URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El Rei pot matar, violar o robar sense que per aquests fets sigui possible obrir diligències penals contra ell

Alternativa | 05 Agost, 2007 06:13 | facebook.com twitter.com

Enrique Gimbernat Ordeig, Catedràtic de Dret Penal, a un interessant article al Mundo, defensa que a efectes legals s'ha de tractar al Rei i als seus familiars com a simples mortals, ja que per a aquests últims la injúria constitueix un delicte privat en el qual no intervé per a res l'acusació pública i que només pot ser perseguit a instàncies del ciutadà que se sent lesionat en el seu honor". D'aquesta manera  s'hagués evitat per exemple la denúnica de la polèmica portada del jueves,denunciada per la fiscalia.

Gimbernat demostra que el Codi Penal de 1995 va estendre la desigualtat al emparar  no només al Rei, sinó a tota la seva família, alguna cosa "a la que no s'havien atrevit ni els Codis Penals de la monarquia autoritària del segle XIX, ni tan sols el de 1928, de la Dictadura de Primer de Rivera".

Per al comú dels mortals es distingeix entre falta i delicte d'injúries, mentre que para tota la Família Real qualsevol injúria es considera delicte. Finalment, d'aquests delictes entén un jutjat ordinari per al ciutadà comú, i l'Audiència Nacional per a Don Juan Carlos i els seus (per això va ser Juan de l'Olmo qui va instruir la causa).

Però tots aquests privilegis, continua Gimbernat, no són gens comparats amb l'article 56.3 de la Constitució, que declara que "no està subjecta a responsabilitat" la persona del Rei, això és, que "el Rei pot matar, violar o robar sense que per aquests fets sigui possible obrir diligències penals contra ell". Alguna cosa que "tot just té paral·lel en el Dret comparat actual", i de fet Espanya ha signat l'Estatut de la Cort Penal Internacional, que elimina expressament aquest privilegi... això sí, sense suprimir aquest article de la Constitució.

Tots aquests privilegis penals "intolerables i antidemocráticos" de la Família Real, tant quan és víctima d'un delicte com quan pogués cometre'ls, "han de desaparèixer d'arrel i per a sempre", sosté Gimbernat.

(Traducció de un resumen del article fet a El Semanal Digital) 

La imatge és d'Indymedia, on podeu llegir un interessant article sobre els negocis dels Borbons. 

 

 
 A continuació l'article complet d'En Enrique Gimbernat

 

Artícle de N'Enrique Gimbernat Ordeig, Catedràtic de Dret Penal, publicat al Diario el Mundo 01.08.07.

 

El titular del Juzgado Central de Instrucción número 6, Juan del Olmo, acaba de acordar la prosecución del procedimiento penal que se dirige contra Manuel Fontdevila y Guillermo Torres, autores del texto y del dibujo de una viñeta aparecida en la portada del número 1.573 de la revista El jueves, que anteriormente había sido secuestrado por orden del mismo juez. Previamente el Ministerio Fiscal (MF) había interpuesto una denuncia contra estos dos periodistas por estimar que la viñeta constituía un delito de injurias al Príncipe heredero –art. 491 del Código Penal (CP)- En la viñeta se caricaturiza a los Príncipes de Asturias manteniendo una relación sexual, al tiempo que Felipe de Borbón expresa que, de esta manera, podría obtener los 2.500 euros con los que el Gobierno a acordado subvencionar a todas las parejas por cada nacimiento, y que, si Leticia quedara embarazada, ello sería, según el Príncipe, “lo más parecido a trabajar que (he) hecho en mi vida”.
   
    Que el chiste publicado en El jueves no integra delito alguno se sigue: en primer lugar, de que constituye un ejercicio legítimo de la libertad de expresión [art. 20.7.º CP en relación con el art. 20.1 a) de la Constitución Española (CE)]; a continuación, de que en ese ejercicio de la libertad de expresión, como establece la sentencia del Tribunal Europeo de Derechos Humanos de 8 de julio de 1986 (caso Lingens contra Austria), “los límites de la crítica admisible son más amplios respecto de un hombre político”, a diferencia de lo que sucede cuando se dirige contra un particular, ya que el personaje público “se expone inevitable y conscientemente a un control atento de sus hechos y gestos tanto por los periodistas como por los ciudadanos y debe, por tanto mostrar una mayor tolerancia” (en el mismo sentido, y entre las innumerables, la sentencia del TC 216/2006, de 3 de julio), siendo así que en España, naturalmente, en la jerarquía de los hombre políticos, el Príncipe de Asturias figura en segundo lugar detrás del Rey; y finalmente, de que, si bien es cierto que el animus iniuriandi

Comentaris

Garci

Re: El Rei pot matar, violar o robar sense que per aquests fets sigui possible obrir diligències penals contra ell

Garci | 08/08/2007, 11:17

Alerta Joaneta a veure si encara te posaries a tenir fills entre cosins i te sortirien els fills així coms els surten a ells i amb aquella cara de ...... que no hi ha qui els miri.
Basta ja de sangoneres, República JA!

joaneta

familia reial

joaneta | 08/08/2007, 10:52

És increïble que en un país suposadament modern i democràtic, encara haguem de mantenir a tota aquesta gent.
Jo si tengués el presupost que tenen ells també em posaria a parir fills com una conilla, però és clar, a mi no em subvencionarien la manutenció tots els ciutadans de l'Estat, i amb només 4 mesos de baixa i el meu sou... I aquests venga a passejar-se amb barca, a estiuejar a un palau, a sopar per Portals... I nosaltres a pagar.
Doncs si, després encara hi ha la barra de demanar perquè hi ha republicans

Garci

Re: El Rei pot matar, violar o robar sense que per aquests fets sigui possible obrir diligències penals contra ell

Garci | 05/08/2007, 21:37

I després demanen perquè som republicans...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb