URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Pressupost participatiu

Alternativa | 07 Setembre, 2006 20:30 | facebook.com twitter.com

El pressupost municipal és la principal eina de gestió d'un Ajuntament. Ja que és on es concreten les despeses que l'Ajuntament farà al llarg de tot l'any. És per això que si volem avançar cap a una democràcia més participativa és fonamental que siguin els ciutadans els que directament decideixin com es gasten els diners municipals anualment.

La implicació dels ciutadans i ciutadanes en el bon funcionament del municipi no es pot limitar a escollir els seus representants, un cop cada quatre anys, en les eleccions municipals.

El Pressupost Participatiu és un procediment asambleari que ha estat implementat amb èxit en algunes importants ciutats i pobles es tracta de capturar de forma directa les necessitats i aspiracions de la població, convertint-les en fites pressupostàries d'immediat desenvolupament.

El Pressupost Participatiu a Espanya(a continuació):Al voltant del Pressupost Participatiu alguns contats ajuntaments espanyols han desenvolupat diferents projectes, impulsats majoritàriament per IU-IC. Cada projecte té un diferent grau de maduració.

  • A Las Cabezas de San Juan sembla que existeix el projecte més madur. Es tracta d'una ciutat de 16.000 habitants, a la província de Sevilla (zona sud d'Espanya), que ha desenvolupat la llibertat política que denominen "El Repartiment". El pressupost municipal de l'any 2002 ha estat confeccionat mitjançant "El Repartiment". En aquest cas, encara que no existeix un reglament que estabilitzi els assoliments, sí que disposem d'un magnífic informe descrivint els seus aspectes sociològics.

  • En la ciutat de Rubí (Barcelona, zona nord-est d'Espanya s'està produint un procés polític que es preveu culmini amb els pressupostos municipals de l'any 2003 generats mitjançant la llibertat política del Pressupost Participatiu.
Links en la web relacionades amb el Pressupost Participatiu

http://www.demopunk.net/ca/direct/porto/pp_ca.html ( pàgina de la que hem obtingut la informació)

Observatori de Democràcia Participativa

Prefectura Municipal de Porto Alegre (portuguès)

http://www.gwu.edu/ibi/minerva/Spring1997/Ronaldo.Petxina de pelegrí.Junior.html (anglès)

http://www.ping.be/jvwit/directdemorcamento.html (anglès)

http://www.monde-diplomatique.fr/1998/08/CASSEN/10841.html (francès)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb