URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Per sortir de l’endidalament, que parli la gent

Alternativa | 19 Desembre, 2016 22:29 | facebook.com twitter.com

Article del nostre company Mariano Moragues.

Davant el reclam del 80% de catalans que votaren que volien fer un referèndum sobre la possibilitat de la independència, ens trobam amb dues posicions enfrontades. El Parlament català que defensa el dret a l’autodeterminació dels pobles i el Govern espanyol que assegura que la nació és indivisible, malgrat la història ens demostra que des de la Constitució de 1812 que deia el mateix, més una dotzena de nacions s’han separat d’Espanya, no sempre a les bones. Ningú dubta que si hi hagués voluntat del Govern espanyol, la Constitució es podria interpretar de manera que es pogués fer el referèndum. És essencial a la democràcia la participació del poble en les decisions del poder i sobre tot quan aquestes decisions són importants. Per tant, dins una democràcia no treu cap enlloc i és una contradicció no permetre que un poble expressi la seva voluntat, voti i decideixi què vol ser, què vol fer i com vol viure; net i esporgat, la democràcia exigeix conèixer i respectar la voluntat de la gent. Més enllà de posar la Constitució com impediment, es solen posar dos arguments més per no permetre que a Catalunya es faci un referèndum: Un que la sobirania resideix en el poble espanyol i l’altra la igualtat entre tots els pobles d’Espanya. Els dos són coixos. No té cap ni centener i és una fal·làcia insostenible pretendre que el destí del catalans l’han de decidir els qui no ho són. L’altre argument parla de la igualtat entre tots els espanyols, que evidentment no són iguals, tant si es mira des de un punt de vista cultural, històric, lingüístic, etc. com si es mira des del tractament que reben com a comunitat, perquè tant el país basc com Navarra tenen un estatus diferent. No hi ha dubte que seria una expressió democràtica permetre un referèndum a Catalunya, demanat per una gran majoria de catalans; sols és qüestió de voluntat política, però “si s’ase no vol beure, ja li pots siular”.

 

 

 Comentaris

jrv

Democracia i voluntat popular

jrv | 01/01/2017, 11:34

Hi ha moltes lectures del problema català, així, sense cometes, no se a que venen les cometes.
Però entenc que des de l'òptica democràtica, el problema, la qüestió o l'anomalia, com i volgueu dir, o tot plegat, és la mancança de assumpció i mentalització respecte a les regles i esperit democràtic i respecte a la voluntat i visió dels essers humans, com a destinataris finals de la existència de tota la gestió poltica.
I la poca capacitat de diàleg i negociació que te la pèsima i majorment paràsita classe política de l'estat espanyol.

Margalida Amengual

Re: Per sortir de l’endidalament, que parli la gent

Margalida Amengual | 20/12/2016, 15:14

A mí el que em pareix antidemocràtic és el no poder votar, siguin catalans o siguin els qui siguin, es a dir, que es prohibeixi un dret fonamental com és el dret a votació, el dret a decidir si se vol pertànyer a un tot o no. No conec les lleis jo però m'atreviria a dir que es anticonstitucional i tot. Però el que em preocupa de tot això es que es dona molta importància al "problema" català i es deixa de banda, entre molts altres que té Espanya en aquests moments, el problema faixiste que hi ha a l'estat en aquets moments: incompliments de la llei de memòria històrica, fundacio franco legal (increíble a un país que es diu democràtic que es deixi que es veneri un dictador assassí amb el beneplàcit legal i fins fa ben poc fins i tot subvencionat per l'estat espanyol!!!!)manifestacions amb banderes pre-democràtiques que teòricament son il.legals i quan els catalans treuen l'estelada pareix que fan un crim contra la humanitat quan va esser precisament el que utilizava la bandera de l'àguila qui els va fer aquets crims, premis a membres del PP desde dita fundació per incompliment de la llei de memòria històrica (no haurien d'estar processat aquests per incompliment d'una llei???). Jo al.lucin!! criqtiquen als catalans que són independistes perque no es senten espanyols i aquest fatxes que? no els passa res i quasi no surt als mitjans perque s'omplen la boca amb el nom d'Espanya una grande y libre. Això em fa por a jo i m'indigna, no que un poble vulgui decidir el seu destí. Tant de bo un dia ho aconsegueixin i si sortis el sí a la independència els deixassin constituir la República de Catalunya; jo llavors els hi demanaria asil!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb