URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

EMSER sense rumb, en juliol i sense pressupost... Avançam?

Alternativa | 06 Juliol, 2018 16:09

A continuació teniu un resum de la Junta General d’Emser, i de la primera part del ple ordinari del mes de juny. De la segona part en farem un altre article fent èmfasi en els nostres precs i preguntes registrats.

Junta General d’EMSER

1.- Examen i aprovació, si procedeix, del Balanç, Memòria, Compta de Pèrdues i Guanys, proposta sobre el destí dels resultats socials i gestió de l’òrgan d’Administració corresponents a l’anterior exercici social tancat el dia 31 de desembre de 2017. Aprovat per 7 vots a favor (Junts i UMP), 6 abstencions (Tots) i 4 en contra (Alternativa, PP i Regidor no adscrit).

El nostre vot va ser en contra com ja férem l'any passat, ja que consideram que el rumb que porta l'empresa no és el que pertocaria a una empresa municipal.

La gerència fa el que vol ja que no hi ha una direcció política i a més no s'han publicat la memòria d'activitats, ni s'han canviat els estatuts per incloure els representants del treballadors, continuen les irregularitats en les contractacions de serveis com per exemple el d'enginyeria, el pla de residus està embarrancat,... en definitiva, tot segueix igual, per tant he mantingut el vot de l’any anterior.

2.- Lectura i aprovació de l’acta de la Junta, si procedeix, o nomenament d’Interventors per a la seva posterior aprovació. Aprovat per unanimitat.

Marina Llobera (Alternativa), Maria Petra Buades (Tots) i Andrés Nevado (UMP) nomenats interventors per l'aprovació de l'acta de la Junta.

Ple del mes de Juny

I.- PART RESOLUTIVA

1.- Aprovació inicial, si procedeix, del Pressupost General de l’Ajuntament de Pollença per a l’exercici 2018 (Exp. Electrònic ABS 2018/1005). El Batle retira el punt de l’ordre del dia.

Al mes de desembre ja exposàrem quins eren els nostres requisits mínims per a negociar el pressupost: la remunicipalització del servei de neteja i una solució per Can Morató.

L’equip de govern va restar immòbil fins fa ben poc, quan ha començat a preocupar-se pel pressupost, i ha molt fet petites passes, totalment insuficients, per aconseguir que Alternativa permeti l’aprovació del pressupost.

Davant aquesta situació, resulta també difícil d’entendre el fet de portar aquest punt al ple, i que tan sols es pot entendre, vist els comunicats de premsa de l’equip de govern els dies previs, com a una estratègia de pressió cap a Alternativa.

La realitat però és ben clara i senzilla, i aquesta és que el pressupost no està aprovat, per culpa, única i exclusiva de l’equip de govern.

2.- Aprovació, si procedeix, del conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Pollença per a la instal·lació i/o adequació d’hidrants per a emergències al municipi de Pollença (Exp. Núm. 2018/6/CONV). Aprovat per unanimitat.

Es tracta d’un conveni per instal·lar 29 nous hidrants i l’adequació de 19 més per a que puguin ser utilitzats pels bombers en cas d’emergència. El conveni seria per 10 anys. El Consell aporta fins un màxim de 138.600 euros per executar l’obra i 5.000 per la redacció del projecte i la direcció. L’ajuntament ha de licitar-ho i en cas de sortir més car afegir el que faci falta, i encarregar-se del manteniment.

Nosaltres a Alternativa votàrem a favor, ja que creiem que aquest conveni és útil i que pot ajudar molt, en cas de que sigui necessari, i esperem que no, en la lluita contra el foc.

Tot i això també vàrem voler fer constar la incongruència que suposa ara voler posar hidrants per poder lluitar contra incendis, quan el que hi havia a la zona d’habitat, el de la canonada que va de Can Puig al Moll, d’alta pressió, va ser retirat per ordre de l’enginyer contractat a dit per EMSER a raó de 28.000 euros. Aquest hidrant va ser llevat teòricament per augmentar la pressió de l’aigua que arribava a la Cala, cosa que no es va aconseguir. En aquells moments sembla que no importava si es pegava foc, i es va fer sense avisar als serveis d’emergència, els quals durant el foc a Síller, pensaven que encara era allà, i que segurament els hauria vengut ben bé. Encara és l’hora que es doni una explicació convincent del tema

Per tant, vot a favor, conscients de la utilitat del conveni, però esperant que el projecte s’adjudiqui a algú que no faci nyaps un darrera l’altre com aquest, o el de mesclar les aigües fecals amb les pluvials a Gommar, ja que a la llarga encara li suposen un major cost a l’ajuntament.

3.- Aprovació inicial, si procedeix, del Pla d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones 2018-2021 de l’Ajuntament de Pollença (Exp. ABS núm. 2018/2595). Aprovat per 9 vots a favor (Alternativa, Junts i UMP) i 8 abstencions (Tots, PP i Regidor no adscrit).

Evidentment, el nostre vot va ser favorable. Creiem que és imprescindible a un organisme com l’Ajuntament tenir un pla d’igualtat, ja que no sembla possible, ni coherent, intentar implantar amb èxit mesures en favor de la igualtat al poble, si no s’apliquen dins els propi ajuntament.

I per molt que a l’Ajuntament, tant a nivell d’accés com en les condicions i realitats del dia a dia, a nivell legal, semblin indicar que ha d’existir una situació de total igualtat, la tasca de l’empresa encarregada de redactar el pla ens ha mostrat que si que n’hi ha.

Hi ha segregació horitzontal, amb tasques i àrees feminitzades i altres masculinitzades, hi ha diferències segons el tipus de personal i la seva relació amb l’ajuntament, hi ha desequilibris en el referent a la representació legal dels treballadors, en quan als cursos de formació, certa “bretxa salarial” en alguns aspectes, falta de protocols per casos d’assetjament sexual ni mesures en casos de violència de gènere, falta de formació,… o hi ha tan sols 5 regidores a aquest ple.

Creiem que l’empresa ha fet una bona tasca, sobretot a l’hora de fer el diagnòstic, que probablement sigui el més complicat, i creiem que les accions, si s’apliquen, poden ajudar a millorar la situació i aconseguir els objectius específics que el pla també estableix.

Problemes? Idò, la seva aplicació. A l’Ajuntament l’àrea d’igualtat podem dir que no existeix, hi ha regidoria, però ja està. La tasca fins ara, l’ha feta una jove qualificada, la qual no tendrà continuïtat. A més el pla està dissenyat per tres anys, i per tant hauria estat interessant que es fes a principis de legislatura, i no ara, que ja estam al darrer any, i vendrà el període electoral, nou govern, canvis, …. I el pla se’n ressentirà a la seva aplicació.

Però bé, tots i aquests dubtes, consideram que és una bona i necessària eina, que esperem ajudi a millorar l’Ajuntament, i que també serveixi com a experiment i pràctica, per en un futur aplicar plans d’igualtat a altres àmbits municipals.

4.- Moció presentada pels grups municipals Junts Avançam i Unió Mollera Pollencina de suport al desenvolupament, respecte i visibilització de la diversitat sexual i gènere, fent palesa l’aprovació de la Llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per eradicar la lgtbi fòbia. Aprovat per 15 vots a favor (Alternativa, Junts, Tots i UMP) i 2 abstencions (PP i Regidor no adscrit).

Una moció per adherir-se a una Declaració Institucional de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i també a una moció proposada per l’Associació Benamics, així com també la proposta de penjar la bandera del moviment lgtbiq als edificis municipals.

Com no podia ser d'una altra manera votàrem a favor de la moció. Tot i que és cert que sempre hem considerat que les victòries s’aconsegueixen lluitant al carrer, no és menys cert, que qualsevol cosa, qualsevol gest, pot ajudar a la visibilització i augmentar les passes cap a la total normalització.

5.- Dació de compte de les resolucions de Batlia contràries a les objeccions formulades de conformitat amb el disposat a l'article 218 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (TRLHL), en redacció donada per l'article 2 de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). No es vota

Entre Ajuntament, Residència, Ràdio i Escola de Música 562.893,13 euros! 163 pàgines de factures irregulars!

En aquest punt ja no sabem que hem de dir, ja que tanmateix no aconseguirem res.

Ja ho hem vist i sentit tot, que si calendaris de regularització, que si el batle entonant el mea culpa dient que s’havien de posar les piles amb el tema, que si el batle presumint del que han fet amb el tema, si, també els hem sentit presumir a aquest tema. Un té la sensació amb aquest tema, que tot ja està dit, de la nostra part, i que per desgràcia tot està fet per la seva.

Per tot això decidirem no entrar a valorar els contractes i totes les factures perquè és absurd, una pèrdua de temps.

L’equip de govern per poc que falti per acabar la legislatura s’ha de posar a fer feina d’una vegada i mirar d’acabar la legislatura d’una manera un poc digne, i que amb aquesta tema, el pròxim govern municipal no es trobi el mort, que ara mateix hi ha.

Propostes/Mocions d’urgència.

6.- Moció en relació al descompte de resident al 75% per als vols amb la Península. Aprovada per vots a favor (PP, Tots, Junts, UMP i Regidor no adscrit) i 2 abstencions (Alternativa).

La moció demana un descompte del 100% de les taxes aeroportuàries i que el descompte del 75% sigui efectiu l'1 de juliol.

En aquest cas optàrem per una abstenció. I ho vàrem fer per coherència, tot i estar a favor del contingut. Aquesta moció no respon més que a la campanya del PP en contra del govern central, i que ha posat en altres ocasions, no molt llunyanes, ("ses Illes són meves) totes les traves possibles a aquest descompte. Per tant, no podiem fer-li el joc al Partit Popular i calia votar en contra.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb