URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Pollença, territori cardioprotegit

Alternativa | 28 Juliol, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

Des d'Alternativa per Pollença (A) mostram la nostra satisfacció per l'aprovació de la moció que vam presentar al ple d'ahir per fer de Pollença un territori cardioprotegit (la teniu a la continuació de l'article)


 

Al Ple de juliol de l'Ajuntament de Pollença s'ha aprovat per unanimitat la moció que hem presentat per fer de Pollença un territori cardioprotegit.

Per fer-ho possible, els acords adoptats consisteixen en:

-posar als mitjans de comunicació municipal (web, facebook, ràdio) informació bàsica sobre els desfibril·ladors: la seva ubicació, utilització, fer campanyes divulgatives, informatives i cursos....

-signar convenis amb altres administracions públiques i entitats (conselleria de salut,d'educació, federació o clubs de futbol...) per centralitzar, planificar i controlar la informació, manteniment i realització de cursos de formació relacionats amb els desfibril·ladors. També per aprofitar millor els recursos existents.

-completar la dotació de desfibril·ladors al municipi per possibilitar una ràpida intervenció a qualsevol lloc: als vehicles policials, la piscina municipal, places..

Sovint es parla de seguretat, però per desgràcia el discurs sobre seguretat sol estar monopolitzat per tot allò que té a veure amb les propietats materials i per defensar-les no se sol qüestionar destinar els recursos que facin falta: assegurances, policia, sistemes de videovigilància, alarmes... Nosaltres reivindicam un concepte de seguretat que posi en primer lloc i com a prioritari les persones: que estiguem segurs si ens posam malalts, si ens feim grans, si perdem la feina o si tenim una aturada cardiaca.

Les aturades cardiaques extrahospitalàries són una de les primeres causes de mortalitat entre la població i afecta igualment homes i dones. A Pollença, hi ha més risc a causa de la vinculació de la miocardiopatia hipertròfica amb una mutació genètica, heretada i estesa entre diverses famílies del municipi, com va demostrar el cardiòleg Tomàs Ripoll amb l’ajuda de Juan Manuel Torres.

S'ha proposat com a model a seguir el de "Girona territori cardioprotegit" que ha posat a la ciutat de Girona els desfibril·ladors ben a l’abast de tothom per facilitar una ràpida intervenció. Es tracta d’aparells automàtics, d’accés lliure, situats al carrer i altres espais públics, com façanes d’edificis municipals. També se n’han cedit als cossos policials i equips d’emergències, que els duen dins els seus vehicles. A més, se’n deixen temporalment per cardioprotegir actes culturals, esportius, festes populars... Per donar-los a conèixer i explicar quan i com s’han d’utilitzar, a més, duen a terme nombroses accions divulgatives, com cursos, xerrades o tallers.

 

 

MOCIÓ POLLENÇA, TERRITORI CARDIOPROTEGIT.

 

Exposició de motius:

Atès que el cardiòleg Tomàs Ripoll amb l’ajuda de Juan Manuel Torres, ha demostrat la vinculació de la miocardiopatia hipertròfica amb una mutació genètica de diverses famílies a Pollença. En els últims vint anys, a Pollença, s'han produït al voltant de catorze morts sobtades cardíaques, percentatge molt més elevat del que és habitual. I la millor manera de salvar algú que pateix una aturada cardíaca és intervenint amb un desfibril·lador; un aparell que dóna una descàrrega elèctrica per tal que el cor torni a bategar normalment. Per recuperar la víctima sense seqüeles és vital utilitzar el desfibril·lador en els primers minuts de l’aturada cardíaca.

Atès que per a la preparació d'aquesta moció hem constatat que a Pollença hi ha desfibril·ladors a bastants llocs (centres escolars públics, instal·lacions esportives, policia, platges...) però que falta informació pública de fàcil accés sobre la seva ubicació, formació per a la seva utilització i que seria recomanable millorar els recursos existents i ampliar-los. Per exemple, consideram que els desfibril·ladors dels centres escolars no han d'estar als centres quan aquests es troben tancats per vacances. Hi hauria d'haver desfibril·ladors a la piscina de Pollença, als vehicles policials, i a la Plaça de Pollença.

Atès que ja existeix un model a seguir prou interessant, com el "Girona territori cardioprotegit" que ha posat a la ciutat de Girona els desfibril·ladors ben a l’abast de tothom per facilitar una ràpida intervenció. Es tracta d’aparells automàtics, d’accés lliure, situats al carrer i altres espais públics, com façanes d’edificis municipals. També se n’han cedit als cossos policials i equips d’emergències, que els duen dins els seus vehicles. A més, se’n deixen temporalment per cardioprotegir actes culturals, esportius, festes populars... Per donar-los a conèixer i explicar quan i com s’han d’utilitzar, a més, duen a terme nombroses accions divulgatives, com cursos, xerrades o tallers.

 

Per tot això, aquesta regidor presenta al ple de l'Ajuntament per a la seva aprovació, si procedeix, la següent proposta d'

ACORD:

Aconseguir que Pollença sigui un territori cardioprotegit i per això:

·        Posar als mitjans de comunicació municipal (web, facebook, ràdio) informació bàsica sobre els desfibril·ladors: la seva ubicació, utilització, campanyes divulgatives, informatives i cursos....

·        Signar convenis amb les altres administracions públiques (conselleria de salut, conselleria d'educació, federació o clubs de futbol...) per centralitzar, planificar i controlar la informació, manteniment i realització de cursos de formació relacionats amb els desfibril·ladors. També per aprofitar millor els recursos existents.

·        Completar la dotació de desfibril·ladors al municipi per possibilitar una ràpida intervenció a qualsevol lloc: als vehicles policials, la piscina municipal de Pollença, places....

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb