URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Ocupació de la via pública. Irregularitats i falta de rigor

Alternativa | 26 Abril, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

Com molts sabeu ja al mes d’agost del 2015, i a principis del mes de març passat l’equip de govern ha denunciat diverses irregularitats comeses a l’anterior legislatura amb el tema de l’ocupació de la via pública. Segons el que ha aparegut a premsa, l’actual equip de govern denuncia que es varen arxivar 7 expedients sancionadors per excés d’ocupació, que es concediren autoritzacions a establiments que devien tasses per ocupació de temporades anteriors (fins a 230.000 euros), cosa que prohibeix l’ordenança, i així com que també és concedí una ocupació major a la permesa a un grapat de locals, alguns dels quals arribaven a duplicar el nombre de taules i cadires permeses per l’ordenança.

Per tot això vàrem decidir investigar el tema amb més deteniment, i veure si aquestes acusacions són certes.

Pel que fa referència a la concessió d’autoritzacions amb major nombre de taules i cadires dels permesos sembla ser que fins a 12 establiments varen ser els beneficiats, almenys la temporada anterior, tot i que sembla ser que la majoria d’aquests ja portaven amb “sobreocupació” més temps. Un d’aquests establiments ha sortit a la premsa aquests dies. Per desgràcia és molt complicat poder saber si els establiments han tengut més ocupació de la permesa ja que el dret a l’ocupació exterior depèn de la superfície interior, de l’espai al carrer,...

Tot i aquestes dificultats hem estat observant la concessió de llicències de l’any passat i comparant amb les que s’estan concedint per aquesta nova temporada, i veritablement és cert que hi ha establiments que varen disposar de pràcticament el doble de taules i cadires de les permeses. Sembla que l’equip de govern actual està aplicant l’ordenança per igual a tots els negocis i que enguany no hi haurà cap favoritisme. Un cop s’hagin resolt totes les peticions d’ocupació de la via pública intentarem fer un resum de quina diferència hi ha hagut de la temporada passada a aquesta.

Evidentment no sabem els motius que propiciaren aquestes autoritzacions que incomplien l’ordenança, i que suposen un clar tracte de favor cap a uns negocis respecte als altres (la majoria) als quals s’aplicava la ordenança com tocava.

En segon lloc tenim el tema dels expedients sancionadors arxivats, concretament 7 expedients a bars o restaurants, però també 3 a comerços, sancionats per l’ocupació amb expositors o altres elements similars.

Les infraccions són de finals del 2014, quan les autoritzacions de tots aquests negocis ja havien caducat i aquests seguiren ocupant la via pública, fet que provocà que la policia aixecàs acta per ocupació sense llicència. La ocupació sense llicència es pot considerar una falta molt greu, amb sancions que van de 300 a 600 al dia, però en aquests casos hi ha un informe que considera que és un incompliment de les llicències concedides, el que es considera com a falta greu, i que es sanciona de 150 a 300 euros al dia. Per tant estaríem parlant de entre uns 1.500 i 3.000 euros que l’Ajuntament ha perdonat a uns negocis particulars.

Evidentment aquest és també un tracte de favor, tot i que en aquest cas el tema és bastant més greu que l’anterior, ja que suposa també un prejudici econòmic per el municipi.

Finalment hi ha el tema de la concessió d’autoritzacions a negocis amb deutes, fet que també és cert, ja que es varen concedir llicències a 10 establiments que devien diners a l’Ajuntament, cosa que vulnera l’article 11.5 de la ordenança municipal. Tot i que cal dir però que aquestes autoritzacions és varen fer condicionades a que pagassin o acordassin amb l'ATIB el fraccionament del pagament dels deutes que tenien, i si no ho feien s’entendria per denegada l’ocupació i si pertocàs es procediria a obrir un expedient sancionador per ocupació de la via pública per manca de llicència. Tots els negocis satisferen els seus deutes, i avui en dia estan al corrent de pagament o tenen acordat el fraccionament.

Tot i aquest condicionant, la concessió no és correcte, ja que vulnera el que diu l’ordenança, i pràcticament premia als establiments que no paguen com la resta.

Sobre aquest tema però s’ha de dir que la quantitat de 230.000 és totalment exagerada. És cert que pot ser a l’Ajuntament se li degui aquesta quantitat en concepte d’ocupació de la via pública, però no és la quantitat que li devien els establiments que sol·licitaren ocupació. Tal vegada és la suma del deute d’aquests i el deute de negocis o bé que no han demanat ocupació o que directament ja no existeixen, però els 10 negocis que reberen autorització per a l’ocupació devien entre tots ells uns 43.000 euros. D’aquests 43.000, entre tres establiments en devien uns 37.000-38.000 euros, mentre que els altres 7 tenien un deute d’uns 760 euros de mitja.

Per tant creiem que l’actual equip de govern ha mentit, o si més no, no ha contat la veritat exacte del tema. Per tant demanam a l’equip de govern que sigui més rigorós quan fa acusacions a la premsa, o sinó que porti els tema directament a fiscalia, on ja l’obligaran a ser rigorós.

En definitiva consideram que l’anterior equip de govern, i sobretot la responsable de l’ocupació de la via pública, la regidora Maria P. Buades, ha de donar explicacions dels motius pels quals l’ordenança municipal va ser vulnerada per concedir ocupacions per sobre del permès per aquesta, així com per concedir ocupació a establiments amb deutes, i sobretot demanam que expliqui quin va ser el motiu que va provocar l’arxivament de tots els expedients sancionadors. En aquest sentit vàrem registrar preguntes al passat Ple, però el debat sobre el tema dels pressupostos va fer que no bastàs el temps i no s’arribà al torn de precs i preguntes. Esperem que a aquest Ple si que hi hagi temps i que la regidora Buades doni la cara.

Però no només basta amb que l’anterior equip de govern respongui i doni la cara. Consideram que també cal que l’equip de govern actual sigui més valent, i quan parlam de valentia ens referim a que no basta amb fer un comunicat a les xarxes o filtrant informació a la premsa, en aquest cas informació fins i tot incompleta o falsa. Quan es denuncien una fets, com hem dit abans, s’ha de ser rigorós, contar tota la veritat del tema i informar amb tot tipus de detall, i si escau anar fins al final. Ha tornat a passar el mateix que va passar amb el tema dels Iphones o Ipads, que no ha passat de ser una simple polèmica, bàsicament per la seva falta de valentia.

Però la valentia l’han de demostrar també fent una nova ordenança. Està molt bé aplicar l’actual així com toca (només faltaria), fins i tot marcant al terra els límits de l’ocupació i fent que els establiments tenguin al seu interior i a un lloc visible el nombre de taules i cadires de les que poden disposar, cosa que fins ara no s’ha fet. Però si realment són valents, i volen complir el seu programa (mirau la seva web, ho porten a la pàgina principal) i el que predicaven quan estaven a l’oposició el que han de fer és aprovar una nova ordenança. A les anterior legislatures s’han fet dues aprovacions inicials de noves ordenances, però que després de presentar-se al·legacions han quedat dins un despatx. Cal aprofitar tota aquesta feina feta i fer una ordenança més clara i definida en molts casos, que faci innecessari que cada any s’hagin d’aprovar uns criteris i en permeti diferents interpretacions ja que això donarà seguretat a tots els negocis, una ordenança que permeti saber i controlar més fàcilment si les autoritzacions són les correctes, una ordenança que faci que les sancions no permetin que sigui rentable el seu incompliment per a cap negoci, i sobretot una ordenança que no avanci cap a una encara major privatització de l’espai públic, sinó tot el contrari, que permeti que aquest sigui pel gaudi de tots els pollencins i no per l’enriquiment d’uns quants particulars.

 


Comentaris

Pixeris

PIxera

Pixeris | 27/04/2016, 14:41

Me Pixo

Alternativa

Re: Ocupació de la via pública. Irregularitats i falta de rigor

Alternativa | 26/04/2016, 19:41

Gràcies Pere. Avui el nostre regidor, en Pere Josep Coll ha anat a una Junta de Portaveus per parlar de l'ocupació de la via pública. Pensàvem que la reunió havia de ser per parlar de criteris a seguir enguany i per a una futura ordenança, però realment ha estat una petició d'explicacions a l'anterior equip de govern. Al final ha estat una discussió molt tensa, amb molts de retrets i poc fructífera.
En poder us farem un resum de la Junta.

Pere

Re: Ocupació de la via pública. Irregularitats i falta de rigor

Pere | 26/04/2016, 09:10

Menys mal que algú se preocupa d'arribar fins al final. Vaja panda de polítics que no fan més que afavorir a uns per guanyar vots o fer una nota de premsa per sortir a la foto. Entre cacics i mentiders...
Senyors, que això és molt greu. Gràcies per explicar-ho tant bé. Tot queda molt clar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb