URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Aprovada moció per a la veritat, justícia i reparació

Alternativa | 25 Novembre, 2016 16:22 | facebook.com twitter.com

Ahir es va aprovar per unanimitat una moció presentada per Alternativa per Pollença (A) per a dotar una partida pressupostària per a donar compliment a una moció per a la veritat, justícia i reparació.


Al ple del mes de novembre, l'Ajuntament de Pollença ha aprovat per unanimitat (el regidor del PP no va assistir) una moció presentada per Alternativa per Pollença per a dotar una partida pressupostària per poder donar compliment als acords de la moció que es va aprovar el mes de març passat per a l'impuls de la veritat, justícia i reparació en els casos dels represaliats pollencins pel cop d'estat i franquisme.

A la primera reunió de la Comissió d'estudi per a la veritat, justícia i reparació varen sorgir diferents propostes, com revisar els monòlits fets als presoners republicans i completar la informació amb panells informatius, fer una guia dels llocs destacats del municipi en referència a la repressió, posar una placa al Consistori, elaborar material didàctic, tenir una còpia dels expedients de la repressió relacionats amb Pollença a l'arxiu municipal...

L'acord aprovat consisteix en destinar una partida del pressupost del 2017 per poder desenvolupar les propostes que van sorgir en la Comissió d'estudi i col·laborar, si és necessari, en la identificació dels cossos trobats a la fossa de Porreres. Perquè consideram que la identificació i exhumació dels cossos de les víctimes no ha de recaure en la voluntat municipal (perquè es podria donar el cas d'haver-hi municipis que no hi volguessin col·laborar), hem introduït un acord que insta el Govern a dotar adequadament la partida per desenvolupar la Llei de Fosses, tot i que si és necessari, consideram just que els Ajuntaments hi col·laborin perquè totes les administracions tenen la seva responsabilitat; i perquè estam davant d'una de les més greus violacions que existeixen contra els Drets Humans: les desaparicions forçades i planificades, que a Mallorca i arreu de l'Estat feren les institucions feixistes.

Segons els estudis, a la fossa de Porreres s'hi troben dos pollencins, Joan Losa Campomar i Cosme Llobera Pallicer, dels que no tenim constància de causa judicial, víctimes d'una treta de Can Mir. Esperam que puguin ser identificats i retornats als seus familiars.

(A la continuacio de l'article teniu la mocio) 

 

 

 

MOCIÓ PARTIDA PRESSUPOSTÀRIA PEL COMPLIMENTS DELS ACORDS DE LA MOCIÓ  PER A L'IMPULS DE LA VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ.

Exposició de motius

Atès que l'Ajuntament de Pollença des de fa anys està compromès en la recuperació de la memòria històrica com va demostrar, una vegada més, el passat mes de març quan es va aprovar una moció per a l'impuls de la veritat, justícia i reparació en els casos dels represaliats pollencins pel cop d'estat i franquisme.

Atès que a la primera reunió de la Comissió d'estudi per a la veritat, justícia i reparació varen sorgir diferents propostes com revisar els monòlits fets als presoners republicans i completar la informació amb panells informatius, fer una guia dels llocs destacats del municipi en referència a la repressió, posar una placa al Consistori, elaborar material didàctic, tenir una còpia dels expedients de la repressió relacionats amb Pollença a l'arxiu municipal...

Atès que al cementiri de Porreres s'ha realitzat, per part de l'equip de la Societat d'Estudis Aranzadi que dirigeix el metge forense Francisco Etxeberria,  l'exhumació de la fossa comuna i s'han trobat ja en aquest moment en torn a 50 cossos i entre els mateixos es podrien trobar les restes de dos pollencins: Joan Losa Campomar i  Cosme Llobera Pallicer. Cal recordar que estam davant d'una de les més greus violacions que existeixen contra els Drets Humans: les desaparicions forçades i planificades, que a Mallorca i arreu de l'Estat feren les institucions feixistes. Els assassinats a Porreres varen ser trets de la presó de Can Mir dient-los que sortien en llibertat, les seves desaparicions foren negades per les autoritats feixistes i les seves famílies no pogueren mai certificar la seva mort.
  
Atès que el  Govern Balear ha previst 200.000 euros als pressuposts del 2017 per desenvolupar la Llei de fosses i memòria històrica, però evidentment resta molta de feina per fer, ja que només a l'obertura de la fossa de Porreres es van destinar 95.000 euros. L' Associació de Memòria de Mallorca ens ha fet arribar la necessitat que els Ajuntaments mallorquins s'impliquin econòmicament en el desenvolupament de la Llei i, en aquest cas concret, en la financiació per a la realització de les proves d'ADN a les restes trobades, per comparar-les amb les donades pels familiars i identificar els cossos de les persones assassinades. Es calcula que la identificació de cada un dels cossos té un cost aproximat de 1000 euros. A la fossa de Porreres hi ha víctimes de 30 pobles de Mallorca i amb una petita col·laboració econòmica de cada un d'aquests ajuntaments es podria culminar la gran feina realitzada a Porreres.


Atès que la identificació dels cossos és necessària per donar millor compliment a la moció aprovada en març: impuls de la veritat, justícia i reparació, suport a la querella argentina i a la llei balear de fosses, i presentació d'una denúncia per les persones de Pollença, víctimes de crims contra la humanitat, com va ser el cas de Joan Losa Campomar i Cosme Llobera Pallicer, entre altres.

Per tot això, aquesta regidora presenta al ple de l'Ajuntament, per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta:

1.- Instar el Govern de les Illes Balears a dotar de crèdit suficient i adequat la partida pressupostària pertinent pel finançament de les actuacions i conseqüències derivada de la Llei de Fosses.

 

2.- Destinar una partida del pressupost del 2017 per poder desenvolupar les propostes que van sorgir en la comissió d'estudi per a la veritat, justícia i reparació i col·laborar, si és necessari, en la identificació dels cossos trobats a la fossa de Porreres.

3.- Comunicar al Govern, Memòria de Mallorca i  la FELIB aquest acord.

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb