URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Prostituïm el nostre patrimoni

Alternativa | 01 Abril, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears 

El que passa amb la Fortalesa, construïda al segle XVII per a la defensa de l'entrada de la Badia de Pollença, és una bona metàfora de l'evolució-degradació de les Illes Balears on hem prostituït el més valuós que tenim; el nostre patrimoni tant paisatgístic com cultural. Sembla que qualsevol persona amb doblers pot fer el que vulgui a les nostres illes sense importar les lleis i sense que les nostres institucions facin gran cosa pel seu compliment.

Fa uns dies els inscrits al curs d'Història de Pollença vam tenir el privilegi de poder visitar la Fortalesa, un privilegi que no hauria de ser tal, ja que des de fa més de vint anys és un Bé d'Interès Cultural (BIC) que hauríem de poder visitar tots els ciutadans en compliment de l'article 34 de la Llei de Patrimoni Històric, que obliga a permetre la visita pública dels BICs; "almenys quatre dies al mes i en dies i hores prèviament assenyalats." Un BIC pot ser una propietat privada però és de domini públic i té una sèrie d'obligacions en favor de la col·lectivitat com és la de facilitar aquestes visites. Cal dir que els que visitàrem la Fortalesa no vam poder fer fotografies de la mateixa, encara que la mateixa a canvi d'una bona quantitat de doblers s'ha llogat per fer noces, rodar pel·lícules, sèries de televisió...

La Fortalesa dins el conjunt de l'arquitectura defensiva mallorquina es tracta d'una obra excepcional. És l'única fortificació de les Illes amb una planta hexagonal centralitzada en un pati circular. L'exterior és de mares, ordenat en dos pisos, envoltat per un fossat, parapet i camí de ronda. Al costat de la Fortalesa vam poder veure també les restes de la bateria de l'Avançada, del segle XVIII que es troba en espai públic i destruïda parcialment per la construcció d'un far l'any 1905, encara que es conserven el fossat i tres troneres del seu costat oriental. Un altre element patrimonial sobre el qual hauria d'actuar Patrimoni; netejant, contextualitzant, protegint i facilitant la seva visita.

Segon l'Ajuntament de Pollença la visita que vam poder fer a la Fortalesa és una mostra de bona voluntat per part de la propietat, i en aquest moment les negociacions perquè tots els ciutadans puguin visitar la Fortalesa van per bon camí. L'haurem de creure, encara que hem escoltat paraules similars els darrers anys. Ja al mes d'agost del 2006, des del Consell, es va dir que es tenia intenció d'acordar un conveni d'ús de la Fortalesa perquè puntualment aquest espai es pogués obrir... Resulta prou incomprensible que durant tant d'anys el Consell hagi estat incapaç de fer complir la llei quan fins i tot la família de Franco hi ha hagut d'acceptar que el BIC del Pazo de Meiras pugui ser visitat pels ciutadans. Per què la Xunta si ha pogut i el nostre Consell no? Es tracta d'un tema de valor i voluntat?

Fins on arribarà la passivitat del Consell i el nostre conformisme?, quant de temps ha de passar simplement per fer complir la llei de patrimoni. El cas de la Fortalesa només és un exemple més de la degradació del nostre patrimoni històric, un patrimoni que igual que el paisatgístic hem venut al millor postor al qual hem deixat fer el que ha volgut. Des de la mateixa Fortalesa es pot veure "Villa Cortina" un exemple més de com amb doblers un pot saltar la llei i destruir un paisatge únic. Durant anys les institucions han mirat a altre costat i els ciutadans ens hem mogut ben poc per defensar el que és de comú i simplement fer complir la llei.

 

Imatge projecte Nixe III. La Fortalesa que va veure l'Arxiduc

 

 

Comentaris

jrv

que no te menjaran

jrv | 15/04/2016, 09:10

En serio, "del Moll"...(uff el patriotisme postís de llogaret!!) que estem en democràcia, que no te passarà res...entenc que els anònims perden un 80% de credibilitat en els seus pseudocomentaris.

JRV

Josep

JRV | 15/04/2016, 09:07

Me sembla està ben aturada, la qüestió.
Jo tinc una casa al veinat, Can Mena, que està iniciant la fase de ruina...

Del moll

Re: Prostituïm el nostre patrimoni

Del moll | 14/04/2016, 22:14

Que passa amb les platges del moll¿. Encara ni tan sols estan licitades,...... No creis que el regidor de mediambient hauria de donar explicacions, ... Hauria de dimitir?, aquesta situacio es impresentable, i ningu diu res, ni tan sols vosaltres.Es que tots en sou coresponsables??

Alternativa

Re: Prostituïm el nostre patrimoni

Alternativa | 14/04/2016, 16:15

Hola Josep al mes de juliol l'equip de govern va dir que el faria que parlariam del nou catàleg després de l'estiu, han passat els mesos i no s'ha fet. Treurem el tema al proper ple

www.arabalears.cat/premium/Pollenca-tornara-catalogar-singulars-Port_0_1396660504.html

Josep

Catàleg patrimoni

Josep | 13/04/2016, 22:13

Molt encertat l'article, i parlant de patrimoni, com està el tema de can Franc i la resta de cases antigues del moll, encara no estan catalogades?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb