URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Refugis de Mallorca

Alternativa | 09 Agost, 2007 06:33 | facebook.com twitter.com

Aquest és un article que ens ha fet arrivar Joan Ramon. Amb la polèmica que ha creat el "nou" refugi del matadero i que anomenen del Pont Romà. Jo propòs un concurs públic per cercar-li nom. I aquí deix-ho unes quantes suggerències: Refugi inauguritis, Refugi tancat, Refugi de la pressa, Refugi electoral... ja podeu proposar els vostres noms.

I és que la història del refugi és molt curiosa. Inaugurat unes setmanes abans de les eleccions per tota la curia de polítics(rapinyaires de fotos) sense que pugui ser obert per faltar tota la xarxa d'aigües, i que avui en dia encara resta tancat, i segons tenc entès per molt de temps. A més sabem de bona mà que ja hi ha el personal contractat i que això s'ha fet de manera irregular, si més no manipulant qui i qui no, en un joc en que el consell ha obert les places a concurs i les ha passat a l'Ajuntament perquè difongui el dit concurs. Algú se n'ha assabentat? Crec que no fa falta dir res més. Ja ho explicarem amb més detall properament. 

Rutes senderistes a Mallorca: refugis de muntanya. 

La ruta de muntanya per excel·lència que s’ha mirat d’incentivar des del Consell de Mallorca ha estat l’anomenada Ruta de Pedra en sec, a la legislatura que es va iniciar el 1999 el Consell de Mallorca ja va començar la tasca de recuperació d’algunes rutes excursionistes i va recuperar alguns marges, parets, fonts de mina, barraques, cases de neu, etc. I va començar a marcar uns recorreguts que volen enllaçar la serra de Tramuntana des d’Andratx a Pollença passant per municipis com Calvià, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Deià, Sóller i Escorca, fent possible en el seu recorregut travessar per interessants vestigis històrics, la retrobada amb mites i llegendes, el coneixement de les tradicions, costums, gastronomia i l’artesania.

 

 

L’itinerari consta de vuit etapes, amb un recorregut total d’uns 140 km, al final de cada una de les quals el senderista trobarà un refugi gestionat pel Consell de Mallorca i situat preferentment en una casa rehabilitada. Moltes són les persones que fan el recorregut íntegre, i d’altres que realitzen etapes del recorregut,  per molts aficionats al senderisme la travessa de la Serra de Tramuntana per la Ruta de Pedra en sec ha esdevingut un excursió pràcticament obligada.

L’existència d’aquests refugis significa un nou ús per a aquests habitatges, que amb la decadència del món rural han patit una degradació constant, així la rehabilitació de camins també suposa la cooperació amb ajuntaments i propietaris privats, en algunes ocasions també provocant controvèrsies per la discussió sobre la titularitat pública o privada d’alguns camins, però que està contribuint primer a recuperar usos públics d’alguns camins que perillaven, segon a clarificar la ruta senderista i finalment a crear refugis que compten amb la participació del GOB (refugi de la Trapa), l’Ajuntament de Sóller (refugi de Muleta), la Fundació Castell d’Alaró (refugi de s’Hostatgeria), Ajuntament de Pollença (refugi del Pont Romà), aquest darrer juntament amb el de Son Amer (Escorca) encarà tancat malgrat va ser inaugurat a finals de la passada legislatura.

Val a dir que si aquests ja es troben gairebé tots oberts, la ruta de pedra en sec també disposa de refugis a Can Boi (Deia), Tossals Verds (Escorca) i Son Amer (Escorca).

La ruta de Pedra en sec en un futur té projectat el recorregut fins a Artà, de fet en algunes zones ja s’està treballant en aquest sentit, i també s’ha comentat la possibilitat d’obrir una nova ruta a la serra, que enllaçaria el recorregut fins al Far de Formentor, i amb la possibilitar de fer del far un nou refugi de muntanya, projecte prou interessant pel gran valor paisatgístic de la península de Formentor.

A la zona d’Artà hi trobam dos refugis que no pertanyen a la gestió del govern de Mallorca, sinó al govern de les Illes Balears: s’Arenalet des Verger i la Caseta des Oguers, que també podrien prendre part del recorregut que aniria de Pollença a Artà, inclòs dins la recuperació de rutes senderistes que enllaçarien la ruta d’Andratx a Pollença i que desprès anirien fins a Artà.

Tot això suposa, a més, un atractiu turístic afegit, per poder donar a conèixer l’illa des d’una altra òptica,  alhora que promou i conserva part del patrimoni cultural i paisatgístic de l’illa.

Per fer la reserves als refugis del Consell: la Trapa, Can Boi, Tossals Verds, Son Amer, Pont Romà, Muleta i s’Hostatgeria - Castell d’Alaró, el millor és contactar amb el Departament de Medi Ambient i Natura del Consell de Mallorca, al telèfon 971173700 o al Carrer General Riera,111 de Palma de Mallorca (07010).

Per als refugis que depenen del Govern de les Illes Balears, s’Arenalet des Verger i la Caseta des Oguers, al telèfon 9711768 00.

Comentaris

Joan Ramon

Salut

Joan Ramon | 09/08/2007, 11:17

També és cert
o "Refugi sense funcionament" o "refugi electoral 2007".
Ja li he contestat senyor Garcia
Salutacions
Salut i república

GArci

Re: Refugis de Mallorca

GArci | 09/08/2007, 11:09

Per cert Joan Ramon, gràcies per l'escrit i t'he enviat un mail.
Podriem proposar el nom Refugi Vergonya!

joan ramon

vergonyant

joan ramon | 09/08/2007, 11:06

Sembla evident que tant des de l'ajuntament com des del Consell es va partici`par de la naguració.
Així tant uns com els altres se'n enrigueren dels ciutadans:
Primer inaguant qualque cosa que sabien no es posaria en funcionament.
Segón per gastar dobles públics en fer se campanya electoral.
El dit pen bernat
Vergonya Cavallers... vergonya

Garci

Re: Refugis de Mallorca

Garci | 09/08/2007, 10:51

Hola Bernat. Gràcies per participar.
Inauguració amb concert, polítics, trajes, beguda, gent variada...i lo imprescindible: la premsa!!!
Pel que sé les obres no poden fer-se ara a l'estiu i s'haurà d'esperar al fred per comenár unes obres que no se preveuen curtes.
Un altre tema és el de les mangarrufes en la contractació(al que dedicarem un article properament)i en la que l'Ajuntament ha jugat un paper important.

Bernat

Vergonya cavelelrs, vergonya...

Bernat | 09/08/2007, 10:36

Jo crec que complir el que es diu complir... inagurar dos refugis com el de són Amer a Escroca i el de Polença, sabent que romandrien tancats per molt de temps és prendre el pel a la gent, i si, l'Ajuntament també va deixar de fer la seva part.
Com pot venir la senyora Munar i el senyor Borras a inagurar un refufi, amb les perceptives despeses epr fer campanya sabent que almenys estara gairbé mig any tancat desprès de la inaguracio, i això siguent optimistes?

Garci

Re: Refugis de Mallorca

Garci | 09/08/2007, 10:28

Se que se diu escorxador, però el nom popular, almenys el que jo sempre he sentit ha estat "matadero".
I sabent que no havien complit i que no estava llest l'inauguraren per sortir a la foto just abans de les eleccions.
Per cert, quin nom proposes?

.

.

. | 09/08/2007, 08:39

En aquest cas el Consell va cumplir. Qui no va cumplir va esser l'Ajuntament i en concret qui no va preparar partida pressupostària per fer el clavagueram a l'exercici 2006 i ho va deixar pel 2007.
Per cert, es diu escorxador, no "maatdero".

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb