URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els voltors, el Consell i els March bis.

Alternativa | 08 Agost, 2006 16:43 | facebook.com twitter.com

A partir d'una carta publicada avui al DM ( la podeu llegir en la continuació) volem reiterar com ja varen fer a nostre article; els voltors, el Consell i els March, nostre suport a la proposta de la Plataforma pro Camins Públics, i volem una regulació que garenteixi la preservació dels valors naturals que envolten el camí de Ternelles, però no dificultin d´una manera absurda l´accés a aquest.

El que ha tardat l'ajuntament en cumplir la
sentència, que a l'any 2001 havia ratificat que el camí de Ternelles era un camí d'ús públic, com la proposta d'ús que s'ha aprovat al Consell pensam que són consqüència directa del gran poder que té la família March i no de els interesos conservacionistes del Consell o l'Ajuntament.


Com diu la carta, la posesió de Ternelles és un gran latifundi que ocupa un 8% del terme municipal de Pollença i a més a més és on es va a collir el pi de Sant Antoni ( el que diuen que ha servit per xantatgear a l'ajuntament).
Del poder de la familia del darrer pirata del Mediterrani varen tenir un exemple molt clar quan Dolors Genoves, historiadora i directora de programes de TV3 va ser fulminanment cesada d'aquest càrrec per fer l'interessant documental
"Joan March, els negocis de la guerra", el primer i darrer  documental que s'ha fet sobre el "banquer de Franco". Un retrat d'un contrabandista, traficant d'armes, espia, aventurer, empresari de premsa, industrial, especulador, terratinent, financer, diputat, mecenes.

Bé la única cosa positiva dels "negocis" d'en Joan March és que els seus latifundis han restat fora de la febre especuladora i destructora urbanística de la illa, però és una pena que en el cas de Ternelles amb un camí d´ús públic i amb el castell del rei no es pugui visitar amb més facilitats.
La carta...

Avui al Diario de Mallorca una carta de  Joan Ramon Bosch Cerdà,  en nom de la Plataforma pro Camins Públics i Oberts.
Ternelles, camí públic restringit

La proposta aprovada el passat més de juny per l´ajuntament de Pollença de restringir a 20 persones el trànsit pel camí de Ternelles, ha estat aprovada per la comissió Insular d´urbanisme del consell de Mallorca, amb l´única oposició dels representants del PSM-Entesa nacionalista i Esquerra unida-Els Verds. El conseller Antoni Alorda defensa una proposta molt menys restrictiva que presenta la plataforma, però aquesta fou rebutjada. No entenem quins criteris medi ambientals vol preservar el fet de limitar El trànsit per un camí que donà al mar, a una finca que té 1.270 hectàrees d´extensió, el que suposa el 8 % de l´extensió del terme municipal de Pollença, actualment és el més gran del municipi. mentre el Parc Natural de sa Dragonera (Andratx) restringeix a 120 persones dies i té una extensió de 298 hectàrees i ni al parc natural de Mondragó, ni al Parc natural de s´Albufera, ni a ses Salines d´Eivissa, ni al de Llevant, ni a la Reserva Natural de s´Albufereta, hi ha restriccions pel que fa al nombre de visitants.
Per altre banda al catàleg de camins, elaborat per Fodesma i amb l´aprovació inicial per part de tots els regidors de l´ajuntament de Pollença, hi trobam a la documentació arxivística joies com la següent: El 20 de Juny de 1732 Juan Antoni Torrandell denunciava tenir dret de rebre un cens alodial per un hort situat a l´hort de Cubelles, que "confronta de una part amb Cami Real per lo qual se va a la Possessió de Ternellas y el Castell Real de la present Vila" (ARM. Sig. ECR 996). Aquesta decisió de limitar a vint persones l´accés a més d´haver de sol·licitar permís previ, provocarà que pocs mallorquins puguin gauidir d´una visita per aquest camí (a més cal tenir en compte els dies laborables), com a mostra, els mateixos pollencins no el podran visitar tots una vegada cada any, a no ser el dia de Sant Antoni quan és va a collir el pi, no entenem perquè aquests entrebancs, pareix primar l´interès particular davant l´interès general. Des de la plataforma esperam que els diferents partits reconsiderin la decisió, i poguem tenir una regulació que garenteixi la preservació dels valors naturals que envolten el camí, però no dificultin d´una manera absurda l´accés a aquest.

Comentaris

Pepe

Una més

Pepe | 09/08/2006, 16:01

Gràcies Joan Ramón. La informació que ens donas del camí vell de Lluc ja no ens sorprendre res, com sempre molt de publicitat, molt de paraules però la realitat no té res que veure. Si no es respecta un decret de batlia del 27 de maig que podem esperar...
Joan Ramon

Salut i branca

Joan Ramon | 09/08/2006, 13:55

Benvolguts companys, primer agraïr la publicació de la carta i el vostre suport. Nosaltres des de la plataforma pensam que hi ha prou documentació per demostrar que és tracta d'un camí pblic, documentació que no va ser incorporada en els litigis entre l'ajuntament i la familia March (no entenem el pq) i pensam que s'ha de seguir treballant per tenir un ús normal d'uin camí públic. Per cert, malgrat el decret de batllia, el camí vell de Lluc segueix tancat, Salut i branca
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb