URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una petita agulla pot fer explotar un gran globus: EL BLOC.

Alternativa | 01 Agost, 2006 11:48 | facebook.com twitter.com

El bloc que ens hagués agradat fer, o al manco negociar, a Pollença, ha donat el seu primer pas a nivel autonòmic.

Avui a les 11 s' ha presentat a una roda de premsa la primera declaració política del Bloc. A la roda de premsa han participat el PSM-EN, A.EU-EV i membres de la Plataforma progressista. ERC - malgrat haver consensuat el text - no ha anat a la roda de premsa perquè volia garanties de que tots els partits de la coalició tenguin un tracte igualitari. Esperam que el programa sigui més important que el repartiment de "cadires" i es superin divisions innecessàries per fer un Bloc el més ampli i fort possible. El Bloc és de moment solament una coalició electoral però pot ser una primera passa per l'articulació d'un col·laboraciò estable entre les forces d'esquerra i nacionalistes de les Balears.

I a Pollença? A Pollença el Bloc  ja no pot ser complet.

Esquerra Unida  de Pollença ja va donar el primer pas per fer un bloc passsant a formar part d'Alternativa, coalició amb els Verds i on  les persones que no són afiliats  ni a EU ni a EV poden participar plenament en la presa de decisions, una persona, un vot.

Com sabeu el PSM de Pollença ha decidit donar suport al Bloc a nivell autònomic però presentar-se en solitari. Volem aclarir que aquesta decisió l'han pres sense haver tingut cap enfrontament ni negociació amb nosaltres. Hem concertat una reunió amb l'executiva del PSM , on esperam que ens expliquin les raons de la seva decisió i les possibilitats de fer coses conjuntes.

També proximament ens reunirem amb l'executiva d' ERC de Pollença, pensam que abans de dir sí o no a possibles coalicions electorals amb partits que compartim molt de punts programàtics, i més a nivel local, s´ha de dialogar i contrastar punts de vista.

Vivim un moment molt delicat per Pollença i Mallorca, més del que la majoria de la gent pensa  ha arribat l'hora de reaccionar davant un fals bipartidisme i un model depredador,  instal·lat en el clientelisme i tolerant amb la corrupció, que promou una economia insostenible, que perjudica el benestar i el futur de la majoria social, desfà el teixit productiu, acumula la riquesa en mans d’uns pocs, genera bosses d’exclusió, malmena el nostre territori, arracona la nostra llengua i considera les polítiques socials un element residual de la seva actuació.

A continuació la primera declaració política del Bloc.

DECLARACIÓ POLÍTICA PER A L’ARTICULACIÓ

D’UN BLOC NACIONAL I D’ESQUERRES

 

Les polítiques que impulsa la majoria parlamentària de la dreta generen, de cada dia, un major rebuig social. La resposta social demana una força política que es constitueixi en alternativa a un model depredador que amenaça greument el futur de Mallorca. El bipartidisme no dóna resposta a aquesta demanda majoritària, no representa adequadament la pluralitat existent en el si de la societat i suposa un fre objectiu als anhels de canvi.

Rompre definitivament l’hegemonia electoral conservadora i el bipartidisme imperfecte existent a Mallorca i al conjunt de les Balears exigeix un esforç d’intel·ligència i generositat polítiques capaç de superar divisions innecessàries i d’oferir alternatives creïbles que puguin il·lusionar l’electorat i el conjunt de la societat.

Articular políticament en un bloc operatiu persones i col·lectius que s’identifiquen amb el nacionalisme progressista, l’esquerra transformadora, l’ecologisme polític o l’independentisme d’esquerres, no és un acte voluntarista derivat de necessitats conjunturals: és una possibilitat fonamentada en  elements objectius de caràcter teòric i programàtic.

L’impuls d’aquest Bloc ha de ser capaç d’aglutinar totes les sensibilitats esmentades i serà el fruit d’un procés polític participatiu, democràtic i perllongat en el temps, atent a les necessitats i expectatives de la societat i obert a la iniciativa no només dels partits que l’integrin sinó també de persones a títol individual.

L’objectiu que ens fixam les forces polítiques impulsores és un subjecte polític plural, sobirà i amb vocació majoritària per articular una política al servei del nostre país d’acord amb les bases ideològiques i programàtiques que més avall s’assenyalen.

La primera fita en el camí cap a l’afirmació del Bloc són les eleccions municipals i autonòmiques de l’any 2007.

És la voluntat dels signants d’aquesta declaració impulsar una coalició a les properes eleccions al Parlament de les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a tots els municipis en què sigui possible. Aquesta coalició ha de ser una proposta valenta, capaç d’activar una resposta cívica i de bastir una alternativa a l’actual majoria electoral conservadora que, instal·lada en el clientelisme i tolerant amb la corrupció, promou una economia insostenible, que perjudica el benestar i el futur de la majoria social, desfà el teixit productiu, acumula la riquesa en mans d’uns pocs, genera bosses d’exclusió, malmena el nostre territori, arracona la nostra llengua i considera les polítiques socials un element residual de la seva actuació.

Aquesta coalició ha de propiciar el canvi polític a Mallorca i al conjunt de les Balears, i ha d’estar oberta a la participació de totes les persones i col·lectius que comparteixin les següents bases ideològiques i programàtiques.

BASES IDEOLÒGIQUES I PROGRAMÀTIQUES

1.      El bloc es caracteritzarà com l’opció política del nacionalisme, l’esquerra, l’ecologisme i el sobiranisme.

2.      Defensarà l’autodeterminació dels pobles de les Illes Balears i les cotes més altes d’autogovern. Aprofundirà en els vincles d’identitat i de nacionalitat comunes amb la resta de Països Catalans.

3.      Defensarà el caràcter voluntari de participar en un Estat espanyol que reconegui plenament la seva pluralitat nacional, lingüística i cultural, i els drets dels pobles que l’integren. Defensarà la constitució d’uns estats units d’Europa democràtics, plurals, solidaris i socialment avançats.

4.      Treballarà per un canvi de model econòmic que sigui sostenible, que garanteixi el benestar de la gent i que sigui sensible a les peculiaritats insulars del nostre territori.

5.      Serà una força ecologista, compromesa amb la defensa del medi ambient, la protecció de la biodiversitat, el territori i la contenció del creixement urbanístic.

6.      Treballarà per polítiques de sosteniblitat en tots els sectors: turisme, indústria, agricultura, transport, energia, aigua, residus, etc.

7.      S’afirmarà com a força progressista i de l'esquerra plural. Farà seus els valors emancipatius de tots els moviments que recullen l’herència plural de les esquerres democràtiques amb l’objectiu de defensar i ampliar de manera sostenible les conquestes dels treballadors i l’Estat del benestar. Defensarà molt especialment el paper dels serveis públics com a instrument d’equitat, igualtat i redistribució de la renda.

8.      Com a força feminista defensarà la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits.

9.      Defensarà els trets històrics, identitaris i culturals del nostre poble, especialment la llengua catalana com a patrimoni comú i vincle de cohesió i d’integració de tots els habitants de les Illes Balears.

10. Treballarà per la convivència, el respecte a la diversitat cultural, els drets de les persones, la integració social i cultural dels nouvinguts i el principi d’igualtat sense discriminació per raó d’origen, religió, sexe o qualsevol altre de similar. Lluitarà decididament contra qualsevol forma d’exclusió i propugnarà la universalització del benestar i dels serveis socials.

11. Impulsarà l’economia social, defensarà els interessos dels treballadors i lluitarà molt especialment contra els dos grans mals del nostre mercat laboral: la precarietat i la sinistralitat laboral.

12. Defensarà els interessos i la capacitat d’iniciativa de la petita i mitjana empresa, potenciarà la competitivitat de les empreses i productes locals, la diversificació de l’activitat econòmica i la incorporació de les noves tecnologies al nostre teixit productiu.

13. Lluitarà contra la discriminació fiscal i defensarà la plena autonomia financera de les Illes Balears.

14. Defensarà un aprofundiment de la democràcia i de les llibertats individuals. La participació social i ciutadana serà una senya d’identitat pròpia.

15. Lluitarà per la pau i defensarà polítiques efectives de solidaritat amb els països del Sud.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb