URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Aprovada la nostra moció per a la contractació pública socialment responsable

Alternativa | 27 Maig, 2016 00:07 | facebook.com twitter.com

Al ple d'ahir va ser  aprovada  la nostra moció per a la contractació pública socialment responsable per 16 vots a favor (Alternativa, Junts, UMP, Tots, Pi) i 1 en contra (PP).El Portaveu del PP a més de votar en contra ens va dir que eram leninistes,  per demanar un tipus de clausules comuns a tota la Unió Europea. Una demostració més de l'época en la que es troben mentalment encara els populars de Pollença. Per la nostra part estam molt contents per aquesta aprovació, ara pertoca  complir l'acordat, i fer que això es converteixi en realitat.

MOCIÓ PER A LA CONTRACTACIÓ PÚBLICA SOCIALMENT RESPONSABLE

Exposició de motius:

Les Contractacions Públiques Socialment Responsables (CPSR) són definides per la Comissió Europea com «les operacions de contractació que tenen en compte un o més dels següents aspectes socials: oportunitats de feina, treball digne, compliment amb els drets socials i laborals, inclusió social (incloses les persones amb discapacitat), igualtat d'oportunitats, disseny d'accessibilitat per a tothom, consideració dels criteris de sostenibilitat, incloses les qüestions de comerç ètic i un compliment voluntari més ampli de la responsabilitat social de les empreses (RSE), a la vegada que es respecten els principis consagrats en el Tractat de la Unió Europea i les Directives de contractació».

Atès que els fonaments jurídics avalen la legalitat de la introducció de clausulat social en els contractes públics:

La Directiva 2014/24/UE del Parlament Europeu i del Consell de 26 de febrer de 2014 assenyala de forma clara la possibilitat d'incorporar criteris socials com a condicions d'execució, criteris d'adjudicació i com a contractes reservats.

A nivell estatal, el Reial Decret Legislatiu 3/2011 pel qual s'aprova el Text Refòs de la Llei de Contractes del Sector Públic habilita legalment la introducció de criteris socials en els plecs de contractació.

En el cas de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, s'ha aprovat recentment l'Acord del Consell de Govern de 29 d'abril de 2016 pel qual s'estableixen directrius per a la inclusió de clàusules de caràcter social en la contractació de l'Administració de la CAIB i el seu sector públic instrumental, que recull una sèrie de clausulat social que s'han d'incloure en els plecs de contractació de dita administració.

També el Departament de Cooperació local i Interior del Consell de Mallorca va editar ja fa uns anys una Guia de Clàusules Socials, per facilitar la incorporació de clàusles socials en la contractació pública de les entitats municipals, precisament per facilitar el treball a l'àrea tècnica encarregada d'elaborar els plecs de contractació, així com proporcionar una anàlisi de legalitat a l'àrea jurídica, de secretaria o intervenció.

Atès que la contractació pública no només és un mitjà per a l'obtenció de prestacions, obres i serveis, sinó que també pot ser una eina jurídica al servei dels poders públics per complir amb els seus fins i valors fonamentals: cohesió social, redistribució de la riquesa, igualtat i justícia.

La contractació responsable no només no incrementa el preu de l'adjudicació, sinó que suposa un estalvi demostrable, per l'estalvi en despesa social; per tant implica una utilització eficient dels pressupostos públics.

Adjudicar un contracte atenent només al preu i sense considerar criteris ètics, socials i ambientals, suposa un sistema de contractació de curt abast que, en el millor dels casos, produeix un efecte neutre i, en el pitjor, ocasiona conseqüències negatives. No incloure criteris socials en la contractació municipal seria perdre una oportunitat de generar un benefici afegit.

Per tot això, aquesta regidora presenta al ple de l'Ajuntament per a la seva aprovació, si procedeix, la següent proposta

ACORDS

1-Adoptar el compromís d’incorporar clàusules socials en els expedients de contractació pública de l'Ajuntament de Pollença (incloent els òrgans autònoms i EMSER), exceptuant només aquells casos en què l'òrgan de contractació no ho consideri convenient per les característiques del contracte i ho motivi amb un informe.

2-Prendre com a referència bàsica per a la incorporació de clàusules la Guia de clàusules socials, editada pel Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca i les actualitzacions que se'n facin, també per part del Govern balear. 

3-Convocar, en un termini no superior a trenta dies, una junta de portaveus per concretar el objectius estratègics de tipus social i ambiental que es pretenen aconseguir amb la Contractació Pública Socialment Responsable municipal.

4-Elaborar una memòria anual sobre la contractació socialment responsable municipal.

Demà dissabte us esperam a l'Ateneu de Pollença a la presentació a les 20:00 de l'anuari 2015 de Contrainfo.cat.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb