URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La gratuïtat dels llibres de text

Alternativa | 30 Agost, 2007 06:08 | facebook.com twitter.com

Aquí tenim un nou article de la nostra col·laboradora, ja habitual, Maria Antonia Valdivielso, Toñi. Crec que és una reflexió molt encertada (i magnificament escrita) sobre un tema del que se'n parla i se'n parlarà molt, i més en aquests temps, ara que comença el nou curs i que se prepara la nova campanya electoral. Gràcies Toñi per l'article. 

Sembla que el fet que els llibres de text siguin gratuïts és una mesura progressista, amb la qual difícilment no s’hi pot estar d’acord. No obstant això, en la meva opinió, proposar que els llibres de text siguin gratuïts per a tothom, amb la premissa que com que l’ensenyament és gratuït ho ha de ser en tots els aspectes, no és una mesura encertada si no es fa d’una forma correcta. El que sí resulta és una mesura electoralista, que dóna molts de vots de pares que es queixen any darrera any de la despesa que supossen els manuals necessaris per començar el curs escolar.

Fer que els llibres de text siguin gratuïts mitjançant una ajuda econòmica directa a les famílies (per exemple, amb un xec) té una sèrie d’inconvenients que no es poden menysprear, com ara que els llibres es considerin, per part dels pares i dels nins, com a material fungible que no cal cuidar (els que hem tengut germans hem crescut en la idea que els llibres eren material valuós que s’havia de deixar en herència per si de cas servien per als que venien darrera). Se pot donar el cas, fins i tot, que els doblers del xec es facin servir per qualsevol altra cosa, perquè tal vegada s’han aconseguit els manuals per una altra via.

Tant la fòrmula del xec, com a d’altres una mica millors (només es dóna l’ajuda si es presenta una factura, que semblava ser el que es faria a Palma), ofereixen el mateix problema de base: són ajudes indiscriminades, de les quals es beneficien tant les rendes més altes com les més baixes. No és progressista, ni de rebut, que una família amb dues filles amb uns ingressos elevats –en el cas de Palma seria molt fàcil posar un exemple com el de l’ex batlessa Katrina Cirer- rebi la mateixa ajuda que una família mileurista. No vull fer demagògia, però jo em deman perquè he de pagar –amb els meus impostos- els llibres de text de nins que van a escoles concertades on els obliguen a comprar un material escolar, des de quaderns amb el segell del centre fins a la roba esportiva, que els pares paguen no sé si gustosament, però sí sense queixar-se.

Crec que el que s’hauria de fer és cercar una fòrmula que no passi per donar els diners als pares. No seria una solució dolenta que l’ajuda es faci arribar mitjançant desgravacions a la declaració de la Renda a les famílies amb menys recursos econòmics. Amb tot, crec que la solució més factible seria que els llibres fossin propietat dels centres escolars, on la Conselleria o el Ministeri d’Educació faria arribar els manuals adients per al nombre d’alumnes matriculats. Aquests alumnes, això sí, s’haurien d’educar en la cultura de la reutilització de forma que, a començament de curs, es deixaria un dipòsit que es tornaria per juny, quan es comprovàs que els llibres es tornen en bon estat. Això s’està fet a païssos com a França, amb resultats satisfactoris.

Naturalment, tot això s’hauria de completar amb una bona política de beques. És una vergonya el que passa, per exemple, a les Balears, on famílies de professionals liberals amb uns ingressos elevadíssims –això sí, en negre- reben unes ajudes econòmiques que no arriben a les famílies que tenen una o dues nòmines on figuren totes les quantitats que entren a la casa.

Ja que els recursos no són infinits, el que s’ha de fer és afavorir qui més ho necessita i amb ajudes indiscriminades com la gratuïtat dels llibres de text per a tothom al final no s’és just.

A més, moltes vegades, aquests pares que tant demanen que els llibres de text siguin gratuïts són els mateixos que compren als seus fills el darrer mp3, la videoconsola més nova i les sabatilles d’esport de més de 150 euros. El que es trasmet al final és que la cultura no val res, mentre que l’ostentació i el consumisme sí valen la pena. Però aquesta ja és una altra qüestió...

 

 


 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 

 

Comentaris

Pepe

Auitonomia

Pepe | 01/10/2007, 21:25

Si l'autonomia no és de financiació, que ésu n tema molt perillós estic d'acord. El que no pot ser é squ no hagi un acord entre els dos grans partits en aquest tema.

Ramon Cemeli

Només llibres de text?

Ramon Cemeli | 01/10/2007, 16:35

El llibre de text no és l'únic material ni el millor possible. Si volem avançar cap a nous materials i noves formes de fer docència, cal que les estructures, les formes de finançament i “les campanyes electorals” no ens aboquin a una única solució. La gratuïtat o el pagament ha de ser dels materials que cada escola amb la seva autonomia decideixi, deixem el pas lliure a noves formes, noves experiències.

Pepe

Buena idea

Pepe | 14/09/2007, 16:08

Gracias por esta aportación tan interesante. Cuando se inició la LOGSE se hablaba de que se eliminarían los libros de texto, pero la realidad ha sido totalmente diferente.
Pienso que para llevar a cabo esta idea en el caso concreto de Pollençpara comenzar tendríamos que mejorar los puntos de acceso gratis a interntet por lo demá scomo sidce el artículo estoy seguro que hay profesores altruistas para realizar el material

Garci

Re: La gratuïtat dels llibres de text

Garci | 14/09/2007, 11:27

La veritat és que no hi havia pensat, però si hi ha gent preparada que prepara llibres de text per Internet i son homologats, doncs se podrien usar. Només faltaria material informàtic adequat.

GPU - GPL/GNU

ALGO SE ESTÁ COCIENDO

GPU - GPL/GNU | 14/09/2007, 08:21

¿ Existe
una comunidad de autores dispuestos a ceder y licenciar los derechos de los
libros de texto bajo licencia COPYLEFT ?
Si los
programadores informáticos, artistas, músicos… publican y ceden sus creaciones
bajo este tipo de licencias ¿ es posible que una comunidad de autores y
creadores de libros de texto y material didáctico, consigan la homologación de
sus libros y los publiquen gratuitamente en la red ?
 
Existe
otra “alternativa” al cheque y a las desgravaciones que está más a la izquierda,
la contribución altruista a la enseñanza.
 
Jorge Cortell ya promovió una iniciativa el año 2004
Articulo publicado en el ABC el 21/10/2004: 
“Libros
de texto con licencias CC”
http://tinyurl.com/324gkl
 

Os recomiendo la lectura COPY-LEFT
Manual de Uso, especialmente el capitulo

3_El copyleft en el ámbito
de la edición de
Emmanuel Rodríguez (Traficantes de Sueños)
El copyleft en la edición
Pag 57

Manual Copyleft

http://www.manualcopyleft.net/libro_manualcopyleft.pdf

 

Copyleft

http://es.wikipedia.org/wiki/Copyleft

La
Licencia de Documentación
Libre de GNU

http://es.wikipedia.org/wiki/Licencia_de_Documentaci%C3%B3n_Libre_GNU

Contenido
abierto OpenSource

http://es.wikipedia.org/wiki/Contenido_abierto

Creative
Commons

http://es.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

 
Más
documentación acerca de los tipos de licencias


http://www.gnu.org/licenses/licenses.es.html

Pepe

Bon camí

Pepe | 30/08/2007, 14:50

Pareix que el govern vol optar per l'opció que diu Toñi i que nosaltres defensavam a nostre programa "el prestam dels llibres", ja veurem si superen les pressions d'editorials i llibrers.

Francesc Bibiloni

vos dexau una cosa...

Francesc Bibiloni | 30/08/2007, 13:28

lo més graciós no és que 5 llibres te costin mitja vida, és que ni tan sols en duguin abastament per tothom, i hi hagui molta gent que se queda sense durant almanco 2 setmanes; que no és molt, però ja és discriminar per qué sempre n'hi ha un parell que conexen a nu que u venen i els hi guarden. No crec que sigui tan difícil dur llibres per tothom...

Garci

Re: La gratuïtat dels llibres de text

Garci | 30/08/2007, 13:15

No puc deixar de felicitar a na Toñi (amb ñ) per l'article i per lo ben escrit que està. També sembla ser que el govern avui mateix ha fet públic el seu pla sobre la gratuitat dels llibres de text a 1 i 2 de primària i a Educació especial.

Garci

Re: La gratuïtat dels llibres de text

Garci | 30/08/2007, 13:00

Hola hans, vaig sentir un grup de dones que se queixaven. Enguany domés donen no se que...
Els policies municipals no tenen diners per fer les pràctiques de tir obligatòries, però l'Ajuntament pot montar aquests tinglados i pot gastar-se els diners en vi. Que trist!

Garci

Re: La gratuïtat dels llibres de text

Garci | 30/08/2007, 12:55

S'ha de deixar de mirar per les editorials(i si tant vols dels 4 venedors) per mirar més pel bé públic...és molt trist que les famílies hagin de demanar microcrèdits per la tornada a l'escola i que els llibres dels majors no els serveixin.

turgut

canvi de llibres

turgut | 30/08/2007, 08:56

De les editorials i dels governs, la mania de canviar cada any de temari fa que s'obligui a canviar els llibres. Si no se canvias tant de pla, se podria obligar a les editorials a no canviar els llibres en un minim periode de temps.

hans

punts de vista

hans | 30/08/2007, 08:52

Aqui a Pollença, repartiment de 1300 botelles de vi de Mortix per el sopar a la fresca, implicació de la brigada d'obres, trastorn a la recollida de fems, valles per tot , l'il·lustre Marti del Paradis repartint botelles amb el camió... però.... Llibres? ques que ce ça?

Joan

Re: La gratuïtat dels llibres de text

Joan | 30/08/2007, 07:02

El problema que frena aquest posicionament totalment encertat de na Maria Antònia és l'economia del mon editorial:(contractes presents i futurs de llibres per part de l'ensenyament públic,concertat i privat).Efectivament l'excessiva gratuïtat de les coses fan que no els hi donem valor. Ajudes als que no arriben a final de més(que són molta gent, hipoteques,crèdits personals...vivim dins la cultura de l'aufegament monetari on molts cops impedeix una vida com la que promou hipòcritament la constitució)i la cultura de la reutilització és la fórmula més adient.Això, emperò, s'ha de consensuar amb el món editorial, molta gent es quedaria sense feina i la qüestió necessita d'un reciclatge empresarial pactat amb l'estat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb