clientelisme, seria desitjable que al proper estudi els nous ajuntaments demostrin que realment aposten per un canvi real en la gestió municipal i la transparència és un pas més per recuperar la confiança dels ciutadans.

 El roto

Comentaris

jrv

Alternativa sempre endavant.

jrv | 15/04/2016, 09:19

Us tinc a felicitar constantment, Alternatius, fa més de dotze anys que estirau el pessat carro que és l'Ajuntament de Pollença, des de una opossició valenta i constructiva.
No seria el mateix...

jrv

gran guru foradat

jrv | 15/04/2016, 09:12

Imaginat, gran guru embustero, que present una denuncia al jutjat per difamació, i ens hem de veura les cares...ens podrem saludar a la fí...

JRV

Mollero postís.

JRV | 15/04/2016, 09:06

Doncs la meva única propietat, i a més compartida, mollero postís, és un apartament que tinc llogat tot l'any a una familia de senegalessos. No son precisament turistes.
Pots passar i t'ho mostro. T'ho mostraré gustossament, quan te llevis la careta ...i possa el teu nom, home, no deu ser tan "feo"!

Gran Gurú

Re: Suspesos en Transparència

Gran Gurú | 15/04/2016, 00:01

El que passa "del moll" es que els alternatius sempre prediquen pels altres, i els gurús alternatius com en Juan Ramón, que se permet donar lliçons als mortals mentres lloga una casa de forma vacacional ilegalment, no s'apliquen mai el seu propi cuento. Haz lo que digo y no lo que hago...

Del moll

Re: Suspesos en Transparència

Del moll | 13/04/2016, 16:24

I tu que no en llogues de pisos?. Deu ésser lloguer social!

jrv

Dret a una vivenda...digna.

jrv | 13/04/2016, 12:51

Entenc que més enllà de les tertulies de cafè, cal molt rigor i aparcar l'electoralisme crònic en debatrer(amb intenció d'arribar a sol·lucions pràctiques i justes) la qüestió de la dificultat, per a la gent humil, de disposar de vivenda.
La qüestió és complexa, i hi entren molts factors i actituts, i no hi és absent l'egoïsme i la cobdicia.
Reprimir la dinàmica de construir per llogar al més alt preu possible per enqiquir-se, que és l'actitut més extesa, i això no se canvia en dos dies.
Es reconfortant veura que hi ha un inici, i és penós veura que consistoris anteriors foren insensibles a aquesta situació.
Per començar, la partida de 1500€ és insuficient per fer un informe, o estudi, rigurós i complet, que si no és exaustiu. s'hi acosti...i l'estudi sigui el començament d'una dinamica d'intenció ressolutoria
I també és depriment el conformisme i cofoisme de tanta gent, i també jove, que pateix la situació amb ressignació malaltissa de servilisme.
Meam si la iniciativa de Alternativa serveix també per despertar la llavó de dignitat que tot hom hauria de portar dedins...

JRV

Obscurantisme versus democràcia

JRV | 13/04/2016, 12:34

Mentres no hi hagui transparència, la democràcia és coixa, fins i tot diria que va en cadira de rodes, i a aquesta cadira l'empenyen els embullosos, per més burla.
I els ciutadans, sense estridència, però amb fermesa, haurien de fer un ús exaustiu de les eines que els faciliten les lleis, en concret la recen entrada en vigència Lllei de Transparènci del 2013

Lluís Carsi

Re: Suspesos en Transparència

Lluís Carsi | 25/03/2016, 20:32

Axí m agrada despertau ....ja era hora un poc calidat critica

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb