URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

GUERRA CIVIL A POLLENÇA(I): 19 JULIOL 1936.

Alternativa | 17 Juliol, 2006 22:11 | facebook.com twitter.com

Article fet per: Tomeu del Lloquet.

Aprofitant que aquest dies es compleix el 70 aniversari de la Guerra Civil començam així el cicle d'articles referents a aquest aconteixement al poble de Pollença, un dels pocs llocs on hi va haver resistència contra el cop d'estat feixista.


18 de juliol de 1936: MAI MÉS!!!

19 h. Plaça de Cort. Itinerari per Ciutat de la mà de Gaspar Valero per
conèixer els indrets més significatius dels primers dies del cop d’estat
contra la legalitat republicana.

20.30 h. Plaça d'Espanya. Concentració i acte de condemna del cop
d'estat del 36 i del franquisme.


El 19 de juliol de 1936 amb la declaració de l’estat de guerra a tot Mallorca s’obrí un capítol d’esdeveniments al poble de Pollença i al Port de Pollença.

Els carabiners i els aviadors de la base d’hidros del Port de Pollença i alguns civils a Pollença foren els únics que defensaren el règim republicà. I amb l’ajuda de les autoritats municipals, l’ex-diputat socialista per Tarragona Amós Ruíz de Lecina, que hi estiuejava, i del cap de la base d’hidros, el capità de Cavalleria i pilot aviador, Fernando Beneito López, de 34 anys, els quals es posaren al capdavant de 20 soldats de la base, que només disposaven de dos aparells inservibles, dels carabiners i d’unes quantes dotzenes de voluntaris.[1] Aquesta oposició al cop, tot i estar abocada al fracàs com ja veurem, va aconseguir petites victòries, tant en el terreny militar, com per frenar el cop.

A Pollença no es va decretar l’estat de guerra que havia estat imposat a tota l’illa gràcies a la coordinació dels fidels i les institucions. Així el 19 de juliol, tot i esser capturat i dut a Palma l’ex-diputat socialista Alexandre Jaume, la Guàrdia Civil no s’imposà. M. Nebot deixà constància de la vacil·lació en que es mogueren els responsables de la detenció de Alexandre Jaume, a la que ens hem referit abans. Nebot ens diu que l’ordre es va cursar per telègraf a la Guàrdia Civil, però no va voler complimentar-la el cap del Port de Pollença sense rebre prèvia confirmació telefònica del seu cap.[2] Això ens indica la poca iniciativa i la poca força que tenia la Guàrdia Civil en aquells moments per complir ordres favorables als aixecats.


Dibuix de la presó de ca'n Mir

Un altre cop M. Nebot ens diu que si la declaració d’estat de guerra no s’havia efectuat a Pollença, era per nova debilitat del sergent de la Guàrdia Civil, que al rebre l’ordre es va veure subordinat a Beneito i va anar a comunicar-li i a fer acte d’acatament a la seva autoritat. Beneito no va acceptar al·legant que ell era tan sols Comandant Militar del Port.[3] Aquí se torna a demostrar la debilitat de la Guàrdia Civil que desproveïda de força per dur a terme la voluntat dels copistes hagué d’optar per esperar el que passaria.

Des de Palma les informacions segons el propi Nebot eren que a Pollença s’estava assetjant a la Guàrdia Civil al seu corter. I se decidí per enviar una Columna motoritzada cap a Pollença per, entre d’altres afers, socórrer als guàrdies civils que se diu han segut o seran ocupats o amenaçats.[4] Pensem que aquesta informació és errònia, ja s’ha vist que la Guàrdia Civil no va tenir problemes ni va ser assetjada, ho era per pròpia voluntat propagandística, i per enviar lo antes possible un contingent capaç de decretar l’estat de guerra al poble i una excusa vàlida per acabar amb els elements fidels a l’antic règim. A més no trobem notícies de l’arribada de cap columna que arribés en ajuda dels citats guàrdies civils, no ho podem confirmar.[1] Massot i Muntaner, J., El desembarcament de Bayo a Mallorca. Agost – setembre de 1936, abadia de Montserrat, serra d’Or, Barcelona, 1987.

[2] Duran Pastor, Miquel, 1936 en Mallorca, Imagen/70, P. De Mallorca, 1982.

[3] Duran Pastor, Miquel, 1936 en Mallorca, Imagen/70, P. De Mallorca, 1982.

[4] Duran Pastor, Miquel, 1936 en Mallorca, Imagen/70, P. De Mallorca, 1982.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb