URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Na Munar i tu

Alternativa | 12 Setembre, 2006 18:57 | facebook.com twitter.com

L'article publicat avui a diversos diaris per nostra presidenta o princesa Mª Antònia Munar (MAM) és memorable, comentarem els fragmens que més ens han agradat.

La princesa Munar ha dit que el 12 de setembre de 1276, va ser "un exponent clar de la voluntat dels mallorquins a tenir en les nostres mans la gestió dels nostres recursos" es veu a les classes d'història no estava molt atenta. A l’Edat Mitjana els monarques consideraven llurs estats com a patrimoni i la gent eren súbdits la seva voluntat normalment no anava més enfora de sobreviure.

Si es vol celebrar la voluntat d’autogestió dels mallorquins. S’hauria de celebrar la constitució de la II República la primera que va donar aquesta possibilitat i  l’avantprojecte d’estatut d’autonomia  que es va discutir al Teatre Principal de Palma el dies 20 i 23 de juliol de 1931.

A altre fragment del seu discurs na Munar deixa molt clar el que per ella és la Diada:

La Mallorca actual, amb un creixement demogràfic espectacular, necessita que tots la tenguem ben present com a símbol d´unitat, com a símbol de força, de resistència diària, davant un poder econòmic forà pel qual aquest sentiment de mallorquinitat és un obstacle pels seus interessos de repartir-se la nostra riquesa, garantia del nostre futur i dels nostres fills.”

O sigui immigrants podeu venir a fer feinetes, però no a fer negocis els negocis son COSA NOSTRA o de nostres amics com a Can Domenge.

Imatge obtinguda de http://www.autovia-no.org/ a Jaume Matas afegirian la seva fidel escudera MAM


a CONTINUACIÓ ARTICLE DE MAM; la bandera i tú.

 LA BANDERA I TU.

Avui és 12 de setembre de 2006. Avui es celebra, per dècima vegada, la Diada de Mallorca. Avui és un gran dia pels mallorquins i mallorquines. Avui és un gran dia per tu!

Tal dia com avui, dia 12 de setembre de 1276, Jaume, fill de Jaume I el Conqueridor, jurava respectar els drets i els privilegis dels mallorquins, convertint-se, així, en el rei Jaume II de Mallorca, el primer de la Casa Reial Mallorquina, el primer titular d´un Regne de Mallorca que estengué els seus dominis a Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, els comtats de Rosselló i Cerdanya i la senyoria de Montpeller i els vescomtats d´Omeladès i Carladès.

Un regne enmig del mar que va viure moments de joia i alegria, així com també de tristor però va suposar un exponent clar de la voluntat dels mallorquins a tenir en les nostres mans la gestió dels nostres recursos.

Aquesta voluntat d´autogovern, fruit d´aquella concessió del Conqueridor es manifesta, precisament, el 12 de setembre de 1276, quan Jaume II per a ser rei ha de jurar mantenir aquests Privilegis i Franqueses. Com ho hauran de fer Sanç I i Jaume III, en el seu moment.

Una voluntat d´autogovern, que tornam a trobar quan, l´any 1312, Sanç I de Mallorca atorga una bandera pròpia i distintiva del Regne de Mallorca.La bandera que és avui oficial de la Illa de Mallorca i que representa, per tant, a tots els mallorquins i mallorquines per desig dels seus representants democràtics.

Una bandera que mai s´ha aixecat contra ningú i que conté tot allò que som.

La Mallorca actual, amb un creixement demogràfic espectacular, necessita que tots la tenguem ben present com a símbol d´unitat, com a símbol de força, de resistència diària, davant un poder econòmic forà pel qual aquest sentiment de mallorquinitat és un obstacle pels seus interessos de repartir-se la nostra riquesa, garantia del nostre futur i dels nostres fills.

És per això que, en un dia com avui i ara més que mai, la nostra bandera ha de ser present als carrers i places de Mallorca com a expressió dels nostres sentiments i com a resposta serena.

Vull agrair a tots els que així ho heu entès i heu tret la vostra bandera al balcó. Heu estat milers i milers els que heu volgut donar aquesta mostra d´identificació amb una manera de ser que nomenam mallorquinitat i que no volem que es perdi.

Mallorca està per damunt de les persones, dels partits polítics i de les institucions. Mallorca està dins els nostres cors. El meu, el teu, el teu i, també, el teu.

I que sigui per molts d´anys!

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb