URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Comissió d'Estudi per a la Veritat, Justícia i Reparació

Alternativa | 22 Juny, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

La passada setamana vam assistir a la creació i primera reunió de la comissió d'estudi per a la veritat, justícia i reparació pels represaliats pollencins pel cop d'estat i franquisme -

El batle, que presideix la comissió d'estudi va explicar c la nostra moció aprovada al ple de març. En ella, a banda de crear un Comissió Municipal d'Estudi que reunís víctimes i familiars, entitats memorialistes, experts i representants institucionals, es va aprovar donar suport a la querella argentina i a la tramitació de la Llei balear de fosses. L'objectiu és elaborar un informe amb els fets i el cens de represaliats, de cara a presentar la corresponent denúncia i explorar les possibilitats que obri la Llei balear de Fosses.

ORDRE DEL DIA

1-Constitució de la Comissió d'Estudi per a la Veritat, Justícia i Reparació. Membres de la Comissió d'Estudi, designació de secretari


Tots els presents van ser anomenats membres de la Comissió d'Estudi i es va designar com secretària de la Comissió a la portaveu del nostre grup municipal, na Marina Llobera. Es va explicar l'objectiu general de la dita Comissió: aclarir els fets relacionats amb la vulneració de drets humans de les persones de Pollença en el context de la Guerra Civil i el franquisme (juliol 36- juny 77) i emprendre les mesures que es considerin adequades per a la justícia i reparació dels danys, que pot incloure les corresponents denúncies judicials, recuperacions de cossos, etc., a banda d'accions simbòliques de reparació moral.

2-Encomana de redacció d'un informe dels fets i un cens de les persones represaliades amb la màxima informació possible al respecte.

Es va encomanar la redacció de l'esmentat informe i cens a Pere Sales, en qualitat de bibliotecari i arxiver municipal. A la reunió en Pere Sales ja ens va portar un primer esborrany, com a punt de partida, pendent que es completi la informació (faltaria més informació en alguns casos sobre les circumstàncies de la mort, la possible ubicació de cossos, un contacte familiar en el cas de les persones ja mortes, llistat de persones exiliades, persones represaliades durant el franquisme, multes i embargaments).

3-Informació sobre la querella argentina i la Llei balear de Fosses


Un representant de l'Associació Memòria de Mallorca ens va explicar explica que és la querella argentina i les possibilitats per presentar-nos com querellants ( si es té una relació directa amb els represaliats) denunciants, testimonis, o simplement adherir-nos a la querella. També ens va explicar en què consisteix la Llei balear de Fosses i les possibilitats que dóna l'esmentada llei.

4-Torn obert de paraula

Van sorgir diferents propostes com revisar els monòlits fets als presoners republicans i completar la informació amb panells informatius, fer una guia dels llocs destacats del municipi en referència a la repressió, posar una placa a la creueta, fer material didàctic, tenir una còpia dels expedients de la repressió relacionats amb Pollença a l'arxiu municipal...

En definitiva hi ha molta de feina a fer i us convidam a participar en la mesura de les vostres possibilitats i interessos en aquesta comissió.

 


 

Comentaris

Alternativa

Re: Comissió d'Estudi per a la Veritat, Justícia i Reparació

Alternativa | 24/06/2016, 12:05

No passis pena Zack hi ha gent disposada a anar a reunions, fer feina sense cobrar sous o dietes...

Observador

Re:Comissió d'Estudi per a la Veritat, Justícia i Reparació

Observador | 23/06/2016, 19:14

No tot es paga amb doblers.
I aquest és un cas així.
Hi ha compensacions molt millors. Aconseguir que és sàpiga la veritat, que es faci justícia...

Zack

Re: Comissió d'Estudi per a la Veritat, Justícia i Reparació

Zack | 23/06/2016, 00:10

I quin sou/dietes cobraran aquests experts per desenvolupar la seva tasca en aquesta comissió?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb