URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'Adelante i la memòria republicana.

Alternativa | 15 Febrer, 2007 10:38 | facebook.com twitter.com

Perdonau però aquests dies s'han acumulat una mica els articles, fa dies que Pere Josep García ens va enviar aqueste article publicat ja al Balerars i al PIP i  avui al Diario de Mallorca. Com sabeu el llibre de Pere Josep Coll sobre l'Adelante es va presentar el dijous passat. Vaig tenir la sort de poder fer aquesta presentació i poder agrair a l'editor Albert Herranz la seva aposta per fer publicacions a preus populars per recuperar una part de la memòria de Mallorca. També vaig poder agraïr a Pere Josep encara estudiant d'història haver fet aquesta feina, en un temps que molt de gent diu que la joventut no fan gens de profit.

Divendres a una tertúlia a la radio municipal,Cabrer es va dedicar a criticar aquest llibre i al seu autor,  es clar qu hi ha gent que volen mantenir esborrada la memòria de la República. Per desgràcia de Cabrer i altres nosaltres seguim l'esperit de l'Adelante que a la seva capçelera citava a Sócrates: " DIOS ME PUSO SOBRE VUESTRA CIUDAD, COMO UN TÁBANO SOBRE UN NOBLE CABALLO, PARA PICARLO Y TENERLO DESPIERTO".

És trist com la frase “no hem de remoure la merda del passat” ha arrelat. Més trist escoltar per la ràdio municipal de Pollença a una persona que se declara familiar de’n Tomeu del Lloquet, que era un destacat republicà i director d’un periòdic l’any 1931 anomenat Adelante que se feia a Pollença, dir que no se toqui la memòria d’aquest. Aprofitant el moment de glòria a Ràdio Pollença va aprofitar per dir que la plagueta que recentment ha sortit sobre l’Adelante, escrita per en P.J.Coll, deia mentides, que no s’ha de fer història d’aquest temps, que la ferida és recent, que els “comunistes” van matar tanta gent com els feixistes, que Stalin i Hitler es van repartir Polònia, i moltes més bajanades per justificar que no se’n parli dels republicans. El llibre no parla de guerra civil, parla dels republicans pollencins i del seu òrgan d’expressió, és científicament històric i demostra tot el que afirma. Però aquest no és el tema, persones com aquest senyor silencien el que va ser la guerra, qui la va provocar, qui atacava i qui defensava la legalitat, no volen que se recuperi la memòria d’aquells que com Tomeu del Lloquet moriren per voler un món millor i expressar-ho per escrit. Tot amb l’excusa que tots van matar (a Pollença no) i que no hem d’obrir ferides. Les ferides no es tancaran fins que no recuperem la memòria dels silenciats.

 

El podeu comprar a l'Ull viu o fent una comanda a  aquest blog,  a iniciativacp@yahoo.es o a eurxella@yahoo.es

 

Comentaris

xiu xiu

desconcert

xiu xiu | 19/02/2007, 09:30

Tant d'anys de jugar al doble joc, arriba que no saps on ets.

Pepe

Clar

Pepe | 17/02/2007, 17:47

Més clar aigua.

Pere Josep Garcia(Tomeu del Lloquet)

Re: L'Adelante i la memòria republicana.

Pere Josep Garcia(Tomeu del Lloquet) | 17/02/2007, 17:25

Veig que no som l'únic que se n'adona dels disbarats radiofònics d'aquest senyor. Divendres 16 va tornar a parlar d'aquest tema. Entre d'altres coses va dir que ne PJ l'hi havia d'haver demanat informació a ell perquè en te molta sobre en Tomeu del Lloquet. Li recordaré que a un Urxella havia de sortir una biografieta sobre en Tomeu del Lloquet i una foto que no ens va voler donar. A l'exposició de l'abril tampoc ens va voler cedir cap tipus de material. Doncs, perquè va dient tonteries per la radio?
També va dir l'altre divendres que hi ha una persona que signa com a Tomeu del Lloquet, que és d'Esquerra Republicana, i que això no estava bé. Doncs, jo firm com a Tomeu del Lloquet perquè vull reivindicar la seva obra. Crec que i molesta tenir-lo com a familiar. Però per lo que deis no m'estranya gens.

xiu xiu

personatge

xiu xiu | 15/02/2007, 21:21

Peculiar personatge aquest Cabrer.Digne d'estudi, i tal volta un fruit de la por i la repressió, no se en quin ordre.Inicialment reclamant justicia, però la panxa massa plena i massa temps, i el guany fàcil, hi ha que veura com fan canviar la visió del passat, una evolució cap a l'egoisme i l'estupidessa. I nomes faltava que li donassin un micro...

Pepe

Caciquillos

Pepe | 15/02/2007, 12:24

oan hauries pogut escriure a l'Adelante.
La presentació de l'Adelante diu: Las más grandes injusticias sociales que padece la humanidad, acatando los repugnantes designios de los privilegiados, que siempre quisieron tenernos a sus pies, sumisos y esclavos y disponer de nuestras vidas a su antojo.
¿Para qué los necesitamos, si sirven no más para oprimirnos?
¡Abajo todos los privilegios de los grandes caciques y caciquillos y sepultarlos para siempre!

Joan Serra

ADELANTE

Joan Serra | 15/02/2007, 11:46

La història mai s'ha d'amagar, només les mentides. Jo i els altres em tengut la desgràcia de viure en la democràcia del silenci, i mai ens van contar a l'escola res de Pollença ni del moviment a Espanya. La història s'ha de contar, ves si s'ha de contar, però vista objectivament amb tots els pros i contres del contexte pollencí, Balear, Espanyol, Europeu i Mundial. Pel demés no cal perdre temps amb una persona aferrada a exaltar en positiu tot el desgavell urbanític de la "falsa" zona rural. Avançar, segons ell, és destroçar tot el medi amb l'única finalitat de lucrar-se. Li diré al mundo que el jutgin per "apologia del terrorismo urbanístico".Segons ell el poble sempre té la raó, jo també em considero el poble i no li don. Les activitats monetàries no poden crear-se damunt el "CAOS", això és tercermundista i despectiu cap a les regles del joc social-ambiental. Ara el dia que me crusi, també començaré a fer hotels, urbanitzacions,... on me doni la gana, si dona boblers tot s'hi val segons el senyor "Cabrer". Està clarísim que si una família viu d'activitats incontrolades ho passaria malament si els hi lleven. Per això no em de justificar l'activitat, sinó criticar a tots els que han permés que s'arrivés a n'aquest extrem de sedimentació econòmica irregular, sense capacitat real de fer marxa enrera. Ara el poc verd rural que queda, només està a les mans de la moral i ètica de cada individu. Per moltes lleis que facin, jo seria el primer en enviar-los a prendre pel "Kul". L'ordenació del territori és una cosa molt sèria, i aquests "politiquillos" de poble no en són conscients.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb