URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

PP_PSOE i UM i l'estatut de segona.

Alternativa | 29 Setembre, 2006 17:03 | facebook.com twitter.com

 El nou estatut que actualment es tramita a Madrid és un estatut de segona, pactat pel PP i el PSOE amb la sorprenent ajuda  d’UM . Sabem que ni el Partit Popular ni el Partit Socialista Obrer Espanyol tenien cap intenció de situar a les Balears entre les autonomies de primera, però Unió Mallorquina que organitza Diades, que en teoria és la gran defensora de “lo nostro”, i que s’envolta de banderes mallorquines com és possible que hagi donat el seu suport a un estatut que destaca per les seves limitacions al tema de la llengua catalana i  el finançament.

Respecte a la llengua  a l’estatut no s’accepta el dret i el deure dels ciutadans i ciutadanes a usar el català, dret i deure que si tenim a usar el castellà. L’article 4. 3 diu “Les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües”. O sigui la igualtat de les llengües encara es planteja com un objectiu a aconseguir. No seria més lògic que s’hagués redactat ja un article que garantís directament la igualtat del català amb el castellà?

També és greu  la introducció a l’article 14 de les modalitats dialectals (mallorquí, menorquí, eivissenc i fomentarenc) que deixen una porta oberta a qüestionar la unitat de la llengua.  

 En el tema del finançament a l’estatut s’han conformat amb parlar d’un deute històric de 3.000 milions d’euros a pagar en 20 anys, per a nosaltres això és caritat, el que volem no són doblers per cobrir necesitats ara sinó  un sistema fiscal que garanteix  les necessitats econòmiques de Balears ara i sempre. Pensam que les Balears haurien de tenir la màxima corresponsabilitat fiscal, i que haurien de recaptar la totalitat dels imposts. Una vegada recaptats els impostos s’haurien de fer dues negociacions, una primera negociació amb l’Estat que tingués com a objectiu contribuir a la despesa que suposen els serveis comuns de l’Estat ( com fan els bascs i navarresos) i una segona negociació amb la resta de comunitats, que tindria com a objectiu fer l’aportació solidària que correspon a cada una de les comunitats autònomes. Aquest és nostre concepte d’una Espanya federal plurinacional i solidària, ens agradaria saber quin és el model d’UM?.

 

 


Igualment pensam que al estatut hauria d’haver un  títol de drets i deures  més ampli (dret a morir dignament, drets lingüístics,  drets, els consumidors...). Un estatut que garantís que els actes dels poders públics que vulneressin aquests drets fossin objecte de recurs davant la jurisdicció corresponent. Sinó, com passa per exemple, amb el dret a un habitatge digne de la Constitució els drets són  paper mullat. Nosaltres no volem vendre fum i paraules belles sinó  drets reals.

 

També ens sembla lamentable que al capítol de competències de l’estatut no contempli la gestió directa de ports i aeroports quan les nostres illes tenen una economia basada en un 80% en el turisme. Aquesta competència seria una font d’ingressos molt important per la Comunitat i hagués possibilitat per exemple cobrar l’ecotasa a ports i aeroports i no als hotels. Hi ha altres competències que no apareixen com la de costes ( més enllà de la simple competència de gestió del domini públic), el règim penitenciari, les polítiques laborals, la inspecció de treball (com es pot fer sense aquesta competència una política seriosa de lluita contra la sinistralitat laboral), l’economia social, la immigració, les polítiques de participació social...

 

 

Encara que l’acord entre el PSOE i el PP fa molt difícil millorar aquest estatut , nosaltres lluitam per fer-ho, i nostre grup parlamentari ha presentat al Congrés dels Diputats 50 esmenes. El senyor Miquel Nadal d’UM no tan sol  no va esgotar el seu torn al debat de presa en consideració de l'Estatut, realitzat al Congrés dels Diputats sinó que a més va absentar-se'n tot d'una que va acabar la seva exposició. Aquest és la importància què te per Unió Mallorquina el futur estatut? Són els fets i no les paraules els que defineixen els partits, i són Alternativa EU-EV, el PSM i ERC els que realment intenten aconseg uir un estatut de primera.

Comentaris

Tomeu del Lloquet

Perdre oportunitats

Tomeu del Lloquet | 29/09/2006, 17:54

El tema de que l'estatut estava perdut abans de començar estava tan arrelat a la gent que ni tansols ha interessat a ningú. Una oportunitat de reforma potser no es doni en molts d'anys i hem perdut una gran oportunitat cap al més autogovern. La qüestió de la llengua i les seves varietats no te nom. Primer no l'equiparen amb el castellà i després exposen varietats dialectals. Doncs així podriem reivindicar "u" pollencí, es solleric, binissalemer...hi ha tantes diferències entre aquests com entre les varietats entre illes. Si a València ha funcionat, perquè aquí no?I lo del finançament...res, una altre oportunitat perduda.
Per cert, molt bon article.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb