URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Moció per a l'adhesió a l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca

Alternativa | 23 Abril, 2017 00:29 | facebook.com twitter.com

Alternativa Per Pollença (A) hem registrat una moció (a continuació) per discutir al proper ple per realitzar un conveni i delegar la disciplina urbanística a l’Agència de de Defensa del Territori.


Al 2009 quan es va crear l'Agència de Disciplina urbanística, coneguda ara com Agència de Defensa del Territori de Mallorca, vam presentar una moció, que va ser rebutjada, per delegar a la mateixa la disciplina urbanística. Aquesta legislatura hem fet, en forma de prec, la mateixa petició en diferents plens sense resultat  i ara presentam una moció.

És evident, i així ho hem denunciat durant anys, des d'Alternativa que a Pollença (A), que la tramitació dels expedients sancionadors per infraccions urbanístiques no s'han adequat al procediment legalment establert. De fet, ara aquesta tramitació està sent investigada per la Fiscalia.

És evident que en aquesta legislatura hi ha hagut una gran millora en la dotació i feina de l'Agència de Defensa del Territori i que, actualment, ja quinze municipis han signat convenis de delegació amb l'Agència. La legislació vigent, que atribueix als municipis la tasca de control de la disciplina urbanística, comporta com a conseqüència que, en molts casos, els batles es trobin en la difícil tessitura d'haver de sancionar infractors més o menys pròxims a les seves persones (familiars, amics, persones influents social o econòmicament...). Pollença és un exemple de la dimensió que pot arribar a assolir la manca de disciplina urbanística o la seva incorrecta aplicació.

A Alternativa consideram que l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca pot ajudar a l'Ajuntament, a partir de la firma del conveni, per acabar amb el consum excessiu i desordenat de sòl i el corresponent deteriorament de l'entorn. El paisatge és el principal actiu econòmic de Pollença, i no es pot seguir destruint; s’hi ha de posar ordre.

 

 

MOCIÓ PER A L'ADHESIÓ DE L'AJUNTAMENT DE POLLENÇA A L'AGÈNCIA DE DEFENSA DEL TERRITORI.

Exposició de motius:

- Atès que l’Agència de Defensa del Territori de Mallorca (coneguda fins ara com a Agència de Disciplina Urbanísitica) és un organisme autònom del Consell de Mallorca que té com a finalitat exercir, dins l’àmbit de l’illa de Mallorca, les competències insulars en matèria de protecció de la legalitat urbanística i les competències municipals en aquesta matèria que li cedeixin els ajuntaments, mitjançant els corresponents convenis de delegació.

- Atès que l’Agència de Defensa del Territori (ADT), té la competència directa de disciplina urbanística del 23 % del territori de Mallorca, pràcticament, una quarta part del total. La superfície que es gestiona ascendeix a 844 quilòmetres quadrats. El Ple del Consell de Mallorca va aprovar el 12 de gener de 2017, definitivament i per unanimitat, els seus nous estatus; ara tots els grups polítics del Consell tenen representació amb veu i vot al Consell de Direcció i la representació municipal s’ ha incrementat  passant de 5 a 8 membres i, almenys la meitat, han de ser batles o batlesses d’ajuntaments adherits a l’Agència. Per primera vegada, els excedents econòmics de l’Agència, és a dir, els ingressos que superen les despeses, es repartiran entre els ajuntaments que en són membres.

- Atès que l'article 7 dels Estatuts de l'Agència recull la possibilitat que els municipis de l'Illa de Mallorca puguin delegar les competències d'inspecció, supervisió, sanció i restabliment de la legalitat urbanística en el Consell de Mallorca, el qual les exercirà mitjançant l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca, en els termes i condicions establerts en els Estatuts i en els corresponents convenis de delegació. Als convenis de delegació de competències ja subscrits entre l'Agència i els diferents municipis de Mallorca, l'àmbit de la delegació s'ha circumscrit a les obres, usos del sòl i actuacions que es desenvolupin sense llicència o ordre d'execució o sense ajustar-se a les seves condicions en les diferents categories de sòl rústic del seu terme municipal, restant exclòs doncs les actuacions duites a terme en sòl urbà. Actualment 15 municipis han signat convenis de delegació amb l'Agència.

- Atès que a Pollença durant anys la tramitació dels expedients sancionadors per infraccions urbanístiques no s'han adequat al procediment legalment establert. Aquest fet està sent investigat en aquest moment per la Fiscalia.

- Atès que l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca pot ajudar a l'Ajuntament, a partir de la firma del conveni, per acabar amb el consum excessiu i desordenat de sòl i el corresponent deteriorament de l'entorn.

Per tot això, aquesta regidora presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació, si procedeix, la següent proposta d'

ACORD

1- Realitzar i signar un conveni per delegar en el Consell de Mallorca, mitjançant l’Agència de de Defensa del Territori, les competències municipals d’inspecció, sanció i restabliment de la legalitat urbanística, en relació amb les obres, usos del sòl i actuacions que es desenvolupin sense llicència o ordre d’execució o sense ajustar-se a les seves condicions en les diferents categories de sòl rústic del terme municipal de Pollença.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb