URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La fàbrica de Can Morató I.

Alternativa | 18 Juny, 2007 09:53

A un comentari Santiago ens deia que “me encantaría que esta legislatura se diera alguna solución a la Fábrica. Tal como está es "un niu de puçes i paparres" y suerte que nunca a habido una desgracia de gente que haya podido entrar en su interior.”

Per fer una pluja de idees sobre el tema i cercar solucions a un del problemes eterns de Pollença pens que hem de conèixer una mica la història de la fàbrica de catifes de Can Morató, ja que evidentment el que li dona valor a l'edifici és la seva importància a la història de Pollença i els seus valors arquitectòniques.

La fàbrica de catifes de Can Morató se situa a la part Nord de la Vila de Pollença, a la carretera que surt cap al Port de Pollença, entre el torrent de Sant Jordi i el camí Juanot, prop de la carretera de Lluc a Pollença a un terrenys que estaven qualificats com a Sòl urbanitzable no programat-2, adjunt a un sòl urbà i prop també d’una zona d’equipament.

Al BOIB 85 del 12 de juny de 2001 podeu trobar la incoació d’expedient de declaració de bé catalogat i inclusió al catàleg insular del patrimoni de Mallorca de l’antiga fàbrica de catifes de Can Morató. Un interessant document ja que a més de la declaració de Bé Catalogat a favor de l’antiga fàbrica de catifes Can Morató, podeu trobar una petita història i una descripció de l'edifici.

Resumint els fets més importants. L’impulsor de Can Morató va ser Rafael Morató, gendre de Pere Bosch Oliver, propietari d’uns tallers de catifes a Esporles. Per assegurar-se que l’empresa funcionaria varen instal.lar una sèrie de telers pels corredors de Claustre de Santo Domingo. Vist l’èxit comercial de la producció, l’any 1922, es va construir a l’entrada del poble per la carretera del Port, la fàbrica que actualment coneixem.

L’empresa de can Morató va produïr catifes d’alta qualitat que eren exportades a Barcelona, Santander, Bilbao i Sant Sebastià. Hem de dir que el primer falangista de Pollença, del que se'n tenen dades, va ser el fil de Rafel Morató; Pere Morató Bosch, que quan encara era estudiant amb 16 anys, es va donar d'alta el 4 de febrer de 19361 . Durant els anys de la Guerra Civil la fàbrica va continuar activa amb la fabricació de mantes i sacs de llana.

L’èxit de la producció va permetre el funcionament de la fàbrica de Pollença i una altra que es va instal.lar a Alcúdia. La fàbrica va romandre activa fins els anys 1959-1960 en que va deixar de funcionar, entrant l’edifici en un estat d’abandó que dura fins avui.

En quant al seu valor artístic destaca la façana principal amb un llenguatge eclèctic on predominenelements del regionalisme i altres de procedència noucentista, com la torre o les impostes. Pel que fa als materials, és de destacar en aquest conjunt i tenint en compte l’any de construcció, la combinació de materials “moderns” com ara el formigó armat per a l’estructura i la coberta amb la construcció de murs d’una espècie de tapial o compost, una espècie de formigó com molt primitiu fet a base de terra, grava i segurament algun aglomerant com el ciment mallorquí. És a dir, que no només en la composició de la façana sinó fins i tot en l’ús dels materials es pot copsar aquest eclecticisme del que es parlava al descriure l’estil de la façana de la fàbrica. Aquesta fàbrica és una mostra del principi de l’aplicació i experimentació amb els nous materials, quan encara s’usaven aquests nous materials amb formes del passat, pròpies d’altres materials.

Acord de declaració com a bé catalogat i inclusió al catàleg insular del patrimoni històric de Mallorca a favor de l’antiga fàbrica de catifes, can Morató, Pollença Boib 12-03-2002.

A galopar de Paco Ibañez. 

 

Demà més. 

 1.- LA FALANGE A MALLORCA ENTRE LA REPÚBLICA I EL PRIMER FRANQUISME: ESPECTRE SOCIOPOLÍTIC.  Ramon Morote Pons.

Respecte a l’immoble de la fàbrica cal dir que respón a la tipologia fabril més comuna, està localitzada a les afores del nucli urbà i pròxima a una torrent i se configura a partir d’uns grans espais on poder ubicar maquinària i obrers, de planta rectangular, sòtils a dues vessants i grans obertures laterals per millorar l’entrada de llum.

El taller estava format per tres grans sales, o sales principals, a més d’altres departaments.

La sala de la maquinària, on es feia tot el procès d’elaboració de la llana, des que la llana arrivaba fins que es convertia en troca.

La sala de la tintoreria, on es tenyia la llana. A aquesta sala hi havia unes piques o “barques” on es posava el producte per tenyir i unes calderes grans per encalentir l’aigua. Just a la vora d’aquesta sala hi havia una dependència on s’aixugava la llana ja tenyida.

La sala dels telers era la tercera gran sala i estava situda davant la sala de la maquinària, separada pel pati central.

A part d’aquestes dependències, necessàries per dur endavant totes les tasques de producció, també hi havia la casa dels amos, avui pràcticament esbucada, i altres dependències més petites destinades als dibuixants, així com a d’altres dedicades a magatzem, fusteria, ferreria, despatxos, etc.


Comentaris

Fabricador de ideas

Can Morató

Fabricador de ideas | 10/02/2012, 23:54

Las casas que son BIC, no pagan IBI. Eso de que no reciben ayuda es mentira.No pagar IBI es una ayuda importante. Ya nos gustaria a todos no tener que pagar IBI, que ultimamente se ha puesto por las nubes en Pollença y más va a subir con la subida que ha hecho el Rajoy de los cojones. Es más, yo me cuido de que mi casa no se caiga, las que son BIC que hagan lo mismo, y si no pueden, pues que la vendan, que no esta prohibido, o que la cedan por un periodo concreto a la administración, que la alquilen por un precio simbólico unos años a cambio del mantenimiento, etc... Pero en esta isla de fenicios, o haces un gran negocio o prefieren que sea una ruina. Que me la alquilen a mi por un precio simbólico y la pongo al dia!.

Pepe

Re: La fàbrica de Can Morató I.

Pepe | 10/02/2012, 23:02

Gràcies Santiago respecte al que va passar al 2003 poca cosa puc dir; jo anava per primera vegada a una assemblea conjunta d'IU i els Verds a Pollença que va ser un desastre i que va acabar sense candidatura.
Respecte al tema dels creuers ara que es posarà en marxa el consorci es un bon tema per tractar entre Ajuntament i iniciativa privada.

Santiago

CAN MORATÓ

Santiago | 10/02/2012, 22:24

Buenas noches a todos:
Interesante lo que nos comenta Miquel Serra de Gayeta, aunque le falle un poco la memoria...
El programa electoral del PSOE del 2003 es uno de los mejores programas electorales que se han presentado en Pollença. El problema es que ni ellos mismos fueron capaces de defenderlo, empezando por el propio Serra de Gayeta. Para aclarar a este, comentarle y recordar a todos, que la cifra que pactaron con el propietario de la Fábrica, Rafael Morató fue de 90 millones de pesetas. Así fue anunciado en prensa, con foto conjunta de Serra de Gayeta y Rafael Morató delante de la propiedad de este último. En cuanto a la apuesta socialista en relación a la Fábrica era única y exclusivamente convertirla en un centro cultural, véase video de campaña. Por cierto, un video extraordinario que ningún otro partido ha sido capaz de repetir...
En referencia a la posibilidad de que en la bahía de Pollença fondeen cruceros, igual como se hace en Nice o Canes, sigue siendo una buena idea, factible y con muchas posibilidades de éxito y con muchas repercusiones laborales. Simplemente hay que ponerse a trabajar en ello y nadie lo ha hecho. Durante la legislatura que Serra de Gayeta fue "líder" de la oposición, no fue capaz de presentar ninguna moción al respecto, al igual que no fue capaz de presentar ninguna moción sobre ninguno de los diez puntos de ese programa electoral. Como decía Rajoy a Rubalcaba hace unos días, lecciones las mínimas.

Pepe

Re: La fàbrica de Can Morató I.

Pepe | 10/02/2012, 15:37

Hola Miquel gràcies per participar, evidentment la situació ha canviat molt des del 2003. Em consta que ha hagut diverses negociacions amb els propietaris de la fàbrica per la compra de la mateixa, l'anterior batle em va comenta que en una ocasió ja estava tot preparat per signar i que al final els propietaris es van despenjar amb la petició d'unes recalificacions de terrenys. Actualment evidentment l'Ajuntament no està en condicions de comprar la fàbrica però ara que l'Ajuntament està arreglant els desperfectes de la fàbrica no n'hi ha excusa per no sancionar als propietaris pel que és una infracció molt greu a la Llei de Patrimoni; el seu deure de conservar un bé catalogat .

Respecte a l'arribada dels creuers a Alcúdia és una bona notícia, la distància és petita i el que cal és atreure a la gent a Pollença.

Arqueòleg

Re: La fàbrica de Can Morató I.

Arqueòleg | 10/02/2012, 11:09

Miquel, pareix que parles dels anys 50 i en realitat només fa 8 o 9 anys que te presentares i que féreu aquell programa electoral fantasiós. També dius que no teníeu la informació, però la llei de patrimoni és més antiga que 8 anys. La informació hi era: tal vegada no us va interessar trobar-la.
No et posis nostàlgic, no varen ser bons temps aquells tampoc.

Miquel Serra de Gayeta Martí

Fabrica de Can Morato

Miquel Serra de Gayeta Martí | 10/02/2012, 08:54

Soy Miquel Serra de Gayeta;probablemente os acordeís de que fui el cabeza de lista y posteriormente el portavoz en la oposición de la candidatura del PSIB-PSOE en el 2003.Os puedo aclarar que el precio que suponíamos para la Fabrica debia superar de poco el millón de euros y nuestra ilusión era poder dedicar la mitad del edificio a centro cultural y social y la otro mitad a la iniciativa privad(quizá, un pequeño multicine o ...un espacio nocturno para los jóvenes "controlado" por la proximidad a Pollença y los otros usos del recinto ...)que hubiera ayudado a soportar la carga económica.Pero eran otras épocas y no teníamos ni la información ni la sensación de la tempestad que se acercaba. Asta en la carta a los Reyes que era el programa electoral escribimos un palacio de congresos para el Moll.
Sin que venga a cuenta hoy he recordada, al escuchar por la radio que Alcudia sera escala de alguna ruta de cruceros,que esta idea importante y barata tambien la pusimos sobre la mesa.Que tiempos aquellos...

Garci

Re: La fàbrica de Can Morató I.

Garci | 10/02/2012, 08:43

Realment amb el tema de la fàbrica és al contrari del que comentes: han primat els interessos privats que l'interès públic. Amb la llei a la mà la fàbrica s'hagués pogut expropiar i ara seria del poble i no un mort que els propietaris no poden mantenir. I ho crec que a ells no els agrada deixar caure l'edifici.

MARGLIDA CARBONELL

LA FABRICA DE CAN MORATO

MARGLIDA CARBONELL | 09/02/2012, 16:44

HOLA GARCI. HOY HE PODIDO ACCEDER A TU COMENTARIO.
EVIDENTEMENTE SE PUEDE VENDER Y COMPRAR, PERO LAS CONDICIONES A LAS QUE ESTAN SUJETAS ESTE TIPO DE CONSTRUCCIONES HACE CASI IMPOSIBLE ESTE TRAMITE. TE ASEGURO, PORQUE ME CONSTA QUE LOS PROPIETARIOS DE ESTE TIPO DE EDIFICIOS, NO DESEAN EN MODO ALGUNO VER COMO SE VA DETERIORANDO, PORQUE HAN VIVIDO OTRO MOMENTO HISTORICO EN DONDE SUS FAMILIARES INVIRTIERON EN ELLO TODAS SUS ILUSIONES Y TAMBIEN ME CONSTA QUE EN EL CASO QUE NOS OCUPA SU PROPIETARIO ACABO MUY ENFERMO Y OLVIDADO. INDUDABLEMENTE CREO QUE LOS PORPIETARIOS TIENEN SUS OBLIGACIONES, PERO TAMBIEN CREO QUE NO HAY UNA VOLUNTAD REAL DE DARLE EL MEJOR TRATAMIENTO POSIBLE. EXISTEN DEMASIADOS INTERESES POLITICOS O DEL TIPO QUE SEA, PERO LO QUE NO PRIMA ES EL BIEN, POR EL BIEN DE LOS INTERESES DEL PUEBLO Y NO DE LOS INTERESES PRIVADOS

MARGLIDA CARBONELL

LA FABRICA DE CAN MORATO

MARGLIDA CARBONELL | 09/02/2012, 16:44

HOLA GARCI. HOY HE PODIDO ACCEDER A TU COMENTARIO.
EVIDENTEMENTE SE PUEDE VENDER Y COMPRAR, PERO LAS CONDICIONES A LAS QUE ESTAN SUJETAS ESTE TIPO DE CONSTRUCCIONES HACE CASI IMPOSIBLE ESTE TRAMITE. TE ASEGURO, PORQUE ME CONSTA QUE LOS PROPIETARIOS DE ESTE TIPO DE EDIFICIOS, NO DESEAN EN MODO ALGUNO VER COMO SE VA DETERIORANDO, PORQUE HAN VIVIDO OTRO MOMENTO HISTORICO EN DONDE SUS FAMILIARES INVIRTIERON EN ELLO TODAS SUS ILUSIONES Y TAMBIEN ME CONSTA QUE EN EL CASO QUE NOS OCUPA SU PROPIETARIO ACABO MUY ENFERMO Y OLVIDADO. INDUDABLEMENTE CREO QUE LOS PORPIETARIOS TIENEN SUS OBLIGACIONES, PERO TAMBIEN CREO QUE NO HAY UNA VOLUNTAD REAL DE DARLE EL MEJOR TRATAMIENTO POSIBLE. EXISTEN DEMASIADOS INTERESES POLITICOS O DEL TIPO QUE SEA, PERO LO QUE NO PRIMA ES EL BIEN, POR EL BIEN DE LOS INTERESES DEL PUEBLO Y NO DE LOS INTERESES PRIVADOS

Garci

Re: La fàbrica de Can Morató I.

Garci | 05/09/2011, 11:39

Bones Margalida. Això que comentes no és cert del tot. Un edifici BIC es pot vendre, comprar, etc. L'únic que si vols fer-hi obra has de passar per una comissió d'urbanisme i que sigui aprovat.

MARGALIDA CARABONELL

la fabrica de can morató

MARGALIDA CARABONELL | 05/09/2011, 10:12

PARECE SER QUE LO PEOR QUE PUEDE PASARLE A ALGUIEN QUE TIENE UN EDIFICIO EMBLEMATICO ENTRE LOS BIENES FAMILIARES, ES QUE S SEA DECLARADO BIC.
AL CONTRARIO DE LO QUE PODRIA PARECER EN UN PRINCIPIO A LO UNICO QUE TE DA DERECHO ES A MANTENER EL EDIFICIO, AUNQUE NO TENGAS POSIBILIDADES ECONOMICAS. YO PENSABA QUE SE RECIBIA ALGUN TIPO DE AYUDA PARA ESTE FIN. PERO BIEN AL CONTRARIO NO PUEDES NI VENDERLO NI INTENTAR HACER EN EL ALGUN TIPO DE ACTIVIDAD PARA ASÍ PODER MANTENER EL EDIFICIO. SE ENTRA EN UNA ESPECIE DE LIMBO SE DEJA CAER EL EDIFICIO HASTA TAL PUNTO QUE YA CASI NO QUEDA NADA APROVECHABLE DE ÉL. ES UNA VERDADERA LÁSTIMA EN UN EDIFICIO DE ESTAS CARACTERÍSTICAS LO HUBIERA PODIDO ADQUIRIR ALGUN ORGANISMO AUNQUE FUERA A UN PRECIO INFERIOR AL DE MERCADO, PERO POR LO MENOS SE HUBIERA MANTENIDO. AHORA NO SE MUY BIEN CUAL ES LA SOLUCION. PERO INDIDABLEMENTE QUE LO CATALOGUEN BIC, PARECE SER QUE ES FIRMAR SU SENTENCIA DE MUERTE. NO CREO QUE EN NINGUN LUGAR, POR LO MENOS DE EUROPA, PASE ALGO ASÍ

Ventura Sala

La fàbrica de Can Morató

Ventura Sala | 07/02/2008, 12:55

Hola, si, m'em recordo de tú. Moltes gràcies una altra vegada, intentaré entrà en contacte amb en Pere Salas.
Ventura

Garci

Re: La fàbrica de Can Morató I.

Garci | 02/02/2008, 12:18

Hola Ventura, no se si et recordes de jo, te vaig fer arribar uns llibres sobre la fàbrica. La veritat és que som jove i no conec a la gent que encara resta viva i que hagi treballat a la fàbrica. Lo millor que pots fer és posar-te en contacte amb en Pere Salas, historiador, bibliotecari i arxiver de Pollença i professor a la UIB.
Si un dia investigues i en treus alguna cosa ens ho podries fer arribar, és un tema que m'interessa.
Salut.

ventura Sala Perez

fabrica Can Morato

ventura Sala Perez | 02/02/2008, 11:50

Hola, sa meva padrina va fer feina en aquesta fàbrica als anys 20, qualcú em pot informar d'ella. Nomía:Maria Sala Torres, me han dit que va esser encarregada. Ella era de Son Alegre-Santa Catalina
Ventura Sala Perez

Pepe

PSM i fàbrica

Pepe | 19/06/2007, 16:58

He comprovat que al programa del PSM parla de l'edifici de Sant Domingo com possible Ajuntament, de la fàbrica no he trobat res res.

SANTIAGO

SI

SANTIAGO | 18/06/2007, 17:03

en eurxella

Pepe

Propuesta PSOE

Pepe | 18/06/2007, 17:00

Ya te he contestado, podías contar cual era l apropuesta concreta del PSOE hace cuatro años?

SANTIAGO

SI, TENGO ESA INFORMACIÓN

SANTIAGO | 18/06/2007, 16:13

Pepe mira el correo de urxella

Pepe

Opinión

Pepe | 18/06/2007, 16:08

Hola Santiago esta parte de la que hablas del PSOE tenía prevista comentarla mañana. Del proyecto del 2003 me comentaron que había la posibilidad de comprarla a medias con la fundación Peter Maffay. sabes qué cantidad pedían los propietarios?
Cómo tú dices es increible que un partido presente un proyecto estrella en el 2003 y lo haga desaparecer sin explicaciones en el 2007.
Para edificio consistorial no me gusta, demasiado lejos dle centro.

SANTIAGO

MUY INTERESANTE FRALOKUS

SANTIAGO | 18/06/2007, 15:36

Comparto contigo generar una tormenta de ideas con propuestas para reconvertir la fábrica en algo.
La propuesta del PSM es interesante, por qué no?
En la campaña electoral del 2003, el PSOE organizó "una jornada de puertas abiertas" en la fábrica de Can Morató. Tube la oportunidad de visitar la Fábrica por dentro, y aunque el paso de los años es evidente, evidente es que es impresionante.
Los socialistas llevaban en el programa electoral de 2003 una buena propuesta, pero esta se difuminó y nunca más se supo. En el programa de 2007 no he visto ninguna referencia. Creo que es una pena, porque aquella era una muy buena propuesta.
Sigamos escuchando haver que nos dice la gente.

fralokus

Re: La fàbrica de Can Morató I.

fralokus | 18/06/2007, 15:24

Hola Santiago, creo que tu preocupación por el actual estado de la fábrica los compartimos muchos, creo que fue el PSM quien planteó la idea de llevar allí el nuevo edificio consistorial, no lo veo una mala idea, aunque comprendo que los nostálgicos prefieran la actual ubicación por su lugar privilegiado.

Lo que es seguro, es que así no puede seguir, es un peligro, el otro día me comentaban miembros de protección civil, que habían tenido que ir varias veces a apagar algun fuego. Supongo que de alguna "fumada clandestina".

De momento si por mí fuera, convocaría un "concurso de ideas" quizás a alguien se le ocurra algo interesante.

A mí a bote pronto se me ocurre, por ejemplo, dejar "El Museo del Claustro de Santo Domingo" como Museo de Pintura y Escultura y llevar todo lo que no sea pintura y escultura a esta nueva ubicación en forma de museo de curiosidades o algo así. Entre otras cosas ya que terreno hay mucho.

Garci

Re: La fàbrica de Can Morató I.

Garci | 18/06/2007, 12:00

Per cert, no se heu visitat ja el bloc de cala Carbó no te preu!
http://calacarbo.balearweb.net

Entre tots ho aconseguirem

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb