URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminada per la Pollença republicana.

Alternativa | 30 Abril, 2007 08:36 | facebook.com twitter.com

La motivació per fer aquesta caminada per la Pollença republicana va venir de que poca gent coneix els llocs que tingueren un protagonisme rellevant a aquesta època. Aquesta caminada pretenia ser un espai de record, memòria i justícia, i reivindicació del que va ser una època d’il·lusió i esperances. I que tants d’anys han intentat silenciar.

 

Cal tenir clar que el parlar de República no es parlar de Guerra Civil. Mos limitàrem a parlar de la República ja que crec important aquest període, per ser un moment d’explosió de llibertats i de vida cultural, política i associativa. Al parlar de República quasi sempre s’acaba parlant de Guerra, de mort i de repressió. Però s’ha de tenir en conte que el període republicà és una època de llum i d’esperança, i no d’obscuritat. La majoria de llibres i de treballs sobre la guerra comencen amb la República, cosa que crea un subconscient de que les dues coses van unides, que gairebé siguin conseqüència una de l’altre i l’altre de l’una.

 

A Pollença al tenir notícia de la proclamació de la República a la resta de l’estat, els republicans pollencins corregueren cap al Centre Republicà a proclamar la República, i una banda de música va recórrer els carrers del poble tocant cançons com l’Himne de Riego o La Marsellesa

 

Al saxo Miquel Amengual tocant l'himne de Riego. A la bandera Pere de la Punta.

Al text Pere Josep García i a nostre cor Guillem Payeras. 

I fou des d’allà, (c/monti-sion 6) que començarem l’itinerari per la Pollença republicana. Allà en Pepe ens va proclamar la república com si féssem un salt en el temps i ens situéssim a l’any 1931. Al discurs li van succeir les notes d’un himne de Riego sortit del saxo d’en Miquel Amengual. Després de parlar del Centre Republicà varem explicar un poc el que foren el Centre Republicà Federal (plaça de l’Almoina, 6-Antoni Maura, 26-c/Major, 1) i l’Agrupació Socialista de Pollença(Costa i Llobera,1). En Pere Josep Coll (PJ) ens va parlar un poc del que va ser l’Adelante i varem explicar alguna cosa de la vida associativa i cultural i del Club de Solteros – Joventut Pollencina(Plaça de l’Almoina,5,Bar Alhambra-Miquel Costa,20-Miquel Costa,5) el Centre Artístic (Antoni Maura, 32) i l’Associació d’Amics d’en Costa.

Al arribar a la Plaça vella, que en aquella època li van canviar el nom pel de Plaça Galan i Garcia Hernàndez en honor als dos màrtirs que van fer el pronunciament de Jaca van caure quatre gotes. Després varem anar cap a plaça per explicar una mica l’obrerisme i els sindicats: La Confianza(Colom,5-Canonge Alzamora,7-Temple,2), Unió Obrera de Pollença, Sindicat Agropecuari de Pollença, Aliança de Llauradors(Colom,3), Cercle Catòlic d’Obrers i Acció Catòlica.(Pl. Seglars), Federació Patronal de Pollença(Costa i Llobera,4). I després els partits polítics de caire conservador: Acció Popular Agrària(Colom,3) versió mallorquina de la CEDA i el Cercle Republicà de Centre(Plaça de la Llibertat 5, a l’hotel Cosmopolita, actual Juma), antics liberals seguidors de Joan March.

A la plaça major, antiga plaça Llibertat des de la primera república en Pepe ens va contar unes quantes anècdotes anticlericals dels republicans pollencins i na Tonyi va llegir-nos dos poemes anticlericals extrets de l’Adelante. També varem fer menció a la plaça que hi ha davant el Club Pollença que abans es deia Alfonso XIII i els republicans li van posar plaça 14 d’abril.

Al final varem anar a parlar del canvi de nom dels carrers Roser Vell per Gabriel Alomar on Pere de la Punta va llegir-nos un poema sobre aquest que van fer els de l’Adelante. I el carrer Guillem Cifre, nom que li van posar els republicans, abans és deia Desbach, nom d’una família poderosa de Pollença.

Per acabar vam parlar un poc del que era en Guillem Cifre de Colonya i la seva escola, el banc, el sindicat i la seva influència.

Tot va anar acompanyat dels comentaris de l’amo en Guillem Payeras. Va ser un dia especial per jo, i amés tot va quedar en família i va acabar molt bé: al bar de l’estació.

Només hem queda agrair a les persones que van participar i dir: Salut i República.

Comentaris

Garci

Re: Caminada per la Pollença republicana.

Garci | 30/04/2007, 16:48

Primer de tot, gràcies Pepe. En querpii no se si hagués canviat d'opinió, però ho vaig fer lo millor que vaig poder. L'abril de República per jo ha estat un èxit només perquè he vist com en Guillem Payeres disfrutava, com en Francesc cantava, i, lo millor, com tothom va sortir content de la xerrada de na Tonyi. L'any que ve, nés i millor!
Lo del Miquel Capllonch és una vergonya. Una al·lota em va dir que estava tot en ordre i que no hi havia res malament, que no se de que ens queixavem...jo vaig pensar que alhomillor tenia raó. Però la sorpresa va venir quan la vaig veure per la tele devora en Matas inaugurant l'escola. Se veu que és algo important allà dins.
I lo del refugi, una inauguració més abans de les eleccions. Personal? quin personal? o és que els han donat vacances abans de començar?
Tot Plegat és molt trist.

Pepe

Perdona animalista

Pepe | 30/04/2007, 15:52

Perdona animalista he vist que has comentat l'article de Karl a Carlinho al final he decidit penjar l'article demà ( no volia restar protagonisme a la feinada que ha fet Pere.

Pepe

Molt bé Pere

Pepe | 30/04/2007, 15:50

Quina pena no contar amb querpii, igual canviaria la seva idea dels joves en general i de tu persona en particular.
Té molt de mèrit el que has fet. El més ecmocionana era veure com Guille Payeras anava recordant anècdotes d'aquella época, però el que em va encantar es veure la cara de la gent quan va sonar la Marsellesa, l'himne de Riego...

Pepe

1931-2007

Pepe | 30/04/2007, 15:48

La República va fer un esforç com mai s'havia, ni s'ha fet, per impulsar l'educació a Espanya i acabar amb el caciquisme, relacionats amb aquest temes ens han arribat la queixes en referència a dos edificis recentment inaugurats a Pollença

Respecte al nou col·legi Miquel Capllonch del Port de Pollença, tres mesos després de la inauguració, encara funciona amb el comptador d’obra i per tant l’ascensor del centre no funciona, seria una temeritat posar-ho en funcionament, atès que la qualitat del corrent que dóna aquest tipus de comptadors oscil·la molt i podria danyar molt seriosament la maquinària. El resultat de això és que cada dia s’ha de pujar en braços a un nin amb problemes de mobilitat. Trist.

Igualment el refugi del Pont Romà, a pesar d’haver estat “inaugurat” també es troba encara tancat, i hem rebut queixes de com s’està contractant al personal del refugi per la manca de transparència i informació, ens arriben queixes de favoritisme i el responsable una vegada més és el soci d’UM; Martí Ochogavía (UNPI).

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb