URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Progressivitat en l'IBI

Alternativa | 13 Octubre, 2016 21:56 | facebook.com twitter.com

Satisfets perquè es debatrà al Ple una mesura de progressivitat en l'IBI proposada per Alternativa l'any passat.

L'any passat, l'equip de govern (Junts Avançam i UMP) va aprovar, amb el suport de la dreta (PP-PI-TOTS) una modificació de l'Ordenança de l'IBI que baixava el tipus impositiu en urbà de 0,50 a 0,45 i en rústic de 0,70 a 0,63. Simptomàticament, el PP havia presentat la mateixa proposta de rebaixa al ple. Des d'Alternativa ens hi vàrem oposar perquè la proposta de rebaixa era clarament regressiva: beneficiava més a qui més immobles té i de major valor. Per aquest motiu, vàrem fer esmenes a la proposta per a que hi establís certa progressivitat que consistien en incloure bonificacions diverses amb criteris de renda i dirigides a col·lectius desafavorits i apujar els tipus impositius als immobles no residencials de major valor cadastral. Això últim, és l'única progressivitat que permet explícitament el RDL 2/2004 (Llei d'Hisendes Locals) en l'article 72.4: posar un tipus impositiu distint al 10% de béns immobles no residencials de major valor cadastral. A més, vàrem criticar també que tot el discurs girava al voltant dels propietaris, i que si l'IBI suposava un cost elevat per moltes famílies, un cost molt més elevat suposava per les que viuen de lloguer. Així que s'havia de fer alguna proposta en aquest sentit. Les nostres al·legacions no varen ser acceptades.

Ara, un any després, l'equip de govern duu a Ple una de les nostres esmenes, la de pujar el tipus impositiu als immobles no residencials de major valor cadastral. Concretament, es proposa pujar el tipus impositiu de 0,45 a 0,70 en els immobles d'ús industrial, magatzem, estacionament, hoteleria, oci, comercial que tenguin un valor cadastral de més de 450.000€ i d'ús d'oficines que tenguin un valor cadastral de més de 300.000€.

Que es dugui al Ple la proposta d'establir els tipus diferenciats ens satisfà, i no perquè fos una esmena nostra, sinó perquè la mesura és bona, perquè implica progressivitat, perquè no afecta els habitatges, perquè només afectarà una minoria de grans negocis que és de rebut que contribueixin igual que la resta (o sigui, tenit un tipus impositiu més alt). La nostra satisfacció i el nostre suport a la votació en el ple, no lleva però, que la mesura milloraria encara més si anés acompanyada d'una sèrie de bonificacions en l'IBI dels habitatges seguint un criteri de renda, i si hi hagués un compromís i una proposta clara d'ajuda al lloguer.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb