URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La zonificació, una decepció més

Alternativa | 20 Març, 2018 21:29

Com ja es conegut, arran d'una moció de Tots per Pollença, es creà una comissió per discutir i intentar consensuar la postura de l'Ajuntament respecte a la proposta de zonificació elaborada pel Consell, el qual demanà a tots els ajuntaments l'el·laboració d'un informe sobre la qüestió.

Inicialment ja qüestionàrem la mateixa composició de la comissió, a la qual a part de partits polítics, hi havia bàsicament agents econòmics i molt poca representció d'agents socials, i per tant no representava a tots els sectors afectats.

Partint d'aquesta composició, es va produir el que ja imaginàvem, que forem els únics que criticàrem que aquesta proposta de zonifcació permetia un augment de places, agreujant el problema d'accés a l'habitatge i un augment de la pressió turística sobre el territori amb la problemàtica ambiental que això suposa.

La resta de grups polítics i agents econòmics feren pinya per aconseguir que el nucli de Pollença deixi de ser considerat com a nucli saturat com està actualment.

Lògicament arribar a un acord o consens amb unes posicions tan allunyades de la nostra era impossible, i al final l'informe presentat per l'Ajuntament es obra de l'equip de govern, i no fruit del consens o acord sorgit de la comissió, com mostra el fet de que varis partits de l'oposició hagin presentat al·legacions.

Pel que fa referència a l'informe, a part de la lloança al model turístic i passar de puntetes sobre la problemàtica de l'habitatge, i intentar minimitzar l'impacte ambiental a partir d'algun indicador, podem dir que opta per al·legar que les dades relatives a població, places hoteleres del nucli de Pollença, places ETH / VT al nucli de Pollença o el nombre d’ETH i VT al municipi no són les correctes, i a partir d'una revisió d'aquestes dades refer el càlcul, el qual dona un resultat per davall del llindar establert per declarar un nucli com a saturat.

Per la nostra part, i vist com s'ha desenvolupat la comissió, i quines eren les intencions de l'equip de govern, i que no ens sentiríem representats per aquest informe, no ens ha quedat més opció que fer les nostres pròpies al·legacions. En aquestes, i a partir de les idees de grups com Terraferida, i basant-nos en que la aquesta zonificació hauria de fer-se amb criteris ambientals, poblacionals i d’ordenació del territor com estableix la llei, cosa que no s'ha fet, que els indicadors utilitzats per determinar el grau de saturació es fonamenten únicament en dades de població, places turístiques i nombre d’habitatges, però obvien la utilització d’altres tipus de dades ambientals com podrien ser l’Índex de Pressió Humana (IPH), dades sobre recursos limitats com l’aigua i l’energia, depuració, residus o transports, la dificultat d’accés a l’habitatge, la pujada de preus del lloguer o la incidència que està tenint el lloguer il·legal de plurifamiliars. I que en definitiva es pot dir que l'índex de saturació està disenyat per amagar la saturació, i que es promou el creixement del sector econòmic que més pressió exerceix sobre els recursos i les infraestructures, l’extensió de l’activitat turística cap a l’interior i la difusió per tota l’illa, i que aquesta zonificació no és més que una eina per seguir creixent en nombre de places turístiques.

Per tot això nosaltres demanàrem la retirida de la proposta i que es torni a fer una nova zonificació d’acord amb el que marca la llei (el PIAT o el PTI), en base a criteris ambientals, a una estimació seriosa de la pressió turística sobre l’habitatge i aplicant els mateixos criteris a totes les zones.

Per desgràcia i com hem dit, en aquest tema ens hem quedat bastant sols. Evidentment que ja sabíem quin seria el posicionament de la dreta, o de segons quins actors econòmics, però no podem deixar d'amagar la nostra decepció amb l'equip de govern municipal, encapçalat per Miquel Àngel March, un exportaveu del GOB, que en aquest cas s'ha col·locat a les antípodes del grup ecologista.



 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb