URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Proposta de recuperació de l'ús públic del camí del coll d'en Patró.

Alternativa | 22 Juliol, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple ordinari previst haviam presentat la següent proposta de RECUPERACIÓ DE L'ÚS PÚBLIC DEL CAMÍ DEL COLL DE'N PATRÓ de la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts a Pollença, per ser debatuda i votada. Com ja sabeu el batle em va demanar que portem la proposta al ple de setembre ja que no dona temps de preparar jurídica i técnicament els temes proposats. En principi nosaltres havíem presentat les propostes dins els termini legal, amb més de 10 dies d'antelació però com els que ens interessa es que surtin hem acceptat l'ajornament.

Exposició de motius.

Al Pla General Municipal (Ajuntament de Pollença,1991) apareix dins l’apartat de regulació d’elements d’interès arquitectònic dins la categoria de camins empedrats, amb el nom de Camí vell de Lluc pel Coll d’en Patró (A.C.I.U. Signatura 312-315)

Al numero 5 dels itineraris de Pollença (1997), dedicat al camí vell de Lluc es pot llegir el següent  “el primer camí documentat de Pollença a Lluc és de 1340”. El traçat més antic que coneixem s’agafa vora l’Església del Roser-Vell, per Can Alordes i travessant la Serra de la coma pel Coll d’en Patró, seguint per Can Guillo, Can Serra i Son Marc).

L’any 1330 aquest camí havia estat objecte de plet, en el llibre “camins i Aygues” de l’Arxiu Municipal de Pollença en el fol número 8 hi consta “...de duas fitas de hon(o)r(I)s  padronis... poss(essi)onys y qyue transite diby carrarya p(u)b(lic)a alys populatoribus...”. Poc  temps després, el dia 19 de Desembre de l’any 1362, Arnau Morei vas vendre a Elisenda vuit sous censals sobre una casa, en porció de l’església de Mallorca, la casa conforntava ab cami public qui va al padro...”.

Al segle XX el camí seguia tenint la consideració de camí públic com així consta en diverses actes de l’Ajuntament de Pollença dels anys 1904 i 1910, el primer any un dels propietaris de terres per on passa el camí del cal patró i que encara es trobava en mans de la familia Reig, efectuà unes obres que dificultaven el pas. Uns anys més tard, l’any 1910, el propietari d’unes terres per on passa el camí de cal Patró demanà autorització a l’Ajuntament per poder aixecar una paret en el llindar del camí.

Comentari sobre el camí del Coll de’n Patró.

Cal recordar que es troba identificat al catàleg de camins del terme de Pollença, amb el número 130, amb documentació arxivística i cartogràfica.

Consideracions.
És tracta d’un camí  amb un elevat interès paisatgístic i també d’interès arquitectònic en els trams empedrats, que  té dificultats de pas en almenys 7 punts d’aquest camí, que a més està integrat dins la ruta de pedra en Sec, la qual pretén arribar a enllaçar des de Arta i Lluc,  els trams d’aquest recorregut i aquesta és per tant la via de enllaç totalment necessària  dons és l’enllaç entre la carretera vella de Pollença- Alcúdia i la de Pollença  a Lluc essent un tram més de la ruta de pedra en sec.

Acords

Primer.  Iniciar l’obertura d’un expedient d’investigació que reculli fonts orals  no contemplades al catàleg, per acabar de complimentar-lo

Segon.  Iniciar la recuperació del camí amb especial cura de protegir el tram del camí empedrat.

Tercer. Indicar el tram en el seu inici i al seu final.

Quart. Efectuar la aprovació definitiva del catàleg de camins del municipi, aprovat provisionalment el 27 d’Octubre de 2005.

Fotografia de Jaon Ramon de la darrera excursió reivindicativa a la carretera vella de Lluc. Al blog de camins públic i oberts podue trobar més informació del Camí del Colll d'en Patro. 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb