URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La por del PSOE. avantpojecte de Llei de la memòria històrica.

Alternativa | 29 Juliol, 2006 15:17 | facebook.com twitter.com

UNA VERGONYA D'AVANTPROJECTE.

La por del PSOE a l'extrema dreta va a més

L' avantprojecte de Llei de Memòria Històrica ha vist a la fi la llum.  Per començar el PSOE ha esborrat la paraula memòria i l'ha donat un nom ben farragós: "Projecte de llei pel qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures a favor de qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil o la dictadura". 

-  El Govern ha renunciat a anul·lar els judicis sumarísims del franquisme, com li demanaven les associacions, IU-ICV i ERC . Diuen que és complicat i costós però això ho ha fet els propis estats alemany i Italià respecte als processos polítics fets durant els respectius règims feixistes que van patir els seus ciutadans i ho va fer també el franquisme el 1939 respecte als processos duts a terme en zona republicana durant la guerra.

- Fosses comunes. La llei marca que les Administracions públiques estan obligades a facilitar la tasca de qui volen localitzar els cossos dels seus familiars però no assumiran el cost i no es crearà cap institució per a promoure la reobertura; la iniciativa seguirà sent privada.


- Símbols. La llei obliga a retirar dels edificis públics de titularitat estatal tota escultura, insígnia o placa que esmenti una mica relatiu a la Guerra Civil i "que honri a un sol bàndol".  Però en quants als símbols de centenars de pobles i ciutats, el Govern es limita a "recomanar" a als institucions de les quals depèn aquesta decisió, ajuntaments i comunitats autònomes, que segueixi l'exemple dels edificis estatals i retiri els símbols. El Govern finalment no farà una recomanació expressa a l'Església, en les façanes de la qual romanen centenars de símbols, ja que es considera una institució privada ( això sí subvencionada amb doblers públics):

- Vall dels Caiguts. Gens es diu d'establir allí un centre de la memòria històrica o una exposició permanent que recordi que això ho van construir presos polítics republicans,.

- El projecte de Llei no contempla cap norma específica pel què l’Estat s'hagi de comprometre a obrir, en un termini determinat, tots els arxius de la repressió franquista, tant els centrals de l’estat com els repartits pel territori de l’estat.

Els arxius de la repressió cal que estiguin a prop dels ciutadans i puguin tenir accés a la documentació en que es va basar la seva repressió. En aquest sentit demanem que a Catalunya i el País Valencià s’obrin al públic els arxius repressius dels òrgans militars i policials del franquisme.

Al parlament IU ja ha dit que farà al·legacions per aconseguir una llei més justa amb les víctimes del feixisme.

Comentaris

pepe

Simplement gràcies

pepe | 01/08/2006, 11:47

Gràcies J.R.veterà, això de vell em sona malament. Les teves aportacions fan més viu i complet aquest blog
JR Vell

Banderes

JR Vell | 31/07/2006, 19:07

I també la "rojigualda", que també representa a un sol bandol.
JR vell

Correcció

JR vell | 31/07/2006, 19:05

No he mencionat que la publicació de la que parlo, era dels primers anys 40. Alla hi havia una col.lecció completa de "Der Adler", "Signal" i "Ejercito", les dues primeres l'edició en castellà
Joan Ramon Vell

aixó es la social democracia light

Joan Ramon Vell | 31/07/2006, 19:01

Ja fa anys que pens que el PSOE, en conjunt, es el PP de l'esquerra, i constantment les seves actuacions ho corroboren. L'altre dia vaig enviar una carta a Pere Bonnin, comentarista bastan objectiu, però que en el seu comentari del23.7.06 és va passar en els seus comentaris pro-israelians. Li deia que la dictadura franquista, en els anys trionfants del nazisme, en fou col·laboradora directa, i que alguns dels seus dirigents eran coneixedors dels camps d'extermini. Especialment dolorosa fou la detenció de tots els jueus sefardis de Tessalonica, amb coneixament de la embaixada espanyola, que hi col·labora.En la meva època d'estudiant a l'escola de la base, vaig poder llegir a una publicació feixista un article sobre les "peculiaritats" dels que porten sang jueva a Mallorca i "projectes" sobre els mateixos.Els hereus i valedors actuals del franquisme son actualment els pretesos defensors d'Israel, fins i tot el "capo d'Stalag" Segura, que només li falta escriure al Volkischer Beobachter balear, es a dir, EL Inmundo.
pepe

Increible però cert.

pepe | 29/07/2006, 23:06

La vicepresidenta ha assegurat que solament s'ha pensat en retirar els símbols feixistes, però han volgut fer una redacció tan políticament correcta que com tu dius amb l'avantprojecte a la mà es podien retirar banderes i´plaques dedicades als republicans.
Miquel Refugi d'animals

Hola Pepe

Miquel Refugi d'animals | 29/07/2006, 17:15

Ara que es prohibeixen els símbols que representin a un sol bàndol, suposo que la bandera republicana quedaria fora de circulació, que per cert a Pollença hi ha un parell penjades aquestes festes. Una salutació.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb