URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Església i Ajuntament han de complir la llei

Alternativa | 12 Juny, 2017 08:47 | facebook.com twitter.com

Vist que està més que provat el patiment de l'anyell, i alguns anys fins i tot aquest ha mort, i que la seva presència incompleix la Llei de Protecció dels Animals que viuen a l’entorn humà, demanam tant a l'Església com a l'Ajuntament que en substitueixi l'animal viu per una rèplica.

 

 

Com és conegut, el primer diumenge després del dia del Corpus, a Pollença és realitza la processó amb el ball de les Àguiles i Sant Joan Pelós, el qual porta un anyell. Durant les més de dues hores que dura la processó, l'animal d'uns pocs dies de vida, resta immobilitzat amb cordes dins una bossa de plàstic perquè si aquest defeca, cosa que sempre succeeix, no embruti a qui interpreta al sant. Mentrestant el seu cap està defora i va pegant capades al ritme dels bots del personatge de Sant Joan Pelós.


Al passat ple de març vam demanar a l'equip de govern que demanés al bisbat la retirada del menet de la processó, i la seva resposta, entre rialles, va ser que s'ho plantejarien.


Aquesta situació de maltractament, que a nosaltres no ens provoca cap tipus de rialles, la venim denunciant fa anys, i associacions animalistes com Baldea venen demostrant a través d'informes veterinaris, com es provoca un patiment innecessari a l'animal, i alguns anys fins i tot la mort. Com indiquen aquests informes les cordes a les cames li poden provocar lesions cròniques i doloroses, i la bossa de plàstic a la qual és introduït l'animal provoca un efecte sauna, amb un augment de la calor i la temperatura corporal que pot portar a un cop de calor a l'animal. Per altre part els bots i moviments propis del ball a part de malestar i estrès, li provoquen nombrosos cops al cap i li poden provocar lesions greus al coll i més concretament a la zona cervical. I finalment també sofreix el sistema digestiu, podent patir des d'un elevat peristaltisme amb dolors i diarrees fins a arribar a provocar una parada intestinal que deriva en timpanisme amb forts gasos intestinals que suposen molts dolors i patiments i que poden arribar a causar la mort del jove animal.


I tot aquest patiment a part de poc ètic i vergonyós és il·legal. La llei 1/1992 de 8 d’abril de Protecció dels Animals que viuen a l’entorn humà, al seu article 4.1.a, prohibeix expressament "l'ús d'animals en festes o espectacles, en els quals aquests puguin ser objecte de mort, tortura, maltractaments, danys, sofriments, tractaments antinaturals, o en els quals es pugui ferir la sensibilitat de l'espectador". I entenem que aquest cas no es pot considerar com una excepció de les que marca la llei ja que no està acreditat que s'hagi celebrat de forma ininterrompuda durant almenys els 100 anys anteriors a l'aprovació de la llei, i a més hi ha constància d'alguna mort i és més que evident la tortura de l'anyell. D'acord amb l'article 4.6.i de dita llei podem concloure que la presència de l'animal a la processó és una infracció molt greu: "l'ús d'animals en festes o espectacles en els quals aquests puguin ser objecte de danys, sofriments, tractaments antinaturals, maltractaments, burles, o en els quals es pugui ferir la sensibilitat de l'espectador". L’animal viu no juga un paper fonamental a la festa, tan sols és un adornament més de la vestimenta, i només se li veu el cap que treu fora de la bossa de tal forma que la seva substitució per una replica no desvirtuaria la festa.


Per tot això demanam a l'Església, organitzadora principal de l'esdeveniment, que compleixi la llei i suprimeixi la presència de l'anyell viu de la processó, substituint-lo per una rèplica i per una alternativa que no suposi la tortura i el patiment de cap animal, i a l'Ajuntament que utilitzi tots els instruments que té al seu abast per acabar amb aquesta cruel tradició, i que vetlli perquè al seu municipi s'actuï d'acord al que mana la llei sense excuses, denunciant si fa falta a qui l'incompleixi i deixant de donar suport a celebracions a les quals es maltracti a qualsevol animal tal com marca la llei, i com és el cas de la processó del Corpus.

Comentaris

Ido

Pius xxI

Ido | 17/06/2017, 00:17

Com en company, que es va sacrificar per gastar doblers públics per menjar gambes i beure Möet chandon a cabrera?

Agnus Dei

Re: Església i Ajuntament han de complir la llei

Agnus Dei | 16/06/2017, 19:57

Poca broma amb l'anyell,
representa el fill de Déu que fou enviat per sacrificarse pel món i el seu pecat.

Alternativa

Re: Església i Ajuntament han de complir la llei

Alternativa | 14/06/2017, 16:55

Joan Campomar gràcies per la teva aportació però pensam que al final el tema hi hauria de ser molt senzill com hem dit l’animal viu no juga un paper fonamental a la festa,i la seva substitució per una rèplica no desvirtuaria la festa sinó que la milloraria

Alternativa

Re: Església i Ajuntament han de complir la llei

Alternativa | 14/06/2017, 16:44

José Antonio sempre que surt un tema animalista es repeteix l'argument de " com si no hi hagués altres problemes, hi ha temes més importants..." però quan tractam altres temes com IBI, urbanisme,...no sabem on us ficau per què no comentau res.

José Antonio

Meeeeeeeeeeeeeee

José Antonio | 14/06/2017, 12:18

Jo crec que lo mes important a pollença es que no hi hagi me o cabra per u corpus, la resta és igual.

Joan Campomar Cerdà

Anyella en lloc d'anyell

Joan Campomar Cerdà | 13/06/2017, 23:41

Anyella en lloc d'anyell, o el que és el mateix, menet famella en lloc de menet mascle.
Cal exigir a Sant Joan Pelós que dugui una anyella surada, és a dir, que tengui més de 15 dies, que pesi 10 kg. i que estigui ben sana; i que en acabar la processó la torni amb sa mare i la resta de guarda d'ovelles, i ademés la deixi per ovella. Amb un animal d'aquestes característiques i d'aquesta manera, no hi ha maltractament, com tampoc n'hi ha amb Es Bè de Sant Joan de Ciutadella.

Piulador

Església i Ajuntament han de complir la llei

Piulador | 12/06/2017, 17:40

Ja és hora de que es compleixi la llei.
Res justifica el patiment d'un animal.
Ajuntament i Esglèsia haurien de donar exemple.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb