URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Residència, Protecció patrimoni, Centre de Salut (ple ordinari de novembre)

Alternativa | 06 Desembre, 2017 12:23

A continuació teniu un resum del ple ordinari celebrat el passat dijous 30 de novembre. Falta la segona part, la de control i seguiment, amb els precs i preguntes, que per falta de temps, a l'igual que el més passat no es varen poder respondre. Davant aquest problema per falta d'un reglament i per la mala (millor dit inexistent) moderació del Batle no quedarà més remei que respondre a les preguntes a un ple extraordinari al més de desembre, en el qual, moltes preguntes ja no tendran sentit.

1.- Aprovació, si procedeix, de les actes de sessions anteriors. Aprovat per unanimitat.

2.- Aprovació, si procedeix, del conveni de col·laboració entre la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i l'Ajuntament de Pollença per la reserva i l'ocupació de places residencials per a gent gran en situació de depenència (Exp. núm. 2017/243/CONV). Aprovat per unanimitat.

Es tracta de conveniar 18 places de depenents amb la Conselleria, que és qui té les competències en aquesta matèria (al gener es farà un canvi i es reduirà a 15 les places conveniades per així l'Ajuntament tenir 3 places a lliure disposició). Així el govern pagarà per cada plaça conveniada i l'Ajuntament s'estalviarà uns euros importants. És cert que la Conselleria passarà a regular qui entra i no entra a la residència, i per això aquest canvi que es realitzarà al gener per l'Ajuntament disposar de 3 places, així com també l'inclusió d'una clàusula que estableixi que els ja residents a la residència, no depenents, tenguin prioritat si una vegada necessiten optar a una plaça de depenent. Nosaltres hem votat a favor, ja que creiem que els pollencins seguiran gaudint de la possibilitat d'utilitzar el servei de manera similar com fins ara, i l'Ajuntament en surt beneficiat econòmicament.

3.- Resolució d'al·legacions i modificació, si procedeix, de l'acord d'aprovació provisional de data 30.10.2014 del Catàleg de protecció d'edificis d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic del terme municipal de Pollença (Exp. núm. 5611/2013). Aprovat per 9 vots a favor (Alternativa, Junts, UMP) i 8 abstencions (Tots, PP i Regidor no adscrit).

S'han resolt "oficiosament" (realment és una aprovació inicial) les al·legacions, rebutjant-ne unes i acceptant-ne algunes altres, que anàven en el sentit d'incloure els immobles que es varen treure al seu moment per recomanació de l'antic arquitecte municipal, el senyor Balaguer. També s'han incorporat 3 noves fitxes, Can Morató, les araucàries del carrer Puig de Maria i una fitxa de bé paisatgístic del centre històric, que augmenta un poc més la seva protecció.

Evidentment nosaltres hem votat favor, com no pot ser d'altra manera, ja que s'estan estimant les al·legacions que va presentar Alternativa en el seu moment, i que demanava que es tornés a ficar en el catàleg els 5 edificis (Can Qués, Can Morató, Can Mena, Ca l'Adroguer i Can Tugores,) de primera línia del passeig Voramar.

Aquests edificis, els més singulars de la primera línia del Moll i que donen personalitat i encant a un passeig, en moments que totes les zones costaneres són iguals, varen ser desprotegits per l'equip de govern de l'anterior legislatura.

I aquesta desprotecció, que no va fer més que beneficiar uns pocs, es va fer incomplint les consideracions dels serveis tècnics del Departament de Patrimoni del Consell, incomplint l'acord de ple d'octubre del 2011, al qual l'Ajuntament es va comprometre a utilitzar tots els recursos legals possibles per evitar la pèrdua dels immobles del Passeig Voramar-Colón-Hernan Cortes assenyalats en l'informe del Departament del Patrimoni de 30 de juny de 2008.


4.- Aprovació inicial, si procedeix, de la modificació de l'article 18 (colònies felines) de l'ordenança municipal d'animals de companyia (Exp. electrònic ABS 2017/3395). Aprovat per 15 vots a favor (Junts, Tots, PP, UMP i Regidor no adscrit) i 2 abstencions (Alternativa).

Es tracta de reformar l'article 18, completant-lo, i desenvolupant de forma més completa el tema relatiu a les colònies de moixos. Nosaltres estam a favor de la modificació, ja que creiem que és un avanç positiu, i que una millora de la seva regulació és necessària. Així ens sembla bé que es col·labori amb persones i associacions, que es faci un registre de colònies i cuidadors, que aquestes colònies es senyalitzin i s'identifiqui als cuidadors, que cada colònia tengui uns responslabes, ... i altres aspectes que també consideram que són un avanç.

Ara bé creim que per aquesta modificació s'ha tengut molt poc en compte a les persones que fins ara s'han encarregat de les colònies, i deim fins ara perque, així com està redactat, dubtam que cap colònia compleixi els requisits. Igualment aquestes persones ens han assenyalat aspectes que els presenten uns sèrie de dubtes com són els 2 responsables per colònia, la dificultat o imposibilitat de testar tots els animals, la ubicació de les colònies, el nombre màxim d'animals, ... i així un seguit de dubtes que fan que el redactat s'allunyi un poc de la realitat.

Per tot això instam a tota la gent que de forma desinteressada ha estat fent feina a les colònies de moixos, que facin les al·legacions necessàries per millorar el redactat de l'article. Nosaltres ens posam a la seva disposició i ens comprometem a votar a favor a l'hora de l'aprovació definitiva.


5.- Aprovació, si procedeix, de la declaració de Pollença com a municipi "Mindfull" (Exp. electrònic ABS 2017/4179). Aprovat per 15 vots a favor (Junts, Tots, UMP, PP i Regidor no adscrit) i dues abstencions (Alternativa).

Es fa una declaració institucional a favor d'aquesta tècnica que cerca una major capacitat d'atenció i concentració. Nolsaltres celebram que s'organitzin coses, que el poble sigui actiu i que es facin i proposin activitats, però a l'hora de posicionar-nos en l'assemblea, tot i que hi ha membres que en tenen interès o que s'han apuntat als cursos, també n'hi ha molts altres que en tenen un gran desconeixement i altres que no tenen clara la conveniència de fer la declaració com a municipi. Així que, sobretot valorant-ho en clau interna i gestionant la nostra diversitat hem optat per l'abstenció, però sempre amb la idea de no dificultar ni posar traves, i facilitar l'aprovació.


6.- Aprovació, si procedeix, del protocol d'actuació de l'Ajuntament de Pollença en cas d'assassinat masclista al municipi (Exp. electrònic ABS 2017/4200). Aprovat per unanimitat.

Es tracta de com ha d'actuar exactament l'Ajuntament en cas d'assassinat masclista, desde els treballadors als regidors, i desde el descobriment del cas, a l'atenció personal, funerària i de condòl, homenatge i rebuig.

Evidentment hem votat a favor, però sentim que és molt trist haver d'aprovar aquest protocol. Vol dir que assumim la possibilitat real, que feim explícit, que assassinin dones pel fet de ser dones. I tot i creure oportú la seva aprovació i creure que la violència de gènere, el masclisme, el patriarcat es combat des de la política (no únicament institucional), no podem deixar de recordar la poca feina que s'ha fet a nivell institucional, i tot el camp per córrer si de veres interessés.

Estam veient com per coses que consideren importants, (la unitat d'Espanya per exemple) es posen a disposició milers de policies, milions d'euros en recursos, modificacions exprés de lleis, presons provisionals; ara bé, que a les dones siguin assassinades dia si i dia també sembla que no és tan greu.

Vivim en un estat amb 67 dones assassinades en el que duim d'any, 142.893 denúncies l'any passat, una mitjana de 391 per dia; i a les Balears, una ràtio de 93 dones per cada 10.000 (récord de l'Estat), més de 1000 violacions a l'any denunciades, ... En definitva una societat que permet que una meitat, mati, violi, maltracti o abusi de l'altra meitat pel fet de ser dones (o homosexuals, o trans).


7.- Dació de compte de les resolucions de Batlia contràries a les objeccions formulades de conformitat amb el disposat a l'article 218 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refòs de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (TRLHL), en redacció donada per l'article 2 de la LLei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). Això no es vota.


Hem aprofitat per recriminar a l'equip de govern la poca feina feta en la regularització dels serveis i feines que es fan de forma irregular, així com els casos en que es salten la normativa en els procediments de contracció pública. És vergonyós que el batle faci referència a la bona tasca feta a aquest 2017, i presumeixi de la millora respecte al 2016. Només faltaria, ja que la situació de l'any anterior va ser vergonyosa. Tot i això la situació segueix sent ben dolenta, i en aquest cas el montant arriba als 750.000 euros.

No vàrem voler tornar enumerar els serveis que es presten sense contracte perque és repetir cada vegada casi el mateix, però ens seguim trobant la desobturació de les canonades, el servei de grua, escola viva, diferents tècnics, subministraments (de l'elèctric fa temps que no en tenim notícies), les tasques del notificador a clavegueram...

Davant aquest llistat de més de 170 pàgines, a part dels contractes i tasques que estan de forma irregular in eternum també ens vàren sobtar algunes despeses: el gran nombre de factures en arrendaments de materials per concerts, considerant que amb algunes compres es podria estalviar bastant. Referent a la publicitat, sobren tots els anuncis que es fan sobre La Patrona, quan després hem d'invertir diners per paliar els excessos que provoca la massificació, i creiem que almenys la publicitat del Festival ha de licitar-se, o les factures sobre les obres de clavegueram del carrer Barques i la col·locació de dos punts de recàrrega de vehicles, dos procediments fets saltant-se la llei a l'hora del procediment de contractació.

Finalment recordàrem que el tema del subministrament elèctric fa temps que està aturat i que no s'ha fet res.


8. Tema d'urgència. Resolució de les al·legacions presentades respecte a la cessió del solar de Can Conill al Servei de Salut. Aprovat per 9 vots a favor (Alternativa, Junts i UMP) i 8 vots en contra (Tots, PP i Regidor no adscrit).

El que s'ha aprovat ha estat la proposta de rebutjar les al·legacions i fer la cessió definitiva del solar de Can Conill. Abans s'havia aprovat la urgència pel mateix resultat.

Sobre la urgència dir que hem votat a favor perque aquest tema ja es va parlar a la Comissió Informativa, i tots els grups en tenien coneixement, i l'argument de la dreta del retard dels informes són una simple excusa, ja que Tots va presentar les seves al·legacions per correu ordinari per retardar el tema el màxim possible.

I pel que fa a la cessió, ja hem explicat moltes vegades perquè donam suport a aquesta opció: donades les possibilitats existents i que es varen plantejar, noltros vàrem considerar Can Conill com la millor opció (per ser municipal, ser urbà i ser cèntric), i, un dels contres principals (que era la pèrdua de llocs per aparcar) vàrem considerar-ho no prioritari, havent-hi el solar de devora, i que ara serà municipal també.

Evidentment també hem criticat moltes vegades el que consideram que ha estat poca rapidesa i diligència de l'equip de govern, per les expectatives i presses que es plantejaren al principi de xerrar del tema.

En tot cas, a la fi acaba aquest procés (la feina municipal), i la cessió ja és un fet i el nou PAC esperem que sigui una realitat ben aviat.

 

Comentaris

Patrimoney

Protecció patrimoni

Patrimoney | 07/12/2017, 15:36

Xerrant de Patrimoni...
On és la creu de terme de Can Berenguer?
Fa molt temps que no està al seu lloc i això és greu. Perquè, si no es soluciona aviat, el temps passa i les coses es perden per sempre

Estorat

Can Conill

Estorat | 07/12/2017, 09:16

No es pot fer un Pac en uns terrents qualificats d'equipament cultural.
Una tupinada més, encara que no tan greu com la del Capitol on solament se pot demolir si el veinat de baix vol i per fer-hi habitatges i solament habitatges.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb