URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La reforma de l'estatut 2.

Alternativa | 20 Octubre, 2006 15:39 | facebook.com twitter.com

El segon gran tema de la taula rodona va ser el del finançament. Mentre per a Huguet (PP) i Dieguez (PSOE) el finançament contemplat a l’estatut és més que suficient. Pere Sampol i Miquel Angel Llauger  van defensar que les Illes Balears haurien de tenir una agència tributària que recaptés la totalitat dels impostos igual que es fa al País Basc o a Navarra.

En aquest punt Pere Sampol va estar especialment brillant  demostrant amb un full de paper  com el sistema previst per l’estatut pot acabar com sempre amb un acord PP-PSOE que deixi, com sempre, a les Balears a la cua de les inversions estatals.

Dieguez ( PSOE) es va dedicar a defensar que Espanya era un estat federal? Mentre deia que nostre proposta de finançament era insolidària. Pere Sampol li va recordar que actualment som la comunitat autònoma que aporta més recursos a l’Estat, més del 15 %  i que a Alemanya ( un estat federal de bons i de veres) no es pot aportar més del 4% i que la solidaritat entre comunitats es controla de manera que les inversions tenen una finalitat concreta.

 I Miquel Nadal (UM) que opinava a aquest tema, sembla que el mateix que “el bloc” però com va fer al llarg de tota la taula Què hem de fer?

 De les competències de l’estatut no es va parlar massa encara que  Miquel Angle Llauger va recordar l’absència de la competència de ports i aeroports.

 

Per acabar una breu valoració dels ponents.

 


            - Joan Huguet (PP), es nota la seva experiència política, és molt hàbil per evitar els temes on era complicat explicar la posició del PP balear. Constantment va dir que havíem ( tots els partits) fer la feina molt bé ( no com els catalans). Va reconèixer que al tema econòmic no entraria amb profunditat per què Pere Sampol li guanyaria. A una pregunta de per què havia parlat la nit anterior a una tertúlia de IB3 en castellà va contestar que ni s’havia donat compte, no té cap problema amb l’idioma.

-         Antonio Dieguez (PSOE), la seva posició ja hem dit que era complicada, a la reforma de l’estaut balear és a uns dels pocs temes que el PSOE va de la mà del PP. Es va notar la seva formació de professor d’història. El pitjor va ser el seu intent de convèncer-nos que som a un estat federal i els seus atacs als nacionalistes com insolidaris, oblidant que el psoESPAÑOL  també fa gala delk seu nacionalisme.

-         Miquel Nadal (UM) , si la posició del PSOE era complicada que hem de dir de la d’UM defensant un estatut tan retallat. Va reconèixer que l’estatut és molt millorable, que no era el seu estatut, però Què hem de fer? Per estar al calor del poder s’han de fer coses tan incongruents com aquestes. La seva forma de parlar em va recordar molt a la dels capellans. Van ser penosos els seus atacs electoralistes al PSM( quli varen sortir fatal) i el menyspreu amb el que va dir comunista a Miquel Angel Llauger. Sense dubte el pitjor, estam molt contents de que aquest sigui el candidat d’UM a Palma.

-         Pere Sampol (PSM), simplement el millor; ocurrent, didàctic, amb una argumentació molt solida, va sortir amb molt d’estil i continguts dels atacs de Miquel Nadal. Pens que ens resta Pere Sampol per molt de temps encara que no sigui a la primera línia de moment.

-         Miquel Angel Llauger(EU-EV) va ser el que menys va intervenir, les seves intervencions van ser sempre les darreres i va ser un bon complement o escuder d’un Pere Sampol que ja hem dit que va estar molt inspirat. Temes com els de drets i deures de l’estatut o les competències no varen tenir resposta

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb