URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Ocupació de la via pública, Ternelles, Fortalesa... Preguntes i respostes

Alternativa | 09 Juliol, 2018 16:40

A continuació un resum de la segona part del ple ordinari del mes de juny.

II.- PART DE CONTROL I SEGUIMENT

1.- Informació de Batlia.

- Trasllat al TSJIB de la pertinent documentació relativa a l’adaptació del Pla General al PORN en el cas concret de Ternelles.

- Desestiment de la UGT respecte a un contenciós posat contra a un acord de plenari de l’Ajuntament

2.- Dació de compte de resolucions de Batlia

- 4 modificacions de pressupost.

3.- Precs i Preguntes.

PRECS:

1.- En el carrer de l'ham hi ha un pi en tot el centre de la calçada, sense cap tipus de senyalització i a un lloc poc il·luminat, exposant als conductors, principalment els forans a un accident. Tenint en compte els darrers canvis de circulació a la zona, que faran augmentar probablement el nombre de vehicles que circulin per dit carrer, demanam que es millori la senyalització i il·luminació del pi. 

Varen dir que ho tindrien en compte.

PREGUNTES:

1.- Respecte als pins que creixen a les voravies, principalment a les urbanitzacions, cada any rompen les rajoles d'aquestes. Tot i això, aquest no és el problema principal, si no que cada cop que s´ha d'arreglar una voravia, degut a les arrels aèries dels pins, aquestes s'han de tallar, disminuint força l'aferrada del pi al terra, provocant que les ventades els puguin tombar amb el perill que això comporta pels veïns i visitants, que per sort encara no han sofert cap ensurt, però que pot ocórrer en qualsevol moment. Pensa l'Ajuntament fer alguna cosa al respecte?

La resposta del regidor Nevado va ser un poc... Segons ell els pins no haurien d’estar allà, que hi són de quan eren petits, de quan es feren les urbanitzacios, i que és incompatible tenir pins a les voravies sense que aquestes es facin malbé, i que a l’arreglar-les s’haurien de tallar, però que això també provocaria crítiques. O tenim voreres transitables i segures sense pins, o les tenim amb pins, amb el risc que comporta.

Podem entendre que la solució no sigui senzilla, però que directament no n’hi hagi....

2.- En el solar municipal de Llenaire, actualment s'hi tira la rama de les podes i altres que es van acumulant de jardiners de l'Ajuntament, o d'altres empreses de jardineria que es fan còpia de les claus o tenen bo amb qualcú. El cas es que durant tot l'estiu s'acumulen grans quantitats de rames seques, a menys de 100 metres d'un pinar, que per qualsevol descuit o desgràcia es podria incendiar, quant a 15 minuts hi ha un lloc aposta, totalment gratuït, guardat les 24 hores, i que reciclen aquest material per fer compost. Fa comptes, l'Ajuntament posar solució a aquest tema per reciclar aquest material en lloc de pegar-li foc i posar en perill el pinar del costat?

Segons els regidor Nevado allà hi accedeix només personal de l’Ajuntament i empreses que treballen per aquest. Els focs es fan de forma controlada i dues vegades a l’any. Segons ell, les empreses cobren molt menys si deixen les restes al solar, que si les deixen a Sa Pobla, ja que el trajecte és menor, i l’Ajuntament estalvia diners. A nivell pressupostari ho considera inviable, i l’opció de triturar les restes al solar o veu com una opció, però que actualment tampoc es té personal ni capacitat de adquirir maquinària.

Entenem que la llei Montoro es restrictiva, però amb la resposta del regidor Nevado sembla que l’Ajuntament està endeutat!

3.- Ara que ha arribat la temporada d'estiu, ja tornam estar com els anys passats, i en els carrers Calvari, Padronada, Bou, Sant Joan, ... compareixen bosses de fems, que les treuen a qualsevol hora del matí sense tenir en compte el dia que es realitza la recollida per la corresponents zona, amb la sensació de brutícia i la problemàtica de salubritat que provoquen. Que fa l’Ajuntament per evitar aquesta situació? Es pot indagar de qui són aquestes bosses i avisar als infractors, sancionant-los si és necessari?

El passat estiu es varen repartir fulletons per la zona detallant els aspectes de la recollida, però la situació no es va resoldre, ja que la majoria de cases té una alta rotació de gent. Creu que realment la única solució és obrir expedient als propietaris o a les agències d’arrendament, que són els responsables d’avisar als seus ocupants.

Enguany tornaran a repetir fulletons, i es farà una reunió amb les agències perquè tenguin cura d’aquesta problemàtica.

Esperarem a veure si el problema persisteix, i a veure si el regidor acaba aplicant o no, la segons ell, la única solució possible.

4.- El Camí de Fonts Salades, propietat de l'Ajuntament, estava asfaltat, però amb tant de fer el “bacheo” amb grava aquesta ja tapa gairebé la totalitat del mateix, provocant que quan es fa alguna intervenció, el material no aferri i els veïns acabin passant per un camí en unes condicions molt dolentes. Pot l’Ajuntament asfaltar d'una vegada aquest camí? Quan ho pensa fer?

Admet el regidor que la situació és aquesta, i que cal fer un projecte ambiciós amb aquest i altres camins, amb problemàtiques similars.

Esperem que així sigui

5.- Per què no se’ns va informar de l'inici de la consulta pública sobre el projecte de nova ordenança municipal reguladora de l'ocupació pública? Per què van deixar de fer reunions amb els grups de l'oposició sobre aquest tema? Què pensen fer amb les al·legacions i feina realitzada fins el moment? Quin és el seu calendari previst a aquest tema?

Segons els regidor, no es va informar perquè aquest és un simple tràmit, i que la consulta pública està adreçada només a ciutadans, sense document inicial, i que l’objectiu es veure que en pensa la ciutadania abans.

Segons el regidor amb les reunions fetes s’ha conegut el punt de vista dels diferents grups, els qual han fet diferents aportacions.

A partir d’aquí es farà feina ja amb un esborrany, i arribarà el moment de tornar a reunir-se i acabar-lo.

La veritat és que les reunions es varen interrompre just al moment de començar a tractar el tema més espinós, i ara sembla que el regidor ha decidit de forma unilateral reprendre la modificació de l’ordenança. Per tant, i quedant per veure com serà aquest esborrany, sembla que aquest serà el document de l’equip de govern. Veurem quina capacitat d’escoltar i negociar amb l’oposició tenen.

6.- Respecte a les restriccions al trànsit a partir de la platja de Formentor, poden concretar més la informació que ha sortit a la premsa sobre horaris, preus d’autobusos...? 

En principi la restricció serà a partir del 9 de juliol (pot retardar-se fins dia 16) al 31 d’agost, segons el BOIB. El consorci ara està fent feina per portar els busos.

Hi haurà 2 zones, de la platja al far, on només podran circular autoritzats, i una altra del Moll fins a la platja de Formentor, per la que si que es podrà circular. La freqüència serà major a la primera, cada 30 minuts, calculant que entre les 10h i les 19h hi puguin anar 1.000 persones. Es farà aturada a Cala Murta i Cala Figuera, i el preu serà de 1’55 euros per trajecte el billet ordinari.

Ara es farà una campanya explicativa de les opcions que tenen per moure’s per la zona.

Enguany serà una prova, per això hi haurà presència de la Guàrdia Civil a la zona, i pot ser també informadors.

Hi haurà també busos de reserva o reforç, per no deixar ningú a la península de Formentor.

Les bicicletes també tendran llibertat d’acció, però no les motos.

Esperem que la situació sigui el més “normal” possible, i que la gent agafi consciència de la necessitat d’utilitzar el transport públic per descongestionar de trànsit a zones com aquestes així com a forma de transport més saludable a nivell ambiental.

7.- Referent també a l’accés a Formentor. Normalment els autobusos no estan adaptats a persones amb mobilitat reduïda; sabeu si podran passar els cotxes amb targeta de mobilitat reduïda?

Els busos estaran adaptats.

8.- Quan es va fer la reforma de la primera línia, van desaparèixer els aparca-bicis. El regidor del Port ens va dir que els tornarien a col·locar al finalitzar la segona fase de les obres. Per què no s'han col·locat encara? Quan tenen previst posar-los? 

Ara una vegada acabades les obres, i quan tenguin aprovat el pressupost, tenen pensat fer una compra.

Ara hem de veure si seran capaços d’aprovar els pressupostos, i si és així, estarem pendents d’aquesta col·locació.

9.- Respecte al camí de Ternelles fa més d'un any que l'equip de govern a aquest ple va dir que estaven oberts i disposats a executar la petició de la Plataforma Pro Camins Públics i oberts de fer efectiva la servitud de pas públic a Cala Castell sobre els terrenys del camí ja existent i fer l'expropiació corresponent. Quan pensen fer aquesta expropiació? 

Segons el regidor, ara estan fent feina defensant la servitut, que la utilitzen per donar accés a Ternelles, i l’estan defensant com ha dictat la justícia: treballant en adaptar el Pla General al PORN, i aquest és el full de ruta, marcat judicialment. Si arriba el cas que la solució marcada és l’expropiació, aquesta se farà, però segons ells, ara mateix el camí no és aquest.

Imaginam que la Plataforma pro Camins Públics no estarà molt contenta amb aquesta resposta, i més ara que les visites ja no poden ser gestionades municipalment.

10.- Recentment es va publicar a la premsa una denúncia sobre la quantitat de residus que va trobar una persona a la sorra la platja de Formentor, alguns perillosos per a la salut, com xeringues, burilles i plàstics... S'ha fet alguna cosa des de l'Ajuntament? S'ha obert expedient a l'adjudicatari Inmobiliaria Formentor SA responsable de la neteja i seguretat de la platja?

Vistes les fotografies i les denúncies a les xarxes, desde l’Ajuntament es va procedir a comprovar quin era l’abast, i si la situació era tan desastrosa com semblava, i segons el regidor la realitat, és que la única brutícia que hi havia era la que va sortir a les fotografies de la denunciant. Dues llosques, i una xeringa, la primera i fins ara, segons ells, l’única. Es va inspeccionar la platja, i decidiren no obrir expedient, ja que consideren que l’adjudicatari està duent la neteja de forma correcta, i que ha estat un problema molt puntual.

Esperem que així sigui, i que no tornin aparèixer restes similars.

11.- Com està el tema de les negociacions per a garantir la visita pública a la Fortalesa? 

Els darrers contactes han notat molt poca voluntat per part de la propietat. Contactaren amb el Consell, i a partir d’ara, ells lideraran la negociació.

Fa un any hi havia predisposició...Resulta surrealista que ara notin poca predisposició de la propietat! Si aquesta estàs disposada, les visites faria temps que estarien garantides!

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb