URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

TEATRE DE POLLENÇA III. MONEO A POLLENÇA

Alternativa | 08 Juny, 2006 21:51 | facebook.com twitter.com

I va començar la conferència, Rafel Moneo va comentar que s’havia vist una mica obligat per l’ajuntament a fer una primera part parlant del seu edifici de la Fundació Miró. Per què? Feia falta demostrar que Moneo és un gran arquitecte? Va ser una bona introducció, l’edifici de la Fundació és una gran obra i Moneo va comentar que l’edifici era una defensa de l’obra de Miró i de la natura, envoltada d’urbanitzacions i  destrucció de les muntanyes de l’entorn. Mentre comentava això la col·lecció de destructors –constructors de la Sala, començant per Matas i acabant al Batle feien com que la cosa no anava amb ells.

Un petit detall ens va sorprendre que Moneo no sabés  manejar la presentació power point, problema de noves tecnologies o de que pràctica?

 La primera sorpresa; a Moneo li agradava molt el solar, la veritat que com em va dir altre arquitecte aquest solar sembla més apropiat per una estació de autobusos, molt necessària a Pollença que per fer un auditori. Un petit detall pràctic sense importància, on aparcaran els espectadors?

La premsa ha destacat que l’auditori té referències romanes, com tots els teatres i és que l’estructura de nostres teatres i recintes esportius és heretada dels romans. El més original i mallorquí del projecte  és un pati en una cantonada. Un referent buit de contingut a no ser que sigui pels fumadors. A un moment donat Moneo va dir que s’ompliria de plantes i que l’ajuntament hauria de veure quina vegetació col·locava a l’espai!!

Altre aspecte són les 700 places previstes, un excés això vol dir que per omplir el teatre han d’anar un de cada vint pollencins. L’experiència dels espectacles que organitza actualment l’àrea de cultura no és molt positiva.

 

En resum Rafel Moneo com arquitecte no té discussió però les seves millores obres són Museus, com el de Mérida espectacular. A la conferència en general em va semblar un arquitecte molt teòric i aquesta no serà la millor obra de Moneo i tampoc serà un Guhenheim com alguns pretenen. Per altra part Pollença no necessita una firma prestigiosa sinó que el que necessita es que es respecten més les seves muntanyes, camps i platges.

 

A continuació, solament per desmitificar,  podeu trobar un article referent als problemes del Museu d’ Art Modern d’ Estocolm fet per Moneo.

El Museo de Arte Moderno de Estocolmo, obra del arquitecto español Rafael Moneo, cerrará sus puertas el próximo 13 de enero a causa de una imparable invasión de hongos que afecta al sistema de ventilación y a la estructura del edificio. La necesidad de acometer unas obras de reparación de 18 meses de duración en una construcción con menos de cinco años de antigüedad ha desatado una enorme polémica en Suecia, donde se critica a Moneo por no haber tenido en cuenta las especiales características climáticas del país.

La aparición el pasado verano de grandes cantidades de hongos en las paredes del Moderna Museet de Estocolmo fue el inicio de una cadena de sorpresas, que ayer alcanzó su punto culminante con el anuncio del cierre temporal de la instalación tras el descubrimiento de la presencia de los hongos en el sistema de ventilación, algo que podría afectar a la salud de los trabajadores. Anteriormente ya se habían clausurado el Museo de Arquitectura y el restaurante Kantin Moneo, que se encuentran en el mismo edificio.

El cierre total del Moderna Museet se producirá coincidiendo con el fin de una exposición retrospectiva sobre la obra de Fernando Botero. A partir de entonces, está previsto distribuir la colección permanente entre distintos museos de Estocolmo, así como habilitar un centro de información provisional donde se realizarán pequeñas exposiciones hasta la reapertura, prevista para el verano de 2003.

El Moderna Museet fue inaugurado el 14 de febrero de 1998, año en que Estocolmo asumió la capitalidad cultural europea. Moneo recibió el encargo de su construcción en 1991, al ganar un concurso al que se presentaron 211 proyectos. El edificio, con una inversión de 9.000 millones de pesetas, situado en una pequeña isla del centro de la ciudad, despertó desde el principio opiniones encontradas. Pero a raíz del 'escándalo de los hongos', como denomina al asunto la prensa sueca, Moneo y las constructoras que participaron en el proyecto han comenzado a recibir duras críticas. A Moneo se le acusa de haber basado su diseño en cuestiones meramente estéticas, algo que choca con la tradición funcionalista que prima en la arquitectura nórdica. Y, sobre todo, de no haber tenido en cuenta las bajas temperaturas del invierno nórdico en la construcción del edificio.

Rafael Moneo declaró ayer en Madrid que 'el asunto es serio y triste, pero la responsabilidad civil es de los suecos'. 'El edificio se construyó con los procedimientos convencionales, tradicionales, con todo tipo de garantía y de acuerdo con las normas de los constructores suecos y de la agencia sueca que se ocupa de los edificios públicos'. El arquitecto añadió que hizo el proyecto pero no intervino 'en su definición constructiva'.

Comentaris

Pepe

D'acord Lau

Pepe | 21/12/2006, 15:50

Més clar aigua, aquest auditori des d'el principi es mou dins les coordenades que has comentat; elitisme,favoritisme i un pou negre per les arques municipals... Ës complicat inagurar-ho però encar serà més complicat omplir-ho de sentit.

Lau

Moneots

Lau | 21/12/2006, 15:11

aquesta obre esta feta fonamentalment per el festival de musica clasica que es fa al poble..pero si mos aturam a pensar, qui es que va a aquest event? -gent de la banda de musica -el cuatre bufes pollencins de bona famili -els cuatre alemanots forrats i poca gent mes..
degut a aixo trob que es una obra clasiste, per bufes y forrats.. perque a aqust poble tothom va de artista i d'artistes de veres n'hi ha ben pocs, trob que estaria millor fer una nave o adecuar un local on es poguer fer teatre, concerts (de tot tipus de musica), projeccions de cinema y moltes mes coses, pero sense ser un auditori de la jetset, perque estic segur que jo amb el meu grup de musica no hi podré tocar alla dins... valdria mes que s'esforçacin en comprar el capìtol o la fabrica com diu en pepe i se deixasin de "moneades", pero com aixo en teoria es un poble d'artistes pues la majoria de pollencins ben contents que estan de fardar que tenen un auditori d'en Moneot..

Pepe

UMPPI

Pepe | 21/12/2006, 14:55

Totalment d'acord, i també podiam parlar de la fàbrica o del cinema capitol, dues edificis que es podien recuperar . Però clar si vols passar a la "història" és millor encarregar un nou edifici a Moneo.

PPUMMMMMM

UMMMMMMMM

PPUMMMMMM | 21/12/2006, 13:27

Sí què és ben cert que no és necessari un teatre-auditori o com li vulguin dir aquests polítics tan qualificats que tenim d'urbanisme i cultura a pollença. Però la gran obra, la gran què??
Més valdria fèssin complir les lleis i mirar d'arreglar el que tenim, que ja comença a caure:
-Ajuntament (edifici)
-PAC (pediatre)
i tantes altres necessitats que són preferents davant qualsevol infraestructura MONEÍSTICA...

Qui molt viurà, moltes coses veurà.

mon

megalomania

mon | 24/06/2006, 21:26

La vanitat desbordant de la majoria dels politics, fa que cada batlle vulgui fer la seva "GRAN OBRA". Evidentment el teatre de Moneo no es necessari, ni tan sols demanat per el poble . Un cas mes de despotisme desllustrat
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb