URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Perquè no hi ha d'haver un gall viu d'alt del pi

Alternativa | 27 Febrer, 2017 09:13 | facebook.com twitter.com

A continuació teniu l’argumentari (un poc adaptat) exposat durant el Ple passat en defensa de la nostra moció, i amb els arguments que la sostenen.

1-      1.Primer i més important: evitar el patiment innecessari del gall.

Atès que està científicament demostrat que els animals tenen la capacitat de sofrir, i que com es mostra a l’exposició de motius i com fa anys que venen denunciant diferents associacions animalistes, és més que evident que el gall sofreix un patiment físic i psíquic a aquesta celebració, ja que està col·locat immòbil dins una senalla durant vàries hores, patint les sacsejades que suposa l’aixecament del pi, i després en certes ocasions ha estat llançat o ha caigut des de d’alt d’aquest, augmentant el seu dolor i risc de mort.

Per tant creiem que aquest motiu era més que suficient per justificar la moció, ja que no és propi d’una societat moderna i avançada justificar el patiment d’un animal per a un simple “divertimento” com bé estableix la Declaració Universal dels Drets dels Animals de la ONU.

Però si això no fos suficient, teníem un altre motiu, i no poc important tampoc:

2-      2.Complir la llei 1/1992 de 8 d’abril de Protecció dels Animals que viuen a l’entorn humà i així evitar noves sancions i qui sap si possibles denuncies per prevaricació.

Com també es mostra a l’exposició de motius els articles 3.2.a), 3.2.c) 4.1.a) són clarament vulnerats a aquesta festa, i l’incompliment d’aquest darrer es considerat una falta molt greu, motiu per el qual l’Ajuntament ja va ser multat al 2010 amb la sanció mínima de 1.500 euros, que pot arribar fins als 15.000 en cas de reincidència.

Tenint en compte que al 2015 ja va haver-hi una denúncia, al 2016 advertiments i requeriments d’informació per part de la Direcció General d’Agricultura i Pesca, i que al 2017 ens consta que agents del Seprona han estat per la Plaça Vella per determinar si el gall s’ha tornat utilitzar, creiem que aquesta segona sanció, si no s’elimina la presència del gall, tard o d’hora arribarà, i per tant ja que tots els regidors ho són per defensar cada euro, criem que això no ho podien permetre, a part de que també creiem que no voldrien anar en contra de la llei.

Per tant el motiu legal i econòmic era un altre motiu que s’unia a la defensa dels drets dels animals per justificar aquesta moció   

I per acabar férem unes reflexions sobre el que creim que són les tradicions, com les veu la gent i com volem que aquestes siguin, ja que al final, són l’argumentació, que els més intransigents sempre utilitzen per justificar la presència del gall.

A Pollença estimam molt les nostres tradicions, les estimam moltíssim, però hi reflexionam poc sobre elles (cosa per cert bastant típica casi per tot). I aquesta reflexió sobre les nostres festes o tradicions no estaria de més que la féssim com a poble cada cert temps, com per exemple han fet a Sa Pobla aquest any, on s’ha posat de manifest que les coses no són tan senzilles com semblen.

Per que al final, tot es redueixi a una idea, o eslògan podríem dir: les coses són així perquè sempre ho han estat, i aquesta afirmació no por estar més allunyada de la realitat. És en realitat una mentida. Les tradicions al final són uns actes o pràctiques que s’acaben justificant en base a la repetició, arribant a la idea de que aquestes provenen de temps immemorials.  Però les tradicions no són així des de tota la vida, des de temps immemorials com acaba pensant la gent, les tradicions s’inventen, totes tenen un inici, i s’inventen amb una forma i uns objectius clars.

I aquestes al llarg del pas del temps també es van adaptant en la seva forma a les necessitats que consideri el seu responsable de torn, ja sigui una autoritat política, religiosa, o un grup de persones o conjunt social.

I si ens centram en la tradició sobre la que es discutia, com és la festa de Sant Antoni, i més concretament la pujada al Pi, veim que no és diferent. Com ja hem dit abans la mateixa presència del gall no està documentada més enllà de l’any 1897, que en temps històrics és pràcticament una rialla, bastant allunyada de l’expressió temps immemorials. I si volem també podem mirar altres aspectes de la festa i veurem que passa exactament el mateix, i així per exemple el Pi no fa tants anys que es va a cercar a Ternelles, el carro tampoc s’utilitzava i tampoc es pujava al pi el dia 17 de gener. I si per exemple agafam les festes dels Moros i Cristians (que ara no toca) veurem que passa el mateix: els vestits han canviat, els llocs dels combats també, la forma d’elecció dels càrrecs,... les dues festes han sofert múltiples variacions, i les dues festes es mantenen amb més força que mai. Per tant els canvis no podem ser vists mai com a cap amenaça, sinó tot el contrari, un instrument de supervivència, d’adaptació. És quan no hi ha canvis que les festes moren.

Per cert sobre les tradicions vos recomanam que llegiu a Eric Hobsbawn o sinó el llibre de Pere Salas, Història de Pollença. Segle XX, que vos resumirà la opinió de Hobsbawn adaptada a les tradicions pollencines. Els regidors no tenen excusa ja que el tenen tots.

I parlant del gall. Que significava a la festa el gall antigament? Doncs que aquest era un simple premi material, un premi que a aquells moments podem considerar que era important, però que avui en dia és un absurd, com demostra el fet que s’acompanya amb 200 euros.

Per tant, que representa la presència del gall avui en dia? Un gall que ni es veu. Per a Alternativa no suposa més que un vestigi del passat que ens allunya de la modernitat i del progrés com a poble, que ens allunya de països com Anglaterra on es prohibí la tradició de la caça de la guineu, d’Alemanya, Àustria o Suïssa on els animals estan reconeguts al seu Codi Civil com éssers sensibles amb capacitat per experimentar plaer, dolor i altres emocions, de Itàlia on està prohibida l’experimentació amb animals, .... fins i tot ens allunya de la Unió Europea que en el Tractat de Lisboa obliga, també a les administracions locals a posar en marxa polítiques públiques integrals de defensa dels animals sobre la base de que són éssers sensibles i no coses (art.13).

En definitiva, ens allunya de les legislacions, tendències i actituds vers els animals més modernes i progressistes per transportar-nos al segle XIX o a pobles on sembla que la modernitat i el progrés encara no han arribat.

Per tant per acabar amb aquest innecessari maltractament animal, per complir amb la llei, i per fer que la nostra festa s’adapti als temps que vivim, per fer-la més vigent i actual, des d’Alternativa vàrem presentar aquesta moció, la qual per desgràcia va ser rebutjada.

 

 

 

Comentaris

Joan Ramon

Tradició

Joan Ramon | 27/02/2017, 09:53

Penjar el gall al pi volia dir.

Joan Ramon

Vist així

Joan Ramon | 27/02/2017, 09:51

A mi m'agradaria saber quin motiu hi ha per penjar el pi, i que els defensors s'aferrin a la tradició... per aquestes cinc-centes es podria dir que l'ablació genital és tradició i per això defensar una barbaritat, actualment no veig cap necessitat de mantenir un gall a dalt d'un arbre llevat de la por de perdre alguns vots...
Però bé, tal vegada se m'escapen coses i per això no ho entenc.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb