URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Metalls pessants al Torrent 3.

Alternativa | 25 Març, 2007 10:13 | facebook.com twitter.com

Avui al Última Hora i al Balears podeu trobar un article sobre l'estudi de metalls pessants al Torrent de San Jordi que ja havien comentat a aquest blog; metalls pessants al Torrent de San Jordi 1 i 2 En nostre cas precisament el dimecres havien presentat a l'Ajuntament un recurs de reposició demanant l'estudi

No sabem si la periodista ha partit de notre blog, de la nota de premsa que els havien enviat amb el mateix text ( el 5 de març), o d'altre font. No és la corresponsal de Pollença ( la notícia la firma Laura Morral de Palma) i no ens cita. Nosaltres havien seguint demanant l'estudi,  ja que des de gener no havien obtingut resposta alguna per part de l'adminsitració municipal, i justament aquest dimecres havien presentat un recurs d'alçada demanant l'estudi.

També aquesta setmana un veï ens havia comentat que a la Conselleria de Salut s'havien posat molt nerviosos quan havia anat amb una mostra d'aigua del seu pou demanant un anàlisi de metalls pessants i que la final s'havien negart a fer-li l'anàlisis.

El que nosaltres no sabem és si realment els límits de cadmi i arsènic superen els límits legals permesos com diu la pèriodista. Amb les dates que tenim ( no tenim l'estudi sencer), sabem que en  el cas de l'arsènic només a una mostra sortia elevada ( per tant científicament no era significativa), en el cas del cadmi  les concentracions són altes però no sabem si són legals

Esperam que ara que ha sortit la notícia l'Ajuntament doni tota la informació de la que disposa i faciliti als particulars anàlisi de l'aigua dels seus pous  per tranquilitzar-les.

A continuació article del  Balears.

Imatge del torrent al seu pas pel pont romà de http://www.schwarzaufweiss.de/spanien/mallorca-nordosten5.htm

 

Un estudi supervisat per l'IMEDEA a finals de 2006 ha detectat una gran concentració d'arsènic i de cadmi en el torrent de Sant Jordi i a la badia de Pollença que supera, en alguns punts, els límits naturals i legals permesos.

Es tracta de dos metalls pesants als quals s'atribueixen efectes de contaminació ambiental, toxicitat i ecotoxicitat. No només això. Segons el mateix estudi, el fet cobra rellevança perquè «en el cas que es trobin concentracions d'aquests elements superiors a les habituals es converteixen en un perill pel medi, per la flora i la fauna i fins i tot per la salut humana».

Concretament, aquest estudi té per títol «Anàlisi de les concentracions de metalls pesants en el torrent de Sant Jordi de Pollença. Efectes dels abocaments actuals i històrics de l'EDAR en el torrent», i ha estat realitzat per Maria Cerdà, llicenciada en Ciències Ambientals i supervisat per un tutor, Antonio Tovar, i un director, Xavier Domènech, profesor i investigador de la UAB. La investigació detalla que les acumulacions d'arsènic, en el sediment, es donen sobretot a la badia de Pollença i en menor mesura a la part alta del torrent. Però, a banda del subsòl, els resultats de l'analítica també revelen que aquest semimetall es troba acumulat dins l'aigua en quantitats «notablement superiors als límits naturals». El pitjor del cas però, és que també ha localitzat concentracions de cadmi que «sobrepassen, ja no només els límits naturals, sinó també els legals establerts per la directiva 83/513/CEE». En el sediment, la seva penetració augmenta de «forma gradual» des de la part alta del torrent cap a la badia.

Aquesta anàlisi maneja distintes hipòtesis per explicar les causes d'aquesta contaminació ambiental. Pel que fa a l'acumulació d'arsènic, ho atribueix a l'existència d'una font històrica, les restes de la qual romanen a l'interior del subsòl. En canvi, la permanència del cadmi podria estar causada per abocaments no controlats a la part alta del torrent o pels efectes d'aigües subterrànies.

Aquest estudi, que és la investigació de final de carrera de Maria Cerdà, ha analitzat el comportament i les concentracions de diversos metalls (alumini, arsènic, cadmi, cobalt, coure, ferro, manganès, níquel, plom, vanadi iizinc) en l'aigua, els sediments i aigües intersticials, amb l'objectiu d'identificar els contaminants metàl·lics acumulats en aquests punts durant les últims anys. Els resultats alerten «de forma especial» sobre els nivells dels metalls mencionats.

Per a l'anàlisi s'ubicaren punts de mostreig: 3 abans d'arribar al municipi i 2 després del poble i abans de l'emissari de l'EDAR, 6 després de l'emissari i 5 punts més a la badia del Port de Pollença fent un arc davant la desembocadura del torrent. La mostra de sediment era recollida dels primers 10 centímetres. Pel que fa a la recol·lecció de l'aigua s'usà una bomba manipulada en condicions ultranetes i en el cas de l'aigua intersticial s'extragué amb una xeringa de la continguda en les partícules del sediment.

 

Comentaris

JRV

temor

JRV | 26/03/2007, 18:19

M'asusta que un tema d'aquesta importancia i rellevança es pugui tractar en clau electoralista, es a dir, embullosa, i no en clau cientifica que demana el màxim interes públic.
A pesar de ser un perfecte ignorant en questions cientifiques, en la lectura de la nota de Maria Perelló trobo a faltar algunes coses:
-Si es varen controlar varis punts de mostreig, quin punt va evidenciar mes contaminació, i per tant, per eliminació, va acostar mes al posible focus?
-Si no s'han fet altres mostreijos a altres torrents de Mallorca que tenen les mateixes circunstàncies i morfologia, es de suposar que estan per l'estil del torent de St. Jordi.
-Una experiencia viscuda a l'any 1993, agost, en que es va produir una contaminació masiva de les aigües subterranies entre el torrent de St. Jordi i el Port, produida pel mateix ajuntament a l'abocar aigües fecals de mitg Pollença a un avenc del torrent, hem fa desconfiar de les autoritats sanitàries.

Pepe

toorent no badia

Pepe | 25/03/2007, 21:33

L'estudi és del torrent, només hi ha un punt de mostra a la badia que és a la desembocadura del Torrent. La contaminació és a tot el torrent.

JRV

sospites

JRV | 25/03/2007, 20:32

Una sospita meva es que a part dels abocaments històrics durant anys procedents del mal funcionament de la depuradora, de la base, i de punts no conectats a la xarxa de claveguram, i que avui en dia sembla no es produeixen, la zona voltant a Can Berenguer fou durant anys un focus de contaminació quimica, no se si actualment continua, ni se si la depuradora de Formentor es controla i funciona, ni si juntament amb la ampliació que es preveu, també es preveu l'ampliació de la depuradora.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb