URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Costa Rica: un altre tipus de turisme és posible

Alternativa | 12 Setembre, 2007 06:58

Aquí tenim un nou article de la nostra col·laboradora, ja habitual, Maria Antonia Valdivielso, Toñi.

Viatjar sempre és un oportunitat d'aprendre.

Després d’haver passat unes setmanes de vacances a Costa Rica, no em puc llevar de damunt la sensació que un altre tipus de turisme, més sostenible, és possible. Per començar, el 27% del territori està ocupat per parcs nacionals, la protecció del territori dels quals és absoluta; a més, una altra part molt important del territori està formada per reserves naturals, que també gaudeixen d’una altíssima protecció. Per això no és estrany en absolut trobar tot tipus de flora i fauna en el seu hàbitat natural, on els animals han viscut sempre i on l’ésser humà és un convidat tardà que s’ha convertit en el predador més perillós.

            Certs països que s’han apuntat tard al turisme massiu han tengut moltes vegades l’oportunitat d’evitar les errades que sí s’han comès per exemple a Mallorca. D’altres ho han vist i no han volgut rectificar, encara que hagin tengut la oportunitat, com ara Croàcia, la costa del qual no té res que envejar a la Platja de Palma.

            És veritat que a Costa Rica mateix s’han fet també desastres, qualcú protagonitzat dissortadament per empresaris turístics mallorquins, com ara l’hotel Barceló Playa Tambor, però no és menys cert que, en aquest cas concret, la pressió popular va aconseguir que el monstruós complex turístic inicialment projectat es quedàs en menys de la meitat; el port esportiu, sense anar més enfora, ni se va arribar a iniciar. Pel que m’han dit també a Playa Papagayo s’ha construït un altre macropojecte i la ciutat de Quepos, molt aprop del Parc Nacional Manuel Antonio –el més visitat del país- no és un bon model de creixement urbanístic.

Deixant de banda aquests exemples, que afortunadament no representen la regla general, qui vagi a Costa Rica (i no si fiqui a un tot inclòs de polsereta) trobarà,  sense cercar molt, hotels tan respectuosos amb el medi ambient que només són plataformes de fusta, enrevoltades de mosquitera, perfectament integrades a l’entorn, òbviament, sense aire condicionat; molts d’aquests hotels, en els seus terrenys, han fet camins d’observació de vida natural, on s’hi pot trobar des d’un cocodril fins a una moneia caputxina; és més que evident que aquests establiments posen molt d’esment en el reciclatge, perquè saben que, en el fons, cuidant la natura estan cuidant el seu negoci i, conseqüentment el seu guany.

Respecte a les carreteres, hi ha ciutats, com a Monteverde, on no arriba cap via asfaltada: qui vulgui anar a visitar l’orgull d’allà, l’anomenat bosque lluvioso, haurà de patir uns camins plens de pedres i de forats, però molts dels seus habitants no volen ni sentir parlar de carreteres asfaltades. Similar és la situació a la Península de Ossa, al Pacífic Sud, on es troba el Parc Nacional de Corcovado, una meravella natural que rivalitza amb la bellesa del recorregut que t’hi duu.

Però tal vegada això desapareixerà prest, per dues raons; en primer lloc, perquè el President de la República, recentment ha promès asfaltar diferents camins del país, com els de la Península d’Ossa. Segurament això suposarà el començament del final, un final que s’accelerarà si, al referèndum que es celebrarà la pròxima tardor, s’aprova el Tratado de Libre Comercio (TLC) amb els Estats Units. Multinacionals com Chiquita o Del Monte estan impulsant unes campanyes publicitàries absolutament demagògiques (dones de quaranta anys surten a anuncis televisius diguent desconsolades que si no s’aprova el TLC se quedaran sense feina per sempre), però molts de ticos pensen que aquesta aprovació significaria que Costa Rica es transformaria en un estat més dels EUA, amb tot el que això implicaria. Els costarricenses encara estan a temps d’evitar que, un desig d’enriquiment ràpid i sense escrúpols, els dugui a matar la gallina dels ous d’or.

           

  Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

Comentaris

Pepe

Zona gris

Pepe | 13/09/2007, 14:19

Nada es blanco ni negro G, evidentemente todo está lleno de matices grises, aprendamos de lo blanco y desterremos lo negro.

Garci

No és el paradís, però ja n'hi ha.

Garci | 12/09/2007, 22:02

Hola G. així i tot pensa que nosaltres també tallam arbres, però no tenim el 40% del sól protegit. Amb ixò vull dir que alomillor no és perfecta però que és molt millor que lo que tenim. En quant al TLC jo pens que per molts diners de nord-americans que hi hagi, el tractat perjudicarà encara més, al igual que ha perjudicat a molts altres llocs.
Però també he de dir que no he anat al país i que no se més que el que he pogut llegir aquí i allà sobre el tema.

G.

Costa Rica, no es oro todo lo que reluce

G. | 12/09/2007, 19:14

No todo lo qeu reluce es oro, el tema de la ecología los Ticos lo ha sabido vender bien. La vegetación y fauna tropical tienen encato propio y si bien hay muchos parques nacionales atendidos pro personal voluntario. El 40% del suelo está protegido pero en sus carreteras puedes ver a diario camiones cuya carga son enormes troncos de árboles.
En cuanto al tratado de libre comercio ni falta que hace para que la nación se vea "invadida" por yankees, de hecho es el paraíso fiscal y residencial de todo norteamericano jubilado medianamente pudiente. El 11 S los únicos que se vieron el las callees fueron agentes de la CIA. Para un país que se jacta internacionalmente de no tener ejercito es rarito verdad?? Todos estos datos lo sé de primera mano, mi esposo vivió allí 7 meses.

JRV

ventilació

JRV | 12/09/2007, 11:56

Estic d'acord en sortir de tan en quan del terme de Pollença, constantment jo aprenc del que veig a fora i que sigui d'aplicació aqui, a la meva feina a l'aigua i a qualvevol àmbit. Ja tenia noticia per la guia de Lonely Planet, edició en anglés, de les malifetes del Grup Barceló a Costa Rica.
Referent a la questió del conflicte de un ciutadà amb un P. Local, estic d'acord amb Pepe que en massa ocassions el corporativisme actua contra els ciutadans que els empleats públics han de servir. I de la informació, pepe, que com a representant públic a l'Ajuntament, tens dret, suposo que t'han informat del conflicte intern de un agent que segons les noticies que m'han arribat, ha sigut objecte de burles gràfiques al tauló d'anuncis de la caserna, i s'ha obert expedient a dos agents, un d'ells sembla no te res a veura, però sempre es mes comode pels que comanden i no en saben , el càstig col·lectiu a l'individual, ja que es menys compromés. Ja hem diras coses .

Pepe

Imortància

Pepe | 12/09/2007, 11:46

La veritat que és un orgull i una responsabilitat que Cantamorer digui que la vertader actualitat de Pollença només es troba a aquest blog

Respecte al tema també he de dir que podeu estar d'acord o no en que publiquem articles que no siguin de Pollença, però el que si que haveu de tenir clar és que no el fem per despistar.

No és fàcil publicar cada dia un article i el blog el fem tots, no només els administradors. Igualment al blog són tan importants els comentaris com els articles.

Pdt.Garci avui ha sortit la teva carta supermodel al DdM.

Garci

Re: Costa Rica: un altre tipus de turisme és posible

Garci | 12/09/2007, 11:37

Jo crec que l'article està molt bé. I que cal de tant en tant deixar de mirar-se el melic i reflexionar sobre lo que passa al món. I crec que també cal reflexionar sobre els conceptes globals i ideològics de tant en tant(encara que no sigui l'objecte d'aquest article).
La política local no ha de fer que caiguem en l'aquí i ara i res més. La política cal enmarcar-la dins un ambit global i dins una ideologia. Per tot això crec que és important de tant en tant escriure altres coses per reflexionar.
Però estic content que aquest bloc s'hagi convertit en un referent per a molta gent. Jo mateix. I me va sobtar molt quan un periodista ens va dir que la notícia de la concentració de dilluns l'havia llegida al bloc, o quan va sortir tota la moguda de les banderes, que també va sortir del bloc.

Pepe

Cantamomer

Pepe | 12/09/2007, 10:49

Hola Cantamomer, este blog se centra en Pollença pero tenemos por costumbre salir de vez en cuando del municipio y hablar también de otros lugares. Va bien para no indigestarse.
En este caso además creo que tendríamos que tomar nota del artículo tanto para Formentor como para la Cala que están serieamente amenzados.
Yo siempre que salgo de viaje procuro fijarme en cosas que puedan servir para mejorar el municipio. De este verano me quedaría con la limpieza de Oviedo y con el paseo marítimo de Gijón donde había tantos parques infantiles como terrazas.
Tienes un buen número de artículos sobre la actualidad de Pollença para hacer comentarios sobre los mismos o abrir nuevos temas.

cantamorer

x favor

cantamorer | 12/09/2007, 10:09

no despistemos los verdaderos problemas de la villa de pollença con los bellos paisajes vacacionales de costa rica, x favor un poco de seriedad, todo lo que que cuenta Toñi es muy solidario y muy bonito y muy guay pero lo encuentras en Internet en dos segundos, pero la verdadera actualidad de Pollença solo se encuentra en este blog.Yo estuve el año pasado pasado con mis hijos en Islandia, si quereis intercambiamos fotos.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb