URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Moció per eliminar la presència del gall a dalt del Pi

Alternativa | 18 Febrer, 2017 21:03 | facebook.com twitter.com

A Alternativa Per Pollença hem registrat una moció ( a continuació d el'article) al proper ple per eliminar la presència del gall a dalt del Pi a les festes de Sant Antoni. La nostra sorpresa ha estat que al presentar la moció hem descobert que l'Ajuntament ja va ser multat l’any 2010 per l’incompliment de la llei de Protecció dels Animals que viuen en l’entorn humà i que té un expedient sancionador obert al 2015 i que l'actual equip de govern va ser advertit fa un any que la utilització del gall és una infracció molt greu que no s'havia de repetir.


Fa molts d'anys que des d'Alternativa per Pollença, associacions animalistes com ANPBA (Asociación Nacional para el Bienestar Animal) i ciutadans venim demanant la retirada del gall durant la festa del Pi amb signatures, mocions, escrits... sense resultats.

A Alternativa consideram que totes les tradicions evolucionen en els seus propòsits i en la seva forma i que avui en dia no té cap sentit el patiment del gall per simple diversió, a més que l'animal ni tan sols és visible i el seu sofriment en ocasions es veu agreujat al ser llançat, o caure des de dalt del pi.

Però és que a més la utilització del gall durant la festa del Pi de Sant Antoni incompleix la Llei 1/1992, de 8 d’abril, de Protecció dels Animals que viuen en l’entorn humà, que prohibeix de forma específica "L’ús d’animals a festes o espectacles on aquests puguin ser objecte de mort, tortura, maltractaments, danys, sofriments, tractaments antinaturals o es pugui ferir la sensibilitat dels espectadors". La utilització del gall no entraria en les excepcions de la llei al no estar acreditada la seva utilització a la celebració de forma ininterrompuda durant 100 anys abans de la promulgació de la llei. La presència documentada més antiga data del 1897.

Fins ara pensàvem que l'incompliment de la llei, a pesar de que havia estat denunciat,no havia tingut cap conseqüència de l'Ajuntament però ara hem descobert que l’any 2010 l’Ajuntament ja va ser multat per l’incompliment de la llei i que la sanció va ser de 1.500 euros, que al final foren 1.575, per un 5% de recàrrec per ingrés fora de termini.  A més, també hem sabut que  al 2015 es va iniciar un altre expedient sancionador. Finalment ja a aquesta legislatura, el 15 de gener de 2016 la Direcció General d’Agricultura i Pesca, ja ha advertit a l'equip de govern que la utilització del gall és un incompliment de varis articles de la Llei 1/1992, arribant a tipificar-se com a infracció molt greu i solicitaven que els fets no es repeteixin, fet que evidentment l'actual equip de govern, com els anteriors, ha incomplit.

En definitiva el que demanam al ple més enfora de la nostra opinió és simplement el compliment de la llei, evitar noves sancions i possibles denúncies per prevaricació.

 

 

MOCIÓ PER ELIMINAR LA PRESÈNCIA D’UN GALL A DALT DEL PI A LES FESTES DE SANT ANTONI.

Exposició de motius

Atès que la Declaració Universal dels Drets dels Animals de l’ONU estableix:

- Article 2. a) Tot animal té dret al respecte.

- Article 3. a) Cap animal serà sotmès a mals tractaments i es prohi-beixen els actes cruels envers els animals.

- Article 10. a) Cap animal ha de ser explotat per divertiment de l’ésser humà.

- Article 10. b) Es prohibeixen els espectacles i exhibicions incompatibles amb la dignitat de l’animal.

Atès que la Llei 1/1992, de 8 d’abril, de Protecció dels Animals que viuen en l’entorn humà, prohibeix

De forma genèrica

- Article 3.2.a) Torturar, maltractar i infligir danys, sofriments o molèsties gratuïtes als animals.

- Article 3.2.c) L’ús de tota sort d’artefactes destinats a limitar o impedir la mobilitat dels animals, que els produeixin danys o sofriments o que els impedeixin mantenir el cap en posició normal.

De forma específica:

- Article 4.1. a) L’ús d’animals a festes o espectacles on aquests puguin ser objecte de mort, tortura, maltractaments, danys, sofriments, tractaments antinaturals o es pugui ferir la sensibilitat dels espectadors.

Atès que l’any 2002 es varen lliurar set-centes setanta-quatre signatures de ciutadans demanant que no es segueixin utilitzant animals a les festes populars de Pollença

Atès que el 27 d'agost del 2002 la Comissió de Govern va acordar manifestar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals, i transmetre la petició (774 signatures) a la Comissió de Festes i a l’Àrea de Serveis Socials per que prenguessin les mesures necessàries per a la substitució del gall a la festa del Pi de Sant Antoni .

Atès que a la Comissió de Govern de l'Ajuntament del 26 de maig de 2004 es va "reiterar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals. Així mateix s’iniciaran els tràmits per prendre les mesures necessàries per la substitució del gall en la festa del Pi de Sant Antoni".

Atès que el 25 de setembre de 2008 el ple de l’Ajuntament va aprovar parcialment una moció relativa a declarar Pollença municipi amic dels animals i evitar el maltractament animal.

Atès que el 23 de gener de l’any 2006 ANPBA (Asociación Nacional para el Bienestar Animal) va presentar una queixa davant el Director General d’Agricultura del Govern Balear, per la utilització d’un gall viu a la pujada al Pi de Sant Antoni, i el Govern a requeriment del Defensor del Poble, advertí a l’Ajuntament de la il·legalitat de utilitzar animals vius a espectacles públics on puguin ser objecte de sofriment, instant-lo a adoptar les mesures oportunes per en un futur no utilitzar animals vius a la festa del Pi de Sant Antoni.

Atès que al 2007 ANPBA (Asociación Nacional para el Bienestar Animal) va presentar una denúncia administrativa davant el Director General d’Agricultura del Govern Balear.

Atès que el 19 de gener de 2009 la Plataforma Balear per a la Defensa dels Animals va presentar a l’Ajuntament un escrit i sol·licitud de compliment de la llei.

Atès que l’any 2010 l’Ajuntament ja va ser multat per l’incompliment de l’anteriorment citada llei per utilitzar animals vius durant les festes i que aquest siguin maltractats. La sanció va ser de 1.500 euros, que al final foren 1.575, per un 5% de recàrrec per ingrés fora de termini.

Atès que el 13 de gener de 2015 l’associació Baldea presenta un escrit sol·licitant a l’Ajuntament que compleixi la Llei 1/92 

Atès que el 16 de gener de 2015 l’Associació Animalista de les Illes Balears presenta un escrit recordant a l’Ajuntament la prohibició de realitzar festes amb animals.

Atès que el 4 febrer de 2015 l’Associació Animalista de les Illes Balears presenta una denúncia a la Direcció General de Medi Rural i Marí relativa a la utilització del gall a la celebració del Pi.

Atès que el 19 de juny de 2015 la Direcció General de Medi Rural i Marí presenta a l’Ajuntament una sol·licitud de informació relativa a la utilització d’un gall viu durant la celebració del Pi.

Atès que el 15 de gener de 2016 (entrat el 26 de gener al registre, però rebut també per correu electrònic) la Direcció General d’Agricultura i Pesca adverteix de que la utilització del gall és un incompliment de varis articles de la Llei 1/1992, arribant a tipificar-se com a infracció molt greu. També recorda que la festa no es pot considerar un excepció de la llei, que l’Ajuntament va ser multat al 2010 i que al 2015 es va iniciar un altre expedient sancionador. Per tot això sol·liciten que els fets no es repeteixin.

Atès que el 22 de març de 2015 al no rebre confirmació de recepció per part de l’Ajuntament de l’ofici de 15 de gener de 2015, i davant les reiterades denúncies sobre aquesta activitat, la Direcció General d’Agricultura i Pesca sol·licita a l’Ajuntament que informi si s’ha utilitzat un gall viu en les mateixes condicions que en els darrers any

Atès que totes les tradicions evolucionen en els seus propòsits i en la seva forma i que avui en dia no té cap sentit aquest maltractament dels animals en l’assoliment dels objectius de la festa.

Atès que és impropi d’una societat civilitzada el permetre el maltractament dels animals i molt menys encara com a forma de divertiment.

Atès els nombrosos estudis científics que demostren que els animals són éssers dotats de sensibilitat, no només física sinó també psíquica.

Atès que tots els animals tenen dret a ser respectats i que s’ha d’evitar que qualsevol pugui sofrir cap tipus de patiment físic o psicològic.

Atès que és evident que any darrera any durant la festa del Pi de Sant Antoni, un gall que ni tan sols és visible durant la celebració, pateix un sofriment innecessari i cruel, el qual en ocasions es veu agreujat al ser llançat, o caure des de d’alt del pi.

Atès que la utilització del gall durant la festa del Pi de Sant Antoni no pot suposar una excepció a la Llei 1/1992, de 8 d’abril, de Protecció dels Animals que viuen en l’entorn humà, al no estar acreditada la seva utilització a la celebració de forma ininterrompuda durant 100 anys abans de la promulgació de la llei. La presència documentada més antiga data del 1897.

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l’Ajuntament, per a la seva aprovació, si procedeix, la següent proposta:

1- Que d’ara en endavant no es torni a col·locar cap gall a dalt del pi a la celebració de la festa de Sant Antoni.ca:

 

Comentaris

Alternativa

Re: Moció per eliminar la presència del gall a dalt del Pi

Alternativa | 21/02/2017, 18:08

A les eleccions ens vam presentar 9 partits pots comparar amb els blocs dels altres 8 partits (la majoria ni tenen).
Els temps canvien i actualment les notícies diàries i temes que no cal explicar amb deteniment pensam que és més adient publicar-les al facebook. Però res Pep Soriano si vols animar el bloc esperam els teus articles, comentaris, propostes...

Trol

Trol

Trol | 21/02/2017, 10:53

Més que mort jo diria que no hi ha tant de trol, deuen estar de vacances...

P.

Re: Moció per eliminar la presència del gall a dalt del Pi

P. | 21/02/2017, 10:37

O des de que no hi ha trolls d'UM...

Pi sense regidor

RAP

Pi sense regidor | 21/02/2017, 10:33

Trobes? Jo trob que segueix siguent en diferència el més participatiu i actiu del municipi de Pollença i també d eBalear WEb.
Llevat de quatre copiats i afarrars i quatre boutades de Tots per la pela, poca acivitat veig...

Pep Soriano

RIP

Pep Soriano | 20/02/2017, 21:30

Desde que no es en Pepe, aquest blog cada día está mes mort.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb