URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El nou Centre de Salut

Alternativa | 11 Maig, 2016 20:29

Aquest mes de maig, s'ha fet un ple extraordinari i, entre altres coses, s'ha pres la decisió sobre quin solar se cedeix a la Conselleria de Salut per dur a terme la construcció d’un nou i molt necessari centre de salut.

Ja fa un temps que l’equip de govern ha posat el tema damunt la taula a tots els grups polítics, i ha anat mostrant quines són les diferents possibilitats. En aquest sentit s’han realitzat dues juntes de portaveus, i també una reunió informativa per explicar el tema a la ciutadania.

En un article passat ja vàrem fer un resum de les principals avantatges i inconvenients de les diferents opcions que es posaren damunt la taula: l'ubicació actual, Can Conill (l'aparcament de devora el parc), Camp den Costa (aparcament de devora Joan Mas), Can Bach (zona verda de darrera el Centre Cultural). Podeu consultar-lo aquí: http://alternativa.balearweb.net/post/125570

Les condicions de la Conselleria de Salut eren que ha de ser possible fer-hi una edificació de 2.200m2, que tengui bons accessos i que estigui disponible de forma relativament ràpida (ja que un cop elegit solar cal iniciar els tràmits per fer el projecte, licitar-ho i fer les obres que duraran entre un any i mig i dos anys).

Des d'Alternativa entenem que tots els solars tenen avantatges i inconvenients i que qualsevol opció pot ser defensada amb arguments sòlids, però havent de triar hem cregut que la millor opció és Can Conill. Què hem tengut en compte?

-Que fossin solars municipals, ja que si en tenim uns quants no hem cregut necessari haver-ne de comprar un altre i fer una despesa prescindible.

-Que fossin urbans, primerament per no perdre espais en rústic o zones verdes, però també pel que pot suposar de retard (mig any, com a mínim, pel que ens han dit) si s'ha de fer una modificació del PGOU o declaració d'interès general.

-Finalment, entre la ubicació actual i Can Conill (els dos, municipals i urbans) hem valorat que els principals inconvenients del primer són més grans que els del segon. Així, l'haver d'habilitar un centre de salut provisional (amb els retards, molèsties pels usuaris i despesa econòmica per l'Ajuntament que suposarà), haver d'emprendre dos anys d'obres i renous just devora la Residència i Centre de Dia; ho hem trobat més greu que perdre places d'aparcament i l'esponjament que és ara l'espai sense edificis. Aquest problema es podria minimitzar si l'edifici ocupa en planta el mínim possible, de manera que es conservin llocs d'aparcament i espai buit.

 

A la Comissió Informativa del passat ple d'abril, l'equip de govern va manifestar que des de la Conselleria de Salut havien demanat que el solar a cedir fos urbà, pel que les opcions a escollir finalment queden entre la ubicació actual i Can Conill. A tals efectes, se'ns va facilitar un informe tècnic sobre les característiques i la viabilitat dels dos solars, així com el programa funcional i les necessitats del futur PAC.

Demanat pel temps estimat fins a tenir el nou centre de salut operatiu, es va parlar de dos anys i mig, comptant la cessió del solar, la licitació, la construcció i la posada en funcionament.

Al debat al ple, el PI i Tots han votat en contra, tot i que no han dit clarament quina era per ells l'opció bona. Hi va haver referències a que no hi ha hagut participació ciutadana respecte aquest tema. A nosaltres ens sembla que en realitat, hi ha molta gent a qui no interessa la participació, perquè no ho han posat en pràctica quan han pogut i perquè només xerren d'ella quan veuen que es prendrà una decisió que no els sembla bé. Pel que fa al tema concret del PAC, cap partit municipal no ha demanat ni proposat fer un procés participatiu fins el mateix dia del ple. Pel que fa a nosaltres, no ens ho vàrem plantejar perquè se'ns ha presentat com un tema a decidir de forma ràpida, i no hem cregut que reunís les condicions per fer-ne un.

 

 

Comentaris

Surf in the MOLL

BEACH BOYS

Surf in the MOLL | 14/05/2016, 11:44

Realment patètic i demagògic el paper de TOTS en aquest tema i en el de la licitació de les platges, m'explic, jo crec que el regidor de medi ambient és responsable polític del retard, en això totalment d'acord, també que el tècnic de medi ambient n'és responsable per qaun la pasada legislatura va passar dues vegades i aquesta ha tornat passar, però aquí entra la demagògia de TOTS per (Pollença?), la passada legislatura la regidora de MEdia AMbient era Maria Buades amb el PP i actual regidora de TOTS, es va retresar dos anys consecutius la licitació de les platjes i no va assumir cap responsabilitat, de fet segueix sent regidora, com pot TOTS ara demanar cap responsabilitat per una cosa que a ells els va passar dos anys seguits?
PD: De vergonya el tema de les platjes no TOTS ni JUNTS...

Alternativa

Re: El nou Centre de Salut

Alternativa | 13/05/2016, 20:51

No hi ha cap solar perfecte i tota decisió comporta imperfeccions. Tot es pot discutir i criticar evidentment però hi ha uns mínims de coherència i honestedat que a aquest cas s'han superat. No té perdó es que Tots i el PI que en tots aquests mesos ni han estat capaços de publicar una mínima informació sobre el tema el dia del ple s'estripen les vestidures parlant de participació. Tampoc és de rebut que al perfil de facebook de Tots es parli de "els informes en contra dels tècnics experts en urbanisme i en planificació que fan feina per l’Ajuntament." Uns informes dels que només tenen notícia els i que no han publicat. Aquests són els arguments que ha publicat l'Ajuntament sobre el tema:
Els arguments que s'han posat damunt la taula són els següents:
1- El solar de Can Conill al carrer de Cecili Metel és l’únic emplaçament que la Conselleria de Sanitat considera viable per construir el nou centre de salut. El solar de Can Conill té 2.030 metres quadrats, més 900 metres quadrats de vial i de zona verda que no se cedirien.
2- Aquest solar, propietat de l’Ajuntament de Pollença, és l’únic que disposa de totes les característiques urbanístiques per poder donar cabuda a un centre de salut de 2.200 metres quadrats construïts.
3- La construcció d’un nou centre de salut és urgent i molt necessari, a més d’una exigència dels professionals i dels usuaris.
4- La realització del nou centre de salut a Can Conill representa un estalvi econòmic tant a l’Ajuntament com a la Conselleria de Salut, ja que permet poder donar servei durant les obres sense haver de reubicar el centre de salut de forma provisional amb mòduls prefabricats i sense haver de demolir el 100% del PAC actual, fet que ocasionaria un increment de cost.
5- La ubicació del centre de salut a Can Conill ofereix un fàcil accés a la ciutadania, ja que és cèntric, està ben comunicat per transport públic i, a més, prop de la carretera.
6- La construcció del centre de salut a Can Conill evitarà molèsties per renous als usuaris del centre de dia i de la residència.
7- La disposició de l’antic centre de salut al passatge Metge Autonell permetrà poder millorar el servei d’atenció a les persones majors, amb ampliació de la residència, del centre de dia i de serveis socials, necessitats cada dia més necessàries a la vista de l'envelliment progressiu de la poblció,
8- La construcció del centre de salut a Can Conill permetria una possible ampliació en un futur, ja que dels 2.030 metres quadrats del solar es construirà un edifici de 1.100 metres quadrats per planta.
9- El nou centre de salut disposarà d’un aparcament annex que facilitarà l’accés als usuaris.
10- La millora del solar de Can Bach, que actualment té llogat l’Ajuntament, servirà per acollir els aparcaments que se suprimiran a l’actual solar de Can Conill i alhora de promurà la recerca de nous aparcaments

margalida pons

centre de salut

margalida pons | 13/05/2016, 17:31

Jo també trob que Ca'n Conill és el lloc ideal i estic indignada sobre el que ha promogut Tentol Pollença el mateix dia del Ple, ho ha fet sense pensar amb les molèsties que ocasionaría tombar el vell i fer-ne un de nou. A Pollença n'hi ha que están obsesionats amb l'aparcament, ja sé que fa pena haver malgastat els doblers amb aquell aparcament pero millor un PAC nou amb condicions que un aparcament. A més a més, no s'edificarà tot el solar, en quedarà d'aparcament

Jordi

natural

Jordi | 12/05/2016, 10:43

Es veu que a alguns els preocupa més poder aparcar que tenir un centre de salut com toca...
També és cert que vits que els de tots no semblen estar per la sanitat pública i universal, normal que estiguin per tenir aparcament millor...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb