URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Control ètic de moixos assilvestrats.

Alternativa | 19 Gener, 2007 12:53 | facebook.com twitter.com

Miquel Angel del Refugi d'animals de Pollença ens ha fet arribar aquest escrit
que trobem que es un model a seguir per altres municipis en el control de ètic de 
moixos assilvestrats.  A Pollença fa anys que es fa amb bons resultat.
Aprofitam una vegada més per donar l'enhorabona i les gràcies
 al Refugi  per la seva feina. 
POLLENÇA, MUNICIPI CAPDAVANTER.

 ELPROGRAMA DE CONTROL ÈTIC DE MOIXOS ASSILVESTRAT

Fa una sèrie d’anys l’Ajuntament de Pollença es convertí en un municipi capdavanter en signar un conveni amb la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre (B.V.C.F.) per desenvolupar un projecte pilot de control i protecció de la població de moixos assilvestrats del municipi. La B.V.C.F. és una organització internacional creada amb el propòsit de contribuir a la conservació de la natura a Europa, amb la qual col·laboren la Societat de Zoologia de Frankfurt, el Govern de les Illes Balears, el Ministeri de Medi Ambient i la Comissió Europea.

El conveni que se subscrigué amb la B.V.C.F. tenia una vigència de quatre anys, per a la qual cosa, un cop passat aquest període, l’Ajuntament de Pollença acordà que fos el Refugi d’Animals de Pollença –bon coneixedor de la realitat del municipi i del tracte que mereixen i han de menester aquests moixos- el qui s’ocupàs d’aquesta tasca, tasca que consisteix bàsicament en estudiar l’estat sanitari de la població felina assilvestrada, sacrificar els moixos malalts i castrar els moixos sans, alliberar-los, alimentar-los i mantenir-los en colònies controlades, d’aquí la denominació de control ètic, només els moixos malalts són sacrificats, en primer lloc per evitar la propagació de malalties com la leucèmia i la sida felines altament contagioses i, en segon lloc perquè els moixos són salvatges o semisalvatges i és impossible tractar-los amb medicaments, per la qual cosa se’ls evita un procés dolorós i una llarga agonia que tanmateix acabarà amb la mort. Per tal d’informar la població de l’existència d’aquesta iniciativa s’instal·là a totes les colònies un rètol sobre la feina que s’està fent i de les responsabilitats que  això suposa.

 


 

Aquestes passes, tot i que semblen poca cosa, suposen una dedicació de temps i de mitjans econòmics importants, ja que les despeses de castrar i alimentar els moixos a les seves colònies són considerables, però el suport que sempre ha donat l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pollença a aquest projecte ha fet possible la seva continuïtat. Cal tenir en compte que un cop s’ha iniciat una intervenció en un medi determinat els individus que en formen part (en el aquest cas els moixos) s’adapten a les noves condicions de vida i n’acaben essent dependents, és per això que és inviable la interrupció o modificació del programa en els llocs on fa ja tants d’anys que està en marxa.

Moltes han estat les associacions i institucions d’altres municipis que s’han mostrat interessades en aquest projecte, fet pel qual han visitat les instal·lacions del Refugi d’Animals i les colònies controlades per tal d’intentar posar-lo en marxa en els seus respectius municipis, però és evident que sense les persones adequades que el gestionin i sense el suport econòmic necessari aquest projecte és inviable.

 

L’Ajuntament de Pollença ha estat durant aquests darrers anys un model a seguir i amb el seu suport ha demostrat ésser sensible amb el seu entorn natural i amb els animals que l’habiten. El Refugi d’Animals seguirà treballant de manera constant per mantenir la qualitat de vida dels individus que conformen les colònies controlades, l’únic que cal ara és la participació de tota la població, ja que són nombrosos els casos de particulars que no castren els seus moixos o moixes i quan els neixen noves ventrades les abandonen a les colònies, fet que complica i distorsiona la feina feta i fa que es disparin les despeses.

 

Ja per acabar, el Refugi d’Animals de Pollença vol agrair a totes les persones voluntàries que col·laboren en alimentar i mantenir les colònies, la seva desinteressada tasca, ja que tant si és estiu com si és hivern, plogui o faci calor, s’ocupen d’aquests moixos, del benestar dels quals se senten responsables. El nostre agraïment també als manescals del nostre municipi, ja que sense la seva inestimable contribució aquest projecte no seria realitzable.

 

És evident que el programa de control ètic de la població de moixos assilvestrats aporta beneficis tant al medi natural com a l’entorn humà, ja que se’n fa un seguiment i un control. Amb l’alimentació adequada de les colònies s’evita que agafin malalties derivades de la malnutrició i també que els moixos escampin els fems en l’intent de cercar menjar, i amb la castració se n’evita la proliferació. Així idò, cal seguir treballant per tal de mantenir el llistó ben alt i que el nom de Pollença segueixi associat al seny i a les iniciatives capdavanteres.

 

Refugi d’Animals de Pollença

 

Comentaris

Pepe

Aclariment

Pepe | 19/01/2007, 16:00

Gràcies per l'aclariment, una pena que no hi hagi més civisme, tot aniria millor.
Esperam que aquesta experiència es pugui extendre a altres municipis.

Animalista Convencido

Tot just una cosa

Animalista Convencido | 19/01/2007, 15:15

Com podeu veure en la foto la instal·lació d'aquesta colònia és un poc "cutre", el problema és que vam posar casetes de plàstic, atuells metàl·lics i a l'endemà ens ho havien robat tot, per tant no podem deixar en la colònia res de valor perquè sinó ens ho roben.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb