URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Joan Losa un pollencí desaparegut a la querella argentina

Alternativa | 18 Abril, 2017 10:31 | facebook.com twitter.com

Dissabte 22 a les 19:00 us esperam al darrer acte d'Abril de República; una taula rodona a Can Llobera on parlarem de Joan Losa un pollencí desaparegut a la querella argentina. A la taula rodona participaran Felipe Moreno, expresoner polític del Franquisme i portaveu de la Xarxa Catalana i Balear de suport a la querella argentina, Maria Antònia Oliver presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca. i Maite Blázquez Losa neta de Joan Losa Campomar que amb Cosme Llobera Pallicer van ser detinguts, posteriorment trets de la presó de Can Mir i assassinats possiblement al cementiri de Porreres.

- Felipe Moreno al programa Latituds de Canal 33

Maite Blázquez Losa va començar a fer recerca respecte del seu avi relativament tard, a 2009. Com a moltes famílies, aterrides per la dictadura del feixisme,  a casa seva es va mantenir el silenci, sobre "el que havia passat"  i a la transició les institucions democràtiques no van fer res per recuperar la memòria i la dignitat de les víctimes.

Maite ha participat de la querella a l'Argentina i va declarar gràcies a l'exhorto enviar però la jutgessa argentina. Com ha declarat no sap si  podrà rescatar al seu padrí, però sigui o no així, seguirà demanant VERITAT, JUSTICIA I REPARACIÓ al costat de les companyes i dels companys de la Xarxa Catalana i Balear de suport a la querella argentina i al costat de tota la gent de l'Associació Memòria de Mallorca.

 - Entrevista a Maité Blázquez en Ona Mallorca

Joan Losa Campomar

Al llibre "Pollença. La revolta contra la rebel·lió" de Jaume March, Andreu Cerdà i Pere Sales. Edicions Documenta Balear s'explica que el 3 de maig de 1936 es va formar la delegació d'Esquerra Republicana (la Izquierda Republicana de n'Azaña) de Pollença al Port i que el seu president era Joan Losa Campomar,(aquesta informació està extreta de l'Arxiu del Regne de Mallorca, registre d'associacions 2710). Just abans del cop d'estat es va renovar la Junta directiva d'esquerra Republicana del Port, per tant, va estar molt poc temps de president. Va continuar estant a la Junta però el president passà a ser Joan Domingo. En el moment de la causa 57, a la qual van ser jutjats la majoria de pollencins detinguts, estava desaparegut, igual com altres directius i el president Joan Domingo. Aquest últim el van trobar amagat dins una cisterna i el van matar a la carretera d'Andratx el 30 de setembre del 36, a l'edat de 19 anys. No en sabem res més.

 Al llibre de La presó de Can Mir, de Manel Suárez.  ed. Lleonard Muntaner hi consta Joan Losa Campomar, la data d'ingrés (19-07-1936) i la data de sortida (22-1-37), sortida que coincideix amb la de Cosme Llobera i està identificada com una treta. Crida l'atenció la data d'ingrés el mateix dia que Goded va declarar l'estat de guerra a Balears. A  Pollença no es va declarar l'estat de guerra fins el dia 20 que es quan va entrar l'exercit per sufocar la rebel·lió civil, política i militar en defensa de la República.

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb