URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

FESTES MÉS ECOLÒGIQUES I SOLIDÀRIES:PENSAR GLOBALMENT I ACTUAR LOCALMENT.

Alternativa | 29 Desembre, 2006 09:30

Aqui teniu unes quantes sugerències que us fem per tal de gaudir d’un Nadal més ecològic i solidari. És clar que tot això només és un punt de partida. Idees per millorar el Nadal n’hi ha moltes més. Vosaltres mateixos...

- Comprar el menjar i les begudes amb racionalitat.  El menjar que es llença a les escombraries no aprofita a ningú. A més, cal seleccionar els aliments que comprem, per tal d’evitar els embolcalls innecessaris i per fomentar una producció local que redueix els desplaçaments i el consum d’energia. Evitar els embolcalls innecessaris, fer regals no materials, comprar productes de comerç just i solidari.

L’intercanvi de regals nadalencs amb els nostres parents i amics presenta avui opcions que garanteixen la protecció del medi ambient i la solidaritat entre les diverses cultures i que, alhora, ens asseguren que els productors dels països més pobres reben una retribució digna per la seva feina: aliments solidaris, artesania tèxtil, ceràmica, joguines, música ètnica, targetes de felicitació solidàries, etc. Moltes ONG ens poden orientar en la nostra selecció de regals. Algunes compres també es poden fer a través de la xarxa Internet. 

   

- Des de sempre, les festes de Nadal han estat associades a diversos elements del món vegetal, en bona part per influència de la tradició nòrdica: els avets, el grèvol, el galzeran, les molses per als pessebres o el vesc. Aquest costum responia a una època en el qual la pressió de l’home sobre la natura era molt inferior a l’actual. Avui, cal que modifiquem aquests hàbits tradicionals per tal de garantir una adequada protecció dels ecosistemes planetaris.

 

- El Nadal és temps de compres, de regals i de consum, tres fenòmens que immediatament es tradueixen en generació de residus: restes de menjar, ampolles buides, envasos, paper d’embolicar i, fins i tot, els mateixos elements decoratius nadalencs: l’avet, els ornaments, etc. Són dies en què, també, rebem la família i els amics a casa, i aprofitem per fer net de trastos vells: una ocasió idònia per visitar els contenidors de recollida selectiva o la deixalleria. I, si ens animem, per fer els nostres guarniments de Nadal amb materials reciclables.

  

-  Un dels impactes més grans de les festes de Nadal sobre el medi ambient és el del gran consum energètic que es produeix a causa de la il·luminació i la calefacció. És molt característica la imatge del dinar familiar en el qual tothom acaba acalorat a causa de l’elevada temperatura a la qual estan graduats els termòstats de la calefacció. També són dies en que es produeix un abús en l’ús dels llums, no sempre en benefici d’una millor il·luminació. La utilització de làmpades de baix consum o , per exemple, de piles recarregables per a les joguines, pot contribuir a fer un Nadal energèticament més sostenible.

Comentaris

Tomeu del Lloquet

Estic amb tu animalista!

Tomeu del Lloquet | 29/12/2006, 12:19

És que no ens deixareu fer res!!!Les carreteres son necessaries, sino, com voleu que anem, en bus???No ens fasseu riure.I les noves urbanitzacions portaran mils de turistes nous per contemplar la bellesa de Pollença, que encara te verd a les rotondes.I als camps de golf. Que no usen aigua si no és reciclada.
Vosaltres, progres, no ens deixareu ni passejar amb el gos i deixar la merda al mig de la cera!

Animalista Convencido

Caps de fava

Animalista Convencido | 29/12/2006, 10:19

Ja han tornat a sortir aquests "progres" de merda, es queixen si disparem als animals llançats
amb tub mecànic , es queixen si construïm xalets per a fer negoci sense permís, primer ens foten les matances i ara no volen que celebrem el Nadal a la nostra manera.

Quina "Puta Pollença" voleu vosaltres?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb