URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Destrucció a tota costa

Alternativa | 29 Juny, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

 Aquí teniu un resum del fragment de  la publicació de Greenpeace “Destrucción a toda costa 2007” dedicat a les Balears. Una bona selecció de temes que el nou govern ha de canviar.

A’ l’ informe cita els següents punts negres de Pollença

- Ca Guilló (Pollença) Camp de golf construït il·legalment que s'intenta legalitzar
- Ca Puig – Can
Gatul·les (Pollença) Ampliació del camp de golf
- Pollença. Cala Cabó Zona costanera amenaçada per la construcció de 50 xalets .
- Pollença. Ca Porquer Projecto d'urbanització en zona boscosa .
- Pollença. L’Ullal Zona humida on es projecta una gran urbanització. 

 
 "Les conclusions de l'informe de l'Observatori de la Sostenibilitat a Espanya presentat l'any passat destaquen que l'ocupació del territori ha augmentant un 41,4% en l'arxipèlag balear durant l'última dècada. La xifra més elevada de tot l'Estat.

Aquesta situació ha anat acompanyada d'un enriquiment ràpid i abundant de constructors i hotelers (i alguns polítics). L'altra cara de la moneda és la destrucció d'un territori fràgil. Tot, en nom del turisme.

Mallorca és el màxim exponent d'una política basada en el ciment, l'asfalt i els maons. Les dades parlen per si sols, en els últims tres anys s'han asfaltat en la illa deu milions de metres quadrats, s'han projectat 16 camps de golf (a sumar als 19 ja existents) i s'han construït 12.159 habitatges. I els càlculs efectuats pel GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) apunten que en els pròxims deu anys, d'acord als projectes del Conveni de Carreteres, es podrien asfaltar altres dos milions de metres quadrats més.

Existeixen altres amenaces sobre el litoral balear. Els  efectes del canvi climàtic seran especialment apreciables en l'arxipèlag, el que hauria de fer recapacitar als responsables de la gestió costanera sobre les actuacions que autoritzen. És el cas dels ports esportius. Els projectes presentats a Eivissa i Mallorca destruiran, posat que es porti a terme, grans prades submarines de Posidònia  oceànica, una de les millors aliades en la lluita contra l'erosió costanera.

El Pla Territorial Insular de Mallorca obre la porta a la construcció de 183.000 nous habitatges, el que significarà seguir destruint el fràgil territori d'aquesta illa.

La Llei de Campos de Golf va ser aprovada pel parlament balear en 1998 i atorga als promotors el dret a poder construir aquestes instal·lacions en sòl rústic acompanyades d'habitatges i hotels. El resultat és visible, a Mallorca existeixen ja 19 camps de golf, hi ha tres més en construcció i es tramiten 13 nous projectes, que duen aparellats prop de 4.000 habitatges.

El Govern balear no sembla tenir especial interès per la conservació dels espais naturals. A la jugada realitzada en 2003, quan a través de les dues disposicions addicionals de la Llei d'Acompanyament als Pressupostos va desprotegir 22.000 hectàrees del Parc de Llevant i del de Cala d’Hort, reduint la seva superfície en més d'un 90% i convertint unes 20.000 hectàrees en urbanitzables, li han seguit aquest any els plans de reduir l'extensió inicial del futur parc de la Serra de la Tramuntana de 90.000 a 60.000 hectàrees. Amb aquesta retallada s'exclourien 30.000 hectàrees dels municipis d'Andratx, Calvià i Palma. El GOB ha denunciat que en part dels terrenys desprotegits del parc, pertanyent a Calvià, es projecten dos camps de golf.

I no és l'únic cas. El Pla Territorial de Mallorca, en vigor des de gener de 2005, destinat a assegurar la conservació dels espais  naturals i evitar la seva urbanització no ha aconseguit aquest objectiu i són nombrosos els municipis d'aquesta illa, especialment en la costa,
on existeixen projectes que afecten a àrees protegides. El GOB ha proposat la modificació puntual del Pla Territorial per a incrementar la protecció de les zones amenaçades i desclassificar terrenys urbanitzables.

L'estudi realitzat per la Universitat de Cantàbria per al Ministeri de Medi ambient sobre els efectes del canvi climàtic preveu per a 2050 una inundació de les costes balears de 20 centímetres i una reculada de les platges de 15  metres.

Comentaris

Garci

Re: Destrucció a tota costa

Garci | 23/11/2007, 18:25

Jo també soc de l'opinió que el turisme no és el culpable sinó nosaltres mateixos que actuem en nom del turisme.

fralokus

Re: Destrucció a tota costa

fralokus | 23/11/2007, 18:24

Per cert, altre exemple del que "aquí es fa el que jo dic" ho tenim amb el tema del bàsquet.

A Alcúdia estan "bé contents", primer els roben l'equip i l'hi duen a Palma i ara l'hi retornaran amb una sanció per a diversos anys i una forta multa (si s'aplica el reglament i es complix l'amenaça).

A veure com explicarà ara el Senyor Ramis, l'avantatjós que era traslladar l'equip a Palma, perquè el sponsor .......

fralokus

Re: Destrucció a tota costa

fralokus | 23/11/2007, 18:19

Em neg ha admetre que és el turisme el responsable de tanta destrucció, però admet que en el seu nom s'han fet moltes salvatjades.

El problema ha estat que en el seu moment tots van voler ser hotelers, constructors, agricultors i cacics varis. No tenien ni idea del que feien, i com tenien els diners el Govern Balear no va voler parar-los i així ens ha anat.

tomeu

Re: Destrucció a tota costa

tomeu | 23/11/2007, 18:04

eks mallorquins ens estem carregant la illa de mala manera, el turisme ha estat la causa de la destrucció,
l'augment de camps de golfs hurbanitzacions no ens fan millores a la nostra vida,

tomeu

Re: Destrucció a tota costa

tomeu | 23/11/2007, 18:04

eks mallorquins ens estem carregant la illa de mala manera, el turisme ha estat la causa de la destrucció,
l'augment de camps de golfs hurbanitzacions no ens fan millores a la nostra vida,

Pepe

Canviar

Pepe | 30/06/2007, 09:15

L'informe de Greenpeace és la realitat, una realitat que hem de canviar.

Joan  Ramon

Molts anys

Joan Ramon | 29/06/2007, 13:07

Per cert, molts anys a tots els Peres.
Salut i República.

Joan  Ramon

Firmes

Joan Ramon | 29/06/2007, 12:52

Ara et dic cosa pel mail
salut

Garci

Joan Ramon

Garci | 29/06/2007, 12:45

Diumenje no me va bé. Podriem quedar abans. Avui capvespre a partir de les 7 o demà fins les 6. Tens un mail.
A quina hora nireu a plaça a recollir firmes? esper que vos vagi molt bé i que en faceu moltes mes que nosaltres.
Salut.

Joan  Ramon

firmes

Joan Ramon | 29/06/2007, 12:33

Garci tu dimenege passaras per plaça, o dic per recollir els cartells que vas dir, sinó diguem cosa.
saLutacions

Garci

Re: Destrucció a tota costa

Garci | 29/06/2007, 12:20

Aquest article és apocalíptic. Fan ganes de deixar-ho anar i esperar la vinguda d'un món millor.
Que passa, que és tan difícil veure-ho que gent com els de Greepeace han de fer informes i la gent conscient els hem de difondre pegant-nos capades contra la paret? La destrucció i l'insostenibilitat del sistema se veu a simple vista, i si la gent no ho veu estam ben arreglats. A seure i esperar a que lo que vendrà sigui millor que el que hi ha ara. Se nota que estic un poc pesimista, però no hi veig solucions fàcils i no veiga a la gent predisposada a adoptar decisions difícils.
Salut.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb