URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Pressupost participatiu.

Alternativa | 24 Març, 2007 10:01 | facebook.com twitter.com

Actualment la ciutadania es sent cada vegada més allunyada de la  política, per què aquesta no respón a les seves necessitats. Per superar això hem d' avançar cap a una nova democràcia participativa que tingui en compte la ciutadania d'una forma més constant.Quan parlem de participació ciutadana parlem d'influir en la presa de decisions de forma vinculant. No es tracta de consultar determinades decisions a la ciutadania sinó de traspassar-los el poder.

A la conferència de dimecres Marc ens va parlar de dos processos de participació ciutadana que nosaltres volem implantar a Pollença, a continuació detallam com fan els pressupost participatius. El Figaró només té 1.000  però la primera ciutat que va aplicar els  pressuposts participatius Porto Alegre té una població de 1,500.000 habitants , la  idea es pot aplicar a qualsevol municipi, només canvia la metodologia.

Pressuposts participatius.

 El pressupost municipal és la principal eina de gestió d'un Ajuntament, on es concreten les despeses que es faran al llarg de tot l'any. Als  Pressuposts Participatius, és la ciutadania la que directament decideixi com es gasten els diners municipals anualment.

Al Figaró durant l'any 2004 un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una subvenció de la Diputació, va estar elaborant conjuntament amb la ciutadania un mètode per fer el pressupost participatiu a partir del 2005. Es important saber que s'ha de dedicar una part del pressupost per informes tècnics i dinamitzadors de participació ciutadana.

Després  d'imaginar el municipi que volem en  el futur . La gent ha de fer  propostes d'accions per ser incorporades a la despesa del pressupost municipal de l'any següent. Al Figaró cada ciutadà/na i cada entitat pot fer 2 propostes.
  Posteriorment es fa el filtre i valoració econòmica. Es fa un primer filtrat més tècnic en què s'agruparan les propostes que són similars i es descarten aquelles que no siguin legals, que no siguin competència municipal, que siguin tècnicament inviables, que superin el límit econòmic (al Figaró 24.000 euros per proposta), que siguin ambientalment insostenibles o que fomentin l'exclusió social. Un cop fet aquest filtre, les propostes són valorades econòmicament i enviades a tota la ciutadania perquè les voti, i així s'obté un ordre de prioritats de totes les propostes.

Després es fa la votació per la ciutadania.  Cada ciutadà/na pot votar les 10 propostes que més li agradin i això permet obtenir un ordre de prioritats. Finalment, la Comissió Permanent de Participació Ciutadana defineix quines són les propostes que formaran part del Pressupost Municipal de l'any següent, i ho fa aplicant els següents criteris:
a) La votació feta per la ciutadania. Aquest criteri tindrà un pes del 75 per cent sobre el resultat final.
b) Adequació a la visió de futur del municipi en base al Taller de Futur. Aquest criteri tindrà un pes del 15 per cent.
c) Si cobreixen o no necessitats bàsiques (entenent per necessitats bàsiques: salut, treball, habitatge, educació o seguretat). Aquest criteri tindrà un pes del 10 per cent.


Amb l’aplicació d’aquests criteris, s'obté l’ordre de prioritats definitiu i s'escullen les propostes que queden en les primeres posicions fins a assolir el límit econòmic del pressupost participatiu,en el cas del Figaró la quantitat de diners que es posen a participació és de 100.000 euros. Aquests, s’hauran de repartir entre les 4 àrees de l’Ajuntament: Serveis Urbans, Medi Ambient i Participació, Serveis Personals i Promoció Econòmica, i cadascuna d’aquestes àrees haurà de tenir almenys una proposta en el resultat final. Per això les propostes hauran de ser d’un màxim de 24.000 euros. Per garantir que es fan tant coses grans com coses petites, en el resultat final no hi podrà haver més de quatre propostes que valguin més de 15.000 euros.

Montevideo, un exemple de pressupost participatiu. 

 

 A continuació els projectes que van sortir votats al 2005 i s'han fet al 2006 al Figaró.

 

1- Un parc per a tothom que inclogui un espai infantil

2- Estudi de viabilitat del túnel Figaró-Tagamanent

3- Controlem el soroll

4- Reforma de les escales de l'Àngelus

5- Reparar el repetidor de TV incorporant la TDT

6- Neteja de la llera de la Riera

7- Arranjament i manteniment de les piscines municipals

8- Facilitar l’accés dels joves a l’habitatge 

9- Recuperació de les fonts municipals

10- Cuba per l’ADF de les piscines municipals

 

Comentaris

Pepe

Filtres

Pepe | 25/03/2007, 16:04

Com diuen " en todos los lugares cuecen habas", actualment els favoritismes són la moneda comú, amb el tema dels pressuposts tothom té les mateixes oportunitats.

Animalista Convencido

Re: Pressupost participatiu.

Animalista Convencido | 24/03/2007, 23:42

Molt bona idea el tema dels pressupostos participatius, però hi ha recordar que estem a Pollença on hi ha "capos", perdó "capes" i alguna altra cofradia o associació que no se sap molt bé que fan però a la qual no es pot ofendre. i naturalment el "salvapatrias" de torn, personalitzat en algun president d'alguna associació sense ànim de lucre i que no es perd una foto.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb