URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Ara fa 30 anys: Dragonera pels dragons!

Alternativa | 13 Juliol, 2007 06:32

Aquests primers dies de juliol fa 30 anys que és va ocupar per primera vegada la Dragonera. L’empresa PAMESA tenia previst construir-hi un port esportiu i un de serveis, cinc “aldeas” turístiques d’unes 66 hectàrees i mitja: una a modo d’aldea de pescadors devora el port, tres de caràcter residencial, i la cinquena com a àrea de serveis al costat del port. També s’havia de construir un heliport, dues plantes potabilitzadores, estació depuradora, un cable submarí des de Mallorca per abastir d’electricitat, una planta de trituració i empaquetat de fems, carreteres, aparcaments...

Per tot això i perquè les al·legacions de particulars i del GOB contra aquesta barbaritat no prosperaven, un grup de llibertaris organitzats a través del Bar Talaiot Corcat i el col·lectiu Terra i Llibertat, van decidir ocupar sa Dragonera.

 

 

 

L’ocupació va finalitzar 12 dies després, encara que els ocupants hi anaven per 3 o 4 dies.  Aquest fet va engegar la xispa que conduiria a la compra i posterior protecció de l’illa. A partir d’aquest fet d’acció directa propagandística el tema va calar en la societat mallorquina que se va volcar en el tema. Els participants de terra és van organitzar i van aconseguir el ressò que primerament no creien possible, però que al final aconseguiren. Per finançar-se i crear consciència van fer manifestacions, obres de teatre al carrer, venien pedres i aire de Sa Dragonera... Va esser un moviment espontani que degut a l’esperit incansable i al recolzament de la gent va acabar amb victòria.

 

Imatge de 4 dels ocupants: En Jaume,
en Toni, n'Eduard i na Catalina 
 

 

Aquella ocupació pacífica està plena d’anècdotes: un arròs de peix amb escates incloses, els intents de creuar des de Sant Elm fins a l’illa i els rescats del guarda de sa Dragonera que quan els rescatava i els volia dur un altre cop a Sant Elm es tornaven a tirar a l’aigua dient “a Sa Dragonera o res”, les històries de por a les nits, les assemblees, el general Custer fent de professor per aconseguir una barca i poder ocupar l’illa, el nudisme... Anècdotes que no deixen de mostrar com era aquella època i aquella gent que sense pensar-s’ho va agafar una motxilla i va ocupar lo que després ha esdevingut el Parc Natural de Sa Dragonera.

Cal rescatar l’esperit de Sa Dragonera, cal retornar a l’acció directa imaginativa, cal retornar a la lluita  sense complexos i espontània, que tants bons resultats va donar per a protecció de l’illa i en molts altres casos. Pot dir-se que eren joves, que eren temeraris, uns il·luminats, però gràcies a la utopia van aconseguir la Dragonera Lliure.

Aquest escrit pretén, més que ser una crònica detallada dels fets, ser un homenatge a aquelles persones que un dia decidiren fer-se passar per estudiants de biologia van ocupar l’illa, i a tots aquells que van participar d’una manera o altre en la preservació d’aquest espai natural. I vull agrair especialment al meu amic Vicens Mir tota l’ajuda que m’està donant i que em donés l’oportunitat de passar un dia fantàstic a Sa Dragonera.

Com deien abans: Dragonera pels dragons. Terra i Llibertat!

Comentaris

Garci

Re: Ara fa 30 anys: Dragonera pels dragons!

Garci | 13/07/2007, 12:53

Realment coneixer aquesta gent i que te contin les seves vivències és increible. És com una novela que va passar a la realitat, i amés encoratge en la lluita d'avui en dia.

turgut

historia

turgut | 13/07/2007, 08:27

Es una història molt guapa. Endavant amb les iniciatives de Cala Carbó, s'ha d'aconseguir la col·laboració de TOTS.

Pepe

Dragonera particular

Pepe | 13/07/2007, 07:49

Nostra Dragonera es diu Cala Carbó, demà dissabte a les 17 us esperam a la rotonda de Gotmar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb